Mitä sinun tulisi huomioida kenkiä ostaessa? – Näin ostat hyvät kengät

Tiesitkö, että vain noin 60 prosentilla aikuisväestöstä on terveet jalat ja suuri osa jalkaongelmista johtuu vääränkokoisista ja epäsopivista kengistä? Kengillä on siis valtava merkitys jalkojen hyvinvoinnille, joten oikean kokoisten ja mallisten kenkien valintaan on syytä panostaa.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitMitä sinun tulisi huomioida kenkiä ostaessa? – Näin ostat hyvät kengät

Mitä sinun tulisi huomioida kenkiä ostaessa? – Näin ostat hyvät kengät

Kenkien sisäänajo, käyntivara aikuisen kenkään, kengän mitta, kengän malli, kengän käyttötarkoitus, kengän materiaali – kenkien valinta ei aina ole helppoa. Kun lähdet ostamaan kenkiä, on monta asiaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Tiesitkö, että tutkimusten mukaan vain noin 60 prosentilla aikuisista on terveet jalat ja jalkaterien muutoksista vähintään 95 prosenttia on saanut alkunsa jo varhaislapsuudessa väärin suunniteltujen, huonoilla ominaisuuksilla varustettujen kenkien käytön seurauksena? Hyviin kenkiin siis todella kannattaa panostaa.

Tässä tekstissä kerromme, mihin asioihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota, kun ostat uudet kengät. Kenkien valinnassa huomioi:

  • jalan koko
  • käyntivara
  • kengän kärjen muoto
  • kengän pohjan ominaisuudet
  • kengän iskunvaimennuksen tarpeellisuus

Kun kengät on hankittu, täytyy kenkien sisäänajo muistaa aloittaa rauhallisesti, jotta vältyt ikäviltä hiertymiltä.

Jalan koko: jalkaterän pituuden mittaaminen

Kenkiä ostaessa liikkeelle kannattaa lähteä jalan pituuden mittaamisesta. Jalan pituuden mittaaminen lapselta on erityisen tärkeää, mutta myös aikuisen jalkaterän pituus kannattaa tarkistaa. Jalkaterän pituuden lisäksi myös jalan leveys on hyvä mitata.

Paras ajankohta mitata jalat on iltaisin. Jalkaterän mittasuhteet muuttuvat myös päivän aikana, sillä jalkaterän suurenee jopa noin 4-8 prosenttia päivän mittaan. Nivelten ja lihasten kunto, kaarien korkeus ja kehon paino vaikuttavat jalkaterän pitenemiseen. Istumasta seisomaan noustessa jalkaterään tulee lisää mittaa 3-6 mm. Kävellessä jalkaterän kaaret madaltuvat, jolloin pituutta jalkateriin tulee lisää 3-6 mm. Iltaan mennessä pituutta jalkateriin tulee noin 3 mm ja leveyttä noin 1 cm verran.

Molemmat jalkaterät kannattaa mitata erikseen, sillä noin 60 prosentilla ihmisistä jaloissaan kokoeroja. Kenkä tulee valita isomman jalkaterän mukaan ja kenkä kannattaa sovittaa aina kumpaankin jalkaan.

Käyntivara aikuisten kengissä

Hyvä käyntivara kenkään aikuiselle on 10–15 mm. Käyntivara varataan pisimmän varpaan eteen.

Käyntivaran määrään vaikuttaa kengän käyttötarkoitus: talvikenkiin on hyvä valita enemmän käyntivaraa kuin kesällä ohuen sukan kanssa käytettävään kenkään. Isompi käyntivara talvikengässä jättää tilaa paksummalle sukalle tai lisäpohjalliselle.

Käyntivaran riittävyys on helppo tarkistaa seisomalla kengän pohjallisen päällä. Irrotettavan pohjallisen avulla voit myös arvioida onko kengässä riittävästi tilaa leveyssuunnassa.

Mikäli tuntuu, että käyntivaran jälkeen kenkä jää liian väljäksi, voi väljyyttä vähentää esimerkiksi Mills Terveyspohjallisilla. Nämä poron-materiaalista valmistetut pohjalliset tuovat myös kevyttä iskunvaimennusta ja mukavuutta ohutpohjaisiin jalkineisiin.

Tutustu Mills Terveyspohjallisiin

Jalkaterien mittaamista ei kannata jättää välistä. Yksi tärkeimmistä asioista kenkiä ostaessa on, että jalkaterä mahtuu kenkään siten, että varpailla on riittävästi tilaa. Jos kenkä hiertää varpaasta, kannattaa ensimmäisenä tarkistaa, että kenkä on varpaiden kohdalta riittävän tilava.

Arki- ja työjalkineita valitessa tulee huomioida myös kannan korkeus. Kengät, joita käytetään päivittäin pitkiä aikoja, tulisi olla mahdollisimman matalakorkoiset ja suositus koroille on alle kaksi senttimetriä. Ihmisen pystyasento sekä nivelten ja lihasten toiminta muuttuu merkittävästi, mikäli jalkineissa on liikaa korkoa. Korkeat korot aiheuttavat myös jalkapohjan kuormituksen epätasaisen jakautumisen, eli päkiöillä ja jalan etuosassa kuormitus on voimakasta. Tämä voi aiheuttaa erilaisia virheasentoja ja ihomuutoksia päkiässä ja varpaissa. Korkokenkiä voi käyttää satunnaisesti esimerkiksi juhlissa, mutta olisi hyvä huolehtia, että päivittäisessä käytössä olevat kengät olisivat ominaisuuksiltaan jalkaterveyttä edistävät ja hyvän kengän kriteerit täyttävät.

Kuinka usein mitata aikuisen jalka?

Aikuisten jalkaterien pituus kannattaa tarkistaa vuosittain, sillä jalkaterien pituus muuttuu muun muassa raskauden ja ikääntymisen, sekä joidenkin sairauksien, kuten diabeteksen ja reuman aiheuttamista muutoksista.

Lasten jalkaterän mittaaminen: lapsen kengän koko

Kuinka paljon lapsen jalka kasvaa vuodessa? Lapsen jalkaterän koko muuttuu jopa kahden kuukauden välein. Lapsen jalka kasvaa vauhdilla vastasyntyneestä aina viiteen ikävuoteen saakka.

Pienen lapsen jalat kasvavat sykäyksittäin, minkä vuoksi lapsen jalkaterien koko kannattaakin tarkistaa usein. 1–3 ikävuosien aikana jalkaterän koko tulisi tarkistaa 6 kertaa vuodessa, 3-6 ikävuosien aikana 4 kertaa vuodessa ja 6–10 ikävuosien aikana 2-3 kertaa vuodessa.

Lapselle kenkiin kannattaa varata käyntivaraa enemmän kuin aikuiselle, 12–17 mm. Kuuden ikävuoden tienoilla jalkaterän kasvu hidastuu. Luiden lopullinen luutuminen tapahtuu vasta 24-vuotiaana, joten jalkaterät ovat koko kasvukauden erityisen alttiit jalkavaivojen kehittymiselle.

Kengän kärjen muoto ja pohjan ominaisuudet

Kenkiä ostaessa huomiota kannattaa kiinnittää myös kengän kärkeen ja pohjan muotoon.

Kiinnitä huomiota kengän kärkeen

On erityisen tärkeää huomioida kenkien kärjen malli jalkineita valitessa. Kengän etuosan ei tulisi olla kärkeä kohti voimakkaasti kapeneva. Kärjen tulisi olla tarpeeksi leveä, jotta varpailla on tilaa liikkua ja kenkä ei paina varpaita toisiaan kohti. Jos varpaat painautuvat kengän kärjen vuoksi vasten toisiaan, kasvaa esimerkiksi vaivaisenluun muodostumisen riski.

Kengän lestin tulee olla tarpeeksi leveä, jotta kenkä ei purista jalkaterää kasaan. Kengät eivät kuitenkaan saa olla liian väljät. Liian suuret kengät voivat johtaa siihen, että jalka liikkuu kengässä kohti kärkeä. Jos jalka liikkuu kengässä kohti kärkeä, voi se altistaa esimerkiksi vasaravarvas-virheasennolle ja kynsien paksuuntumiselle. Varpaiden vetäytymisen vasaravarvas-asentoon saattaa aiheuttaa myös se, että liian suurissa kengissä varpaat yrittävät pitää jalan paikallaan tarraamalla kiinni kenkään.

Kengän kärkikäynti

Kengän kärkikäynnillä tarkoitetaan kengän kärjen taipumista ylöspäin. Kärkikäynnin voimakkuuden voi huomata tarkastellessa kenkää sivultapäin.

Mikäli kärkikäynti on liian voimakas, varpaiden nivelet ojentuvat liiallisesti, jolloin varpaiden toiminta häiriintyy ja jalkaterä ei toimi kuten sen pitäisi. Jäykissä ja paksupohjaisissa kengissä kärkikäyntiä on usein enemmän, sillä ilman pohjan kaarevuutta ja kärkikäyntiä askeltaminen voi olla hyvinkin hankalaa ja kömpelöä.

Kengän pohjan taipuvuutta kannattaa kokeilla ennen kenkien ostamista. Kengän tulisi taipua päkiän kohdalta, jotta kävellessä varvastyöntö pääsee tapahtumaan ja jalkaterän lihakset aktivoituvat. Tällöin kävely on mahdollisimman taloudellista ja helppoa.

Päkiästä jäykkiä kenkiä tulisi käyttää vain, mikäli jalkaterän etuosassa on kipuja, niveliä on jäykistetty tai jalassa on muita ongelmia, joita halutaan hoitaa estämällä jalkaterän etuosan taipuminen. Esimerkiksi jalkaterapeutti voi määrittää tämän tarpeen.

Jalkineita ostaessa huomiota kannattaa kiinnittää myös sisäpohjan muotoon. Kun pohja on tasainen, jalan pienet lihakset aktivoituvat ja vahvistuvat. Näin myös jalan pitkittäis- ja poikittaiskaari nousevat ja aktivoituvat. Sisäkaaren madaltuminen kävelyssä on normaalia ja jousto toimii iskunvaimentimena. Mikäli sisäpohjassa on voimakkaita tukia ja muotoiluja, luonnollista iskunvaimennusta ei tapahdu, jolloin ongelmia saattaa tulla ylemmäs alaraajojen niveliin, useimmiten polviin.

Tarvitsenko kenkään iskunvaimennusta?

Normaali, terve jalka ei vaadi ulkoista iskunvaimennusta, sillä jalan oma joustomekanismi ja jalkapohjan rasvapatja toimivat iskunvaimentimina.

Erilaiset virheasennot ja jalkaongelmat saattavat kuitenkin muuttaa jalan toimintoja niin, että ulkopuolista iskunvaimennusta tarvitaan. Jalkapohjan rasvapatjan hajoaminen on hyvin yleistä ja sen aiheuttajia ovat muun muassa urheilun aikaansaama merkittävä rasitus ja kuormitus, ikääntyminen, ylipaino ja raskaus.

Rasvapatjan hajoaminen saattaa aiheuttaa esimerkiksi seisomatyötä tekevillä ja paljon liikkuvilla henkilöillä kipua päkiän ja kantapään alueella sekä kovettumia ja känsiintymistä. Kun rasvapatja hajoaa, sitä ei voi enää korjata. Siitä syystä ulkoista iskunvaimennusta voidaan tarvita. Mills Terveyspohjalliset sopivat tähänkin tarkoitukseen. Mikäli kipua on päkiän alueella, kannattaa kokeilla myös silikonista valmistettua Comforsil Päkiäpehmustetta. Kantapään alueen kuormituksessa ilmenevää kipua voi vähentää Comforsil Kantapääpehmusteella.

Tutustu Comforsil PäkiäpehmusteeseenTutustu Comforsil Kantapääpehmusteeseen

Kengän korko 

Arki- ja työjalkineita valitessa tulee huomioida myös kannan korkeus. Päivittäin käytössä olevissa kengissä kannattaa suosia matalaa korkoa. Suositus koroille on alle kaksi senttimetriä. Ihmisen pystyasento sekä nivelten ja lihasten toiminta muuttuu, mikäli jalkineissa on liikaa korkoa.

Ihmisen pystyasento sekä nivelten ja lihasten toiminta muuttuu merkittävästi, mikäli jalkineissa on liikaa korkoa.

Korkeat korot aiheuttavat myös jalkapohjan kuormituksen epätasaisen jakautumisen, eli päkiöiden ja jalan etuosan kuormitus on voimakasta. Tämä voi aiheuttaa erilaisia virheasentoja ja ihomuutoksia päkiässä ja varpaissa.

Korkokenkiä voi käyttää satunnaisesti esimerkiksi juhlissa. On kuitenkin hyvä huolehtia, että päivittäisessä käytössä olevat kengät ovat ominaisuuksiltaan jalkaterveyttä edistävät ja hyvän kengän kriteerit täyttävät.

Kenkien sisäänajo ennen käyttöönottoa

Uudet kengät kannattaa ennen pidempää käyttöä ”ajaa sisään”. Tämä tarkoittaa sitä, että kengät otetaan käyttöön vähitellen ja niitä käytetään alkuun lyhempiä aikoja kerrallaan. Käytä uusia kenkiä alkuun pari kertaa päivässä noin 15–30 minuuttia kerrallaan. Kenkien sisäänajon aikana kannattaa kävellä erilaisilla alustoilla kuten portaissa, epätasaisessa maastossa, asfaltilla.

Kenkien sisäänajon ansiosta vältät uusien kenkien aiheuttamat hiertymät tai rakot. Kun kenkä otetaan käyttöön pikkuhiljaa, jalka tottuu uuden kengän muotoon ja kenkä mukautuu jalkaan.

Kenkien sisäänajossa auttavat erilaiset ihonsuojamateriaalit kuten Comforsil Ihonsuoja ja Comforsil Ihonsuojapalat.

Tutustu Comforsil IhonsuojaanTutustu Comforsil Ihonsuojapalaan

Nahkakenkien ja maihareiden sisäänajo

Saitko rakkuloita ja hiertymiä uusista maihareista? Maiharit ja nahkakengät saattavat ennen nahan pehmentymistä olla erityisen kovat. Etenkin maihareissa kantapääosa saattaa aiheuttaa alkuun murheita kantapäähän ilmestyvän hiertymän muodossa.

Voit edesauttaa nahkakengän istuvuutta hieromalla, kääntelemällä ja vääntelemällä kenkää. Tällaisessa käsittelyssä nahka pehmenee.

Kenkien lopullinen sisäänajo vaatii runsaasti kilometrejä. Nahkakenkiä tai maihareita ei kannata laittaa heti koko päiväksi jalkaan, vaan suorittaa kenkien sisäänajo hiljalleen. Maltti on valttia: lopulta kenkä mukautuu jalkaasi ja materiaali pehmenee miellyttäväksi.

Tarvitsetko ammattilaisen tukea kenkien ostoon?

Mikäli sinulla on jaloissa esimerkiksi kipuja tai epäilet virheasentoja, tai muuten vain kenkäostoksilla tunnet epävarmuutta sinulle sopivan kengän valinnasta, voit kääntyä esimerkiksi jalkaterapeutin puoleen.

Koulutettu jalkaterveyden ammattilainen osaa kertoa, minkälaisilla ominaisuuksilla varustetut jalkineet sopisivat juuri sinun jaloillesi.

 

Lähde: Jalkaterveys, 2017

Artikkelissa asiantuntijana Millsin jalkaterapeutti Annina Laine

Mukavuutta kenkiin tuo