Plantaarifaskiitti, eli kantapääkipu, on juoksijoiden yleinen vaiva – näin hoidat ja ehkäiset sitä

Kevät ja sula asfaltti saavat juoksijat säntäämään lenkkipolulle. Liian nopeasti lisätty rasitus voi kuitenkin johtaa kantapääkipuun, joka pahimmillaan keskeyttää rakkaan harrastuksen. Jos siis aiot sitoa keväällä lenkkitossut jalkaasi, kannattaa lukea tämä teksti.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitPlantaarifaskiitti, eli kantapääkipu, on juoksijoiden yleinen vaiva – näin hoidat ja ehkäiset sitä

Plantaarifaskiitti, eli kantapääkipu, on juoksijoiden yleinen vaiva – näin hoidat ja ehkäiset sitä

Kantapääkipu on monelle juoksijalle tuttu ja piinallinen vaiva, joka voi jopa estää koko lenkkiharrastuksen. Yleisin syy kantapääkipuun on jalkapohjan jännekalvon rappeuma, eli plantaarifaskiopatia. Vaiva tunnetaan yleisemmin nimellä plantaarifaskiitti, joka viittaa jännekalvon tulehdukseen. Nykyään kuitenkin tiedetään, ettei kyse ole tulehdusmuutoksista, vaan kalvon pienistä repeämistä ja niistä seuranneesta kalvon rappeutumisesta.

Vaiva syntyy urheilijoille ja aktiivisille liikkujille usein liiallisen rasituksen seurauksena ja kun rasitusta lisätään liian nopeasti. Myös epäsopivat kengät ja huono juoksutekniikka edesauttavat vaivan syntyä. Niin ikään kiputiloja voi syntyä yksipuolisella ja kovalla alustalla juoksemisesta.

Plantaarifaskiitti oireilee aluksi aamuisin

Plantaarifaskiittia, eli kantapääkipua, esiintyy ensimmäisen kerran usein aamuisin ja jatkossakin kipu on pahimmillaan aamulla, kun jalan päälle varataan painoa ensimmäistä kertaa yön jälkeen. Aluksi kipu saattaa lieventyä päivän mittaan ja jopa juoksu voi onnistua. Levossa jalka saattaa olla kivuton. Jos kivun aiheuttanutta rasitusta ei lopeteta, oireilu kuitenkin pahenee.

Plantaarifaskiitissa kipu tuntuu melko rajatulla alueella jalkapohjassa kantapään kohdalla tai kantapään sisäsyrjässä. Kipua kuvaillaan usein pistäväksi ja hyvin voimakkaaksi, ja se alkaa usein toisesta jalasta. Jalkapohjan jännekalvon kiinnityskohtaan voi kerääntyä kalkkia, joka näkyy röntgenkuvassa eräänlaisena luupiikkinä. Luupiikki on kuitenkin seuraus pitkään jatkuneesta kiputilasta, ei sen syy.

Tehokkain hoito plantaarifaskiittiin

Tuoreen tutkimuksen perusteella tehokkain hoito plantaarifaskiittiin on välttää kivun aiheuttanutta rasitusta mutta pysyä silti fyysisesti aktiivisena ja käyttää kantapään alla pehmennystyynyä. Tähän tarkoitukseen sopii hyvin silikoninen Comforsil Kantapäätyyny, joka lievittää akuuttia kantapääkipua. Ihoa suojaava ja asentovirheitä korjaava, anatomisesti muotoiltu tyyny istuu hyvin jalkaan. Kun irrotat tuotteen keskiosan, saat kantapohjaan voimakkaan kevennyksen.

Vaikka kantapääkivun takia onkin syytä keskeyttää rasituksen aiheuttanut liikunta, ei sohvaperunaksi heittäytyminen hyödytä. Liikkumattomuus heikentää lihaksia, mikä voi osaltaan saada ongelman palaamaan juoksutauon jälkeen. Kantapääkipua kannattaakin hoitaa sekä venyttelyllä että vahvistamalla etenkin jalkapohjan ja pohkeiden lihaksia.

Plantaarifaskiittia hoitavat venytykset

Kantapääkipua voi helpottaa varsin yksinkertaisella venytyksellä: Istu jalat ristissä, kipeä jalka päällimmäisenä. Ota kiinni kipeän jalan varpaista siten, että nilkka lepää toisen jalan polven päällä. Taivuta varpaita säärtä kohti niin pitkälle kuin voit. Pidä asento kymmenen sekunnin ajan ja toista kymmenen kertaa. Tee venytystä useita kertoja päivän aikana.

Voit kokeilla helpottaa kipua myös hieromalla jalkapohjaa kevyesti tennis- tai hierontapallolla.

Oikeanlaiset kengät ehkäisevät plantaarifaskiittia

Oikeanlaisten juoksukenkien valinta voi auttaa ehkäisemään plantaarifaskiittia ja pitämään kantapääkivut kurissa. Juoksukengiksi kannattaa valita kengät, joissa on riittävän paksu pohja, hyvä vaimennus ja riittävästi tukea kantapäälle. Jos sinulla on ollut plantaarifaskiitti, osta juoksukengät urheiluliikkeestä asiantuntevan myyjän avulla. Totuttele aina uusiin juoksukenkiin pikkuhiljaa vanhojen rinnalla. Muista myös uusia kengät riittävän usein, sillä kenkien vaimennus kuluu yllättävän nopeasti. Hyvä nyrkkisääntö on uusia juoksukengät kerran vuodessa. Voit myös ostaa kahdet hieman erilaiset kengät ja vuorotella niitä, jolloin kengät kestävät käytössä pidempään.

Ehkäise plantaarifaskiitti

Vaikka kantapääkipua voi hoitaa, ennaltaehkäisy on aina helpompaa. Plantaarifaskiitin ennaltaehkäisyyn toimivat parhaiten seuraavat keinot:

Lisää rasitusta vähitellen. Muista pitää myös lepopäiviä ja kuulostella kehoasi lenkin jälkeen.
– Älä juokse pelkästään asfaltilla, vaan vaihtele juoksualustaa. Muista kuitenkin, että jos aiot juosta esimerkiksi juoksutapahtumassa reitillä, joka kulkee asfaltilla, et voi harjoitella pelkästään hiekkateillä, sillä jalkojen on saatava tottua kovaan alustaan rauhassa.
Käytä kantapään alla pehmustetta. Lue alta lisää siitä, miten valitset oikeanlaisen pehmusteen.

Löydä oikea tuote plantaarifaskiitin hoitoon

Comforsil-tuotteista Kantapäätyyny on paras akuutin ja kovan kantapääkivun hoitoon sekä silloin, kun kantapäähän on muodostunut luupiikki. Tuotteessa on irrotettava keskiosa, jonka ansiosta kantapohjaan kohdistuvaa painoa voi keventää huomattavasti. Lievemmissä kiputiloissa tyynyä voidaan käyttää keskiosan kanssa.

Lisätietoa Comforsil Kantapäätyynystä

Comforsil Kantapääkuppi puolestaan soveltuu hyvin kivun ennaltaehkäisyyn ja tilanteisiin, joissa kipualue on vaikeasti määriteltävissä. Kantapääkupin silikonityynyt vaimentavat iskua tehokkaasti ja keventävät kantapohjan kuormitusta. Kuppirakenne pitää kantapään pehmytkudokset paikallaan ja tukee rasvapatjaa. Kupin keskellä on erittäin pehmeä silikonityyny, joka vähentää kantaluuhun kohdistuvaa kuormitusta. Kuppi myös suojaa kantapään ihoa halkeamilta ja kovettumilta.

Lisätietoa Comforsil Kantapääkupista

Comforsil Kantapääpehmuste antaa iskunvaimennusta lenkille, keventää askelta ja ehkäisee jalkojen, nivelten ja selkärangan ylirasittumista sekä kantapääkipua. Kantapääpehmuste sopii hyvin kantapääkivun ja rasituksen ennaltaehkäisyyn. Ohut ja huomaamaton pehmuste pysyy hyvin paikoillaan ja sopii useimpiin kenkämalleihin.

Lisätietoa Comforsil Kantapääpehmusteesta

Kantapäätuotteita on aina käytettävä molemmissa jaloissa lisäongelmien välttämiseksi.

Kaikki uudistuneet Comforsil-tuotteet on valmistettu laadukkaasta ja ohuesta silikonista. Silikoni on pehmeä, mutta tukeva materiaali, joka kestää hyvin käyttöä ja pesua. Silikonituotteet antavat sopivan tuen ilman liiallista joustoa käytössä. Comforsil-tuotteet ovat CE-merkittyjä luokan I lääkinnällisiä laitteita.

Kivuttomia kevätlenkkejä!

Tuotteet kantapääkivun hoitoon