Vasaravarpaat

Vasaravarpaat

Taipuuko jokin varpaistasi koukkuun? Tuntuuko kipua varpaan päässä ja nivelien päällä? Kyseessä saattaa olla vasaravarvas…

Lue lisää

Vasaravarpaiksi kutsutaan toisen, kolmannen ja neljännen varpaan virheasentoa, jossa varpaat koukistuvat tyvi- tai kärkinivelestään, mahdollisesti molemmista. Varvas lähtee koukistumaan, kun jalkapöydän päälliset lihakset, jänteet ja nivelsiteet kiristyvät ja vetävät varvasluuta ylöspäin. Vastaavasti jalkapohjan puoleiset jänteet ja lihakset venyvät. Varpaiden koukistuessa varpaan pää kääntyy alustaa vasten. Kun varpaat koukistuvat, päkiänivel kipuilee seistessä ja kävellessä. Varpaiden kynsissä näkyy paineen aiheuttamia muutoksia. Koukussa olevat varpaat myös hankaavat kengän sisäpintaa, jolloin nivelten pinnalla syntyy hiertymiä.

 

Syyt

Syy varpaiden koukistumiseen on yleensä jalkaterän lihasten ja nivelten epätasapainossa.Taustalla voi olla jalkaterän asentovirhe: levinnyt päkiä, vaivaisenluu tai lihasten käyttämättömyys. Myös rakenteelliset ominaisuudet vaikuttavat, kuten akkavalta, kaarijalka tai jäykkä nilkka. Muita vasaravarpaiden aiheuttajia ovat sairaudet, kuten diabetes, nivelreuma ja psoriasis, sekä korkeakorkoiset tai liian pienet kengät tai sukat. Hoitamattomana vasaravarvas voi jäykistyä ja aiheuttaa jalkaterän kuormituksen muuttumisen.

Vinkki! Heikentyneen lihastasapainon voi testata paljasjaloin seistessä: Koukistuvatko varpaasi, jotta ne saavat paremman tuntuman alustaa vasten ja säilyttävät kehon tasapainon?

Yleisyys

Vasaravarpaat ovat yleinen vaiva ikää katsomatta ja niiden ilmeneminen kasvaa ikääntyessä ja liian pieniä kenkiä ja sukkia käytettäessä.

Hoito ja ennaltaehkäisy

Suojataan varvas hankaukselta, lievitetään kipua ja korjataan virheasentoa varpaanoikaisijalla.

Ihoa suojataan huolellisen rasvauksen lisäksi geelivuoratulla varvastupella ja suojaputkella.

Hoitoon voidaan liittää tukipohjallishoito.

Jos vaivan aiheuttajana ovat pienet kengät ja sukat, nämä tulee vaihtaa sopivan tilaviin, mikä on toimivan hoidon edellytys.

Ylläpidetään lihasten ja jänteiden liikkuvuutta hieronnan sekä venyttelyn ja jalkavoimistelun avulla.

Harjoittelulla pyritään palauttamaan jalkaterän lihasten, jänteiden ja nivelsiteiden tasapaino.

Katso tuotteet

Suosittelemamme tuotteet