Vaivaisenluun hoito ja ennaltaehkäisy

Vaivaisenluu yleistyy ikääntymisen myötä, ja on yleisempi naisilla kuin miehillä. Usein syynä on kapeat ja ahtaat kengät, joissa isovarpaan asento vääristyy vähitellen aiheuttaen vaivaisenluun. Vaivaisenluun hoito on hyvä aloittaa varhaisessa vaiheessa ja jatkaa pitkäjänteisesti, jotta välttyy vakavammilta jalkaongelmilta.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitVaivaisenluun hoito ja ennaltaehkäisy

Vaivaisenluun hoito ja ennaltaehkäisy

Vaivaisenluu johtuu tyviniveleen kohdistuvasta voimakkaasta kuormituksesta, joka aiheuttaa kipua ja usein myös luun kohdalle ulkonevan kyhmyn. Vaivaisenluu aiheuttaa rasituskivun lisäksi tyvinivelen tulehtumista ja turvotusta sekä iho- ja kynsimuutoksia (sisäänkasvanut kynsi, kovettuma, känsä). Aikaisessa vaiheessa aloitetulla hoidolla ennuste on vielä varsin hyvä.

Pahentuessaan vaivaisenluu aiheuttaa kävelyvaikeuksia ja isovarpaan tyvinivelen kulumakipuja sekä päkiän levetessä päkiän seudun kipuja. Jos hoitamaton tyvinivel ehtii jäykistyä, sen kipuilu häviää ja luun suojaksi kasvaa limapussi. Pikkuvarpaan vaivaisenluu tarkoittaa pikkuvarpaan kääntymistä tyvinivelen kohdalta 4. varvasta kohden. Tyvinivelen asennon suoristaminen, ihon suojaaminen sekä lihasten ja nivelien vahvistaminen ovat avaintekijöitä vaivaisenluun hoidossa.

Vaivaisenluu on yleinen vaiva niin tanssijoilla kuin jalkapalloilijoilla. Lue vinkit tanssijan jalkaongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Nappaa tästä myös vinkit jalkapalloilijan jalkaongelmien hoitoon.

Vaivaisenluun hoito ja ennaltaehkäisy

Vaivaisenluun hoito levossa: Vaivaisenluun oikaisija

Alkava vaivaisenluu voidaan pysäyttää käyttämällä säännöllisesti Comforsil Vaivaisenluun oikaisijaa. Comforsil Vaivaisenluun oikaisija ehkäisee lievän vaivaisenluun etenemistä. Oikaisija lievittää kipua tyvinivelessä suoristamalla isovarpaan luiden asentoa, venyttää kiristyneitä lihaksia ja pehmytkudoksia sekä ohjaa tyvinivelen oikeaan toimintaan. Varhaisessa vaiheessa käytettynä Vaivaisenluun oikaisija voi edesauttaa varpaan tyvinivelen palautumista normaaliin asentoon. Vaivaisenluun oikaisija on tarkoitettu säännölliseen, päivittäiseen käyttöön levon aikana.

Tutustu Comforsil Vaivaisenluun oikaisijaan

Vaivaisenluun hoito liikkeessä: Isovarpaan oikaisija

Comforsil Isovarpaan oikaisija suoristaa isovarpaan asentoa ja lievittää kipua isovarpaan tyvinivelessä. Oikaisija suojaa ihoa erottamalla 1. ja 2. varpaat sekä estää varpaiden kääntymisen toisen varpaan alle tai päälle. Tuote on oikeankokoinen, kun se istuu hyvin varvasväliin. Asentoa ei tule korjata yli suoran linjan. Isovarpaan oikaisijaa käytetään kengissä ja liikkuessa, joten huomioi kengissä riittävä tila varpaille. Kenkä on epäsopiva, kun tuote on varpaiden välissä ja iso varvas ei mahdu hyvin kenkään. Tuote on saatavilla kolmessa eri koossa ja tuotteen yhteydessä suositellaan talkin käyttöä. Isovarpaan oikaisija on ihonvärinen ja kestävää, hypoallergeenista 100 % silikonia.

Lue lisää Comforsil Isovarpaan oikaisijasta

Ihonsuoja

Comforsil Ihonsuojapalat suojaa jalkoja ja estää vaivaisenluun aiheuttamien hiertymien sekä rakkojen syntymisen kävellessä tai urheillessa. Ihonsuojan silikonigeeli ehkäisee tehokkaasti hankausta, vaimentaa iskua ja pitää suojan paikallaan jalan ollessa tiiviisti kengässä. Helppokäyttöiset Comforsil Ihonsuojat suojaavat jalkaterään lisäksi myös päkiää ja kantapäätä. Huomaamaton Comforsil Ihonsuoja mukautuu hyvin ihoon ja sopii käytettäväksi kaikissa kengissä.

Comforsil Ihonsuojapalat ovat uudelleenkäytettäviä. Tuote pestään käsin miedolla saippuavedellä (noin 25 pesukertaa). Pesty tuote kiinnitetään suojakalvoon ja ilmakuivataan ennen uutta käyttöä. Comforsil Ihonsuojapalat ovat edullinen ratkaisu perinteisiin rakkolaastareihin nähden.

Tutustu Comforsil Ihonsuojapaloihin

Jalkojen rasvaus

Vaivaisenluun kohdalla olevaa ulkonevaa kyhmyä tulisi hieroa kosteuttavalla voiteella, jotta siihen ei lähtisi muodostumaan kovettumaa tai känsää. Ihon säännöllinen rasvaus on paras tapa ehkäistä ihon kuivuminen ja ihorikkojen syntyminen. Hyvin rasvattu ja kosteutettu iho on joustava ja kestää paremmin hankausta kuin kuiva iho. Jalkojen hieronta rasvauksen aikana tehostaa voiteen imeytymistä ja vilkastuttaa ihonalaisten pehmytkudosten nestekiertoa.

Ihon kosteutukseen sopii erinomaisesti Mills Käsi- ja jalkavoide, joka kosteuttaa tehokkaasti ja jättää ihon kevyen ja miellyttävän tuntuiseksi. Voide hoitaa ihoärsytystä, rauhoittaa ihoa, ja sopii erityisesti herkälle iholle ja kaikenikäisille. Voide on hygieenisessä ja kätevässä pumppupullossa, joten sitä on helppo käyttää. Tuote sopii myös vartalovoiteeksi.

Tutustu Mills Käsi- ja jalkavoiteeseen

Oikeankokoiset kengät

Suomalaisilla on useimmiten leveälestinen jalka, jolloin kapea kenkä painaa helposti pikkuvarvasta, aiheuttaa kipua isovarpaassa ja isovarpaan vääristynyt asento aiheuttaa vähitellen vaivaisenluun. Yleisin syy vaivaisenluun kehittymiselle on vääränmallisten ja huonosti istuvien kenkien käyttö. Monet naisille suunnitellut kengät ovat kärjestään liian kapeat, minkä takia vaivaisenluu on naisilla lähes kymmenen kertaa yleisempi kuin miehillä.

Kenkien tulisi olla tarpeeksi leveät, joustavat, kärjestä tilavat ja matalakorkoiset. Kengän etuosa ei saa olla kärkeä kohti voimakkaasti kapeneva, vaan tarpeeksi leveä, jotta varpailla on tilaa liikkua ja kenkä ei paina varpaita toisiaan kohti, jolloin riski vaivaisenluun muodostumiselle kasvaa. Kengän lestin tulee myös olla tarpeeksi leveä, jotta kenkä ei purista jalkaterää kasaan. Kengät eivät kuitenkaan saa olla liian väljät, jotta jalka ei liikkuisi kengässä kohti kärkeä, mikä saa aikaan varpaiden työntymisen vasten kengän kärkeä ja esimerkiksi vasaravarvas-virheasennon ja kynsien paksuuntumista. Varpaiden vetäytymisen vasaravarvas-asentoon saattaa aiheuttaa myös se, että liian suurissa kengissä varpaat yrittävät pitää jalan paikallaan tarraamalla kiinni kenkään.

Säädettävä kiinnitys eli nauhat tai tarrat, mahdollistavat sen, että kengästä saa istuvan. Tällöin jalka ei hölsky, mikäli tilaa olisikin varattu reilummin. Mikäli tuntuu, että käyntivaran jälkeen kenkä jää liian väljäksi, voi väljyyttä vähentää esimerkiksi Mills Terveyspohjallisilla.

Lue vinkit hyvin istuvien kenkien ostoon

Vaivaisenluun jumppa

Jalkavoimistelulla estetään vaivaisenluun pahenemista, tuetaan varpaiden lihasten toimintaa ja oikeaa, suoraa asentoa. Lue tästä vinkit vaivaisenluun jumppaan.

Jalkojen lihasten ja verenkierron aktivoiminen

Nouse päkiöille ja alas. Toista liike jalkaterien ollessa suoraan eteenpäin, ulospäin ja sisäänpäin. Tee harjoituksessa 30 toistoa/asento.

Päkiän poikittaiskaaren aktivoiminen

A. Istu tuolille, nosta jalka syliin. Ota kiinni jalasta siten, että peukalot ovat päkiänivelten kohdalla, jalkapohjan puolella. Muodosta U:n muotoinen kaari painamalla peukaloita päkiää vasten. Tee harjoitusta 5 x 10 s/jalka.

B. Laita jalkaterä lattialle, aseta pallo tai puolipallo päkiänivelten taakse ja pidä kantapää lattiassa. Paina päkiää palloa vasten niin että päkiänivelten rystyset näkyvät ja varpaat osoittavat suorina lattiaa kohti. Tee harjoitusta 10 x 10 s/jalka. Tee liike myös toisella jalalla.

Varpaiden lihasten aktivoiminen

A. Harita varpaita. Pidä jalkaterä maassa koko harjoituksen ajan. Tee harjoitusta 3 x 10 toistoa.

B. Nosta isovarvas ylös. Pidä päkiä ja kantapää maassa. Tee harjoitusta 3 x 10 toistoa.

Kävele paljain varpain

Avojaloin kävely vahvistaa ja aktivoi jalkaterän lihaksia. Suosi epätasaisella alustalla paljain jaloin kävelyä, sillä se parantaa liikehallintaa ja joudut käyttämään myös jalkojen pieniä lihaksia. Hyvässä kunnossa olevat lihakset tukevat jalkaterän muita rakenteita, kuten luita niveliä ja pehmytkudoksia.

Lue tästä Millsin pikavinkit jalkojen jumppaamiseen

 

Kiipeilyssä vaivaisenluu kipeytyy helposti – Lue vinkit kiipeilijän jalkojenhoitoon

Vaivaisenluun hoitoon