Vaivaisenluun hoito ja ennaltaehkäisy

Vaivaisenluu yleistyy ikääntymisen myötä, ja on yleisempi naisilla kuin miehillä. Usein syynä on kapeat ja ahtaat kengät, joissa isovarpaan asento vääristyy vähitellen aiheuttaen vaivaisenluun. Vaivaisenluun hoito on hyvä aloittaa varhaisessa vaiheessa ja jatkaa pitkäjänteisesti, jotta välttyy vakavammilta jalkaongelmilta.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitVaivaisenluun hoito ja ennaltaehkäisy

Vaivaisenluun hoito ja ennaltaehkäisy

Vaivaisenluu johtuu tyviniveleen kohdistuvasta voimakkaasta kuormituksesta, joka aiheuttaa kipua ja usein myös luun kohdalle ulkonevan kyhmyn.

Vaivaisenluu aiheuttaa rasituskivun lisäksi tyvinivelen tulehtumista ja turvotusta sekä iho- ja kynsimuutoksia (sisäänkasvanut kynsi, kovettuma, känsä). Aikaisessa vaiheessa aloitetulla hoidolla ennuste on vielä varsin hyvä.

Pahentuessaan vaivaisenluu aiheuttaa kävelyvaikeuksia ja isovarpaan tyvinivelen kulumakipuja sekä päkiän levetessä päkiän seudun kipuja. Jos hoitamaton tyvinivel ehtii jäykistyä, sen kipuilu häviää ja luun suojaksi kasvaa limapussi.

Pikkuvarpaan vaivaisenluu tarkoittaa pikkuvarpaan kääntymistä tyvinivelen kohdalta 4. varvasta kohden. Tyvinivelen asennon suoristaminen, ihon suojaaminen sekä lihasten ja nivelien vahvistaminen ovat avaintekijöitä vaivaisenluun hoidossa.

Vaivaisenluu on yleinen vaiva niin tanssijoilla kuin jalkapalloilijoilla. Lue vinkit tanssijan jalkaongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Nappaa tästä myös vinkit jalkapalloilijan jalkaongelmien hoitoon.

Vaivaisenluun hoito ja ennaltaehkäisy

Vaivaisenluuta voi hoitaa ja ennaltaehkäistä. Vaivaisenluun pahenemista ei kannata jäädä odottamaan vaan toimet vaivan helpottamiseksi kannattaa aloittaa heti. Hoidossa ja ennaltaehkäisyssä auttavat erilaiset apuvälineet ja jalkaterän lihasten jumppaaminen.

Vaivaisenluun hoito levossa: Vaivaisenluun oikaisija

Alkava vaivaisenluu voidaan pysäyttää käyttämällä säännöllisesti Comforsil Vaivaisenluun oikaisijaa. Comforsil Vaivaisenluun oikaisija ehkäisee lievän vaivaisenluun etenemistä.

Oikaisija lievittää kipua tyvinivelessä suoristamalla isovarpaan luiden asentoa, venyttää kiristyneitä lihaksia ja pehmytkudoksia sekä ohjaa tyvinivelen oikeaan toimintaan. Varhaisessa vaiheessa käytettynä Vaivaisenluun oikaisija voi edesauttaa varpaan tyvinivelen palautumista normaaliin asentoon. Vaivaisenluun oikaisija on tarkoitettu säännölliseen, päivittäiseen käyttöön levon aikana.

Vaivaisenluun oikaisija toimii tukilastan tapaan. Tämä oikaisija sopii useimmiten myös miesten leveälestisiin jalkoihin

Tutustu Comforsil Vaivaisenluun oikaisijaan

Vaivaisenluun hoito liikkeessä: Saumaton Vaivaisenluunoikaisija

Comforsil Saumaton Vaivaisenluunoikaisija täydentää edellisen, Comforsil Vaivaisenluun oikaisijan vaikutuksia vaivaisenluun hoidossa. Toisin kuin Vaivaisenluun oikaisijaa, tätä tuotetta voi käyttää liikkuessa. 

Tuote suoristaa isovarvasta oikeaan asentoon ja mahtuu useimpiin kenkiin.

Saumaton Vaivaisenluunoikaisija istuu erittäin hyvin jalkaan ja oikaisijan kompressio-ominaisuus antaa jalalle erinomaisen tuen.

Tutustu Comforsil Saumaton Vaivaisenluunoikaisijaan

Vaivaisenluun hoito liikkeessä: Isovarpaan oikaisija

Comforsil Isovarpaan oikaisija suoristaa isovarpaan asentoa ja lievittää kipua isovarpaan tyvinivelessä.

Oikaisija suojaa ihoa erottamalla 1. ja 2. varpaat sekä estää varpaiden kääntymisen toisen varpaan alle tai päälle. Tuote on oikeankokoinen, kun se istuu hyvin varvasväliin. Asentoa ei tule korjata yli suoran linjan.

Isovarpaan oikaisijaa käytetään kengissä ja liikkuessa, joten huomioi kengissä riittävä tila varpaille. Kenkä on epäsopiva silloin, kun tuote on varpaiden välissä ja iso varvas ei mahdu hyvin kenkään. Tuote on saatavilla kolmessa eri koossa ja tuotteen yhteydessä suositellaan talkin käyttöä. Isovarpaan oikaisija on kestävää hypoallergeenista 100 % silikonia.

Lue lisää Comforsil Isovarpaan oikaisijasta

Suojaksi liikeeseen: Comforsil Saumaton Vaivaisenluunsuoja

Comforsil Saumaton Vaivaisenluunsuoja sopii käytettäväksi liikkuessa. Tuote suojaa vaivaisenluun alueen ihoa hiertymiltä ja kivulta sekä tukee isovarpaan oikeaa asentoa.

Suoja on huomaamaton ja se sopii käytettäväksi useimmissä kengissä. Löydät Comfrosil Saumaton Vaivaisenluunsuojan kahdessa koossa, koko S sopii kapealestiselle jalalle ja leveälestiselle jalalle suosittelemme L-kokoa. 

Lue lisää Comforsil Saumaton Vaivaisenluunsuojasta

Ihonsuoja suojaa hiertymiltä ja rakkojen syntymiseltä

Comforsil Ihonsuojapalat suojaa jalkoja ja estää vaivaisenluun aiheuttamien hiertymien sekä rakkojen syntymisen kävellessä tai urheillessa. Ihonsuojan silikonigeeli ehkäisee tehokkaasti hankausta, vaimentaa iskua ja pitää suojan paikallaan jalan ollessa tiiviisti kengässä. Helppokäyttöiset Comforsil Ihonsuojat suojaavat jalkaterään lisäksi myös päkiää ja kantapäätä. Huomaamaton Comforsil Ihonsuoja mukautuu hyvin ihoon ja sopii käytettäväksi kaikissa kengissä.

Comforsil Ihonsuojapalat ovat uudelleenkäytettäviä. Tuote pestään käsin miedolla saippuavedellä (noin 25 pesukertaa). Pesty tuote kiinnitetään suojakalvoon ja ilmakuivataan ennen uutta käyttöä. Comforsil Ihonsuojapalat ovat edullinen ratkaisu perinteisiin rakkolaastareihin nähden.

Tutustu Comforsil Ihonsuojapaloihin

Jalkojen rasvaus ehkäisee kovettumien ja känsien syntymisen

Vaivaisenluun kohdalla olevaa ulkonevaa kyhmyä tulisi hieroa kosteuttavalla voiteella, jotta siihen ei lähtisi muodostumaan kovettumaa tai känsää.

Ihon säännöllinen rasvaus on paras tapa ehkäistä ihon kuivuminen ja ihorikkojen syntyminen. Hyvin rasvattu ja kosteutettu iho on joustava ja kestää paremmin hankausta kuin kuiva iho. Jalkojen hieronta rasvauksen aikana tehostaa voiteen imeytymistä ja vilkastuttaa ihonalaisten pehmytkudosten nestekiertoa.

Ihon kosteutukseen sopii erinomaisesti Mills Käsi- ja jalkavoide, joka kosteuttaa tehokkaasti ja jättää ihon kevyen ja miellyttävän tuntuiseksi. Voide hoitaa ihoärsytystä, rauhoittaa ihoa, ja sopii erityisesti herkälle iholle ja kaikenikäisille. Voide on hygieenisessä ja kätevässä pumppupullossa, joten sitä on helppo käyttää. Tuote sopii myös vartalovoiteeksi.

Tutustu Mills Käsi- ja jalkavoiteeseen

Ehkäise vaivaisenluun kehittyminen ja käytä oikeankokoisia kenkiä

Monella suomalaisella on leveälestinen jalka, jolloin kapea kenkä painaa helposti pikkuvarvasta, aiheuttaa kipua isovarpaassa ja isovarpaan vääristynyt asento aiheuttaa vähitellen vaivaisenluun.

Yleisin syy vaivaisenluun kehittymiselle on vääränmallisten ja huonosti istuvien kenkien käyttö. Monet naisille suunnitellut kengät ovat kärjestään liian kapeat, minkä takia vaivaisenluu on naisilla lähes kymmenen kertaa yleisempi kuin miehillä.

Millaiset ovat hyvät kengät?

Kenkien tulisi olla tarpeeksi leveät, joustavat, kärjestä tilavat ja matalakorkoiset. Kengän etuosa ei saa olla kärkeä kohti voimakkaasti kapeneva, vaan tarpeeksi leveä, jotta varpailla on tilaa liikkua ja kenkä ei paina varpaita toisiaan kohti, jolloin riski vaivaisenluun muodostumiselle kasvaa. Kengän lestin tulee myös olla tarpeeksi leveä, jotta kenkä ei purista jalkaterää kasaan.

Kengät eivät kuitenkaan saa olla liian väljät, jotta jalka ei liikkuisi kengässä kohti kärkeä, mikä saa aikaan varpaiden työntymisen vasten kengän kärkeä ja esimerkiksi vasaravarvas-virheasennon ja kynsien paksuuntumista. Varpaiden vetäytymisen vasaravarvas-asentoon saattaa aiheuttaa myös se, että liian suurissa kengissä varpaat yrittävät pitää jalan paikallaan tarraamalla kiinni kenkään.

Säädettävä kiinnitys eli nauhat tai tarrat, mahdollistavat sen, että kengästä saa istuvan. Tällöin jalka ei hölsky, mikäli tilaa olisikin varattu reilummin. Mikäli tuntuu, että käyntivaran jälkeen kenkä jää liian väljäksi, voi väljyyttä vähentää esimerkiksi Mills Terveyspohjallisilla.

Lue vinkit hyvin istuvien kenkien ostoon.

Vaivaisenluun jumppa 

Jalkaterien jumpalla voit estää vaivaisenluun pahenemista ja tukea varpaiden lihasten toimintaa sekä oikeaa ja suoraa asentoa. 

Jalkavoimistelulla estetään vaivaisenluun pahenemista, tuetaan varpaiden lihasten toimintaa ja oikeaa, suoraa asentoa. Jalkaterien lihasten jumppaaminen onnistuu kotioloissa. Avojaloin kävely on myös erinomaista vaivaisenluun jumppaa. Hyvässä kunnossa oleva jalkaterien lihaksisto tukee myös jalkaterän muita rakenteita, kuten luita, niveliä ja pehmytkudoksia.

Lue tästä vinkit vaivaisenluun jumppaan.

Kiinnitä huomiota vaivaisenluun kipuun

Vaivaisenluun kipuun kannattaa aina kiinnittää huomiota. Jos vaivaisenluu äityy pahaksi, vaivaa se valitettavan usein koko loppuelämän. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että varpaiden ja päkiän alueen kipuun kiinnittää heti huomiota.

Lue lisää varpaiden kivusta ja vaivaisenluusta.

Vaivaisenluun hoitoon