Plantaarifaskiitti vaivaa seisomatyötä tekeviä ja ylipainoisia – näillä vinkeillä helpotat kipua
Arkea häiritsevä kantapääkipu johtuu usein plantaarifaskiopatiasta, joka on varsin yleinen vaiva. Siitä kärsii arvioiden mukaan ainakin kerran elämässään joka kymmenes. Vaiva on yleinen etenkin 40–60-vuotiailla. Plantaarifaskiopatialle altistavat muun muassa seisomatyö, ylipaino ja liiallinen, nopeasti kasvanut rasitus. Vaivasta käytetään yleisesti myös tulehdukseen viittaavaa termiä plantaarifaskiitti, mutta toisin kuin aiemmin on ajateltu, on tulehduksen sijaan kyse jalkapohjan jännekalvon rappeumasta.
Plantaarifaskiopatia ilmoittaa itsestään ensimmäisen kerran usein aamuisin, kun sängystä noustuaan ottaa päivän ensimmäiset askelet. Kipua kuvaillaan usein pistäväksi ja voimakkaaksi. Aluksi kantapää voi olla päivän aikana ja levossa kivuton. Kipu kuitenkin pahenee, jos vaivaa ei hoideta. Kipu tuntuu yleensä jalkapohjassa kantapään keskellä tai sisäsyrjässä.
Hyvät kengät ja kantapäätyyny ehkäisevät plantaarifaskiittia seisomatyössä
Vaikka istumisen vaaroista varoitellaan paljon, on myös seisomatyö elimistölle suuri rasitus. Seisomatyötä tekevän onkin tärkeää panostaa oikeanlaisiin kenkiin. Hyvät kengät auttavat ehkäisemään ja helpottamaan kantapääkipua. Painetta kantapohjan alueelta voi keventää myös kantapäätyynyllä. Comforsil kantapäätyyny lievittää kipua, vaimentaa iskuja ja poistaa painetta kantapohjan keskeltä. Kantapäätyynyn keskiosan saa irrotettua, jolloin kantapohjaan tulee tehokas kevennys.
Valitse seisomatyöhön sopivat kengät
– Kiinnitä huomiota siihen, että kenkä on oikeankokoinen ja kärjestään riittävän leveä, jotta varpaat voivat liikkua vapaasti, eivätkä ole supussa. Sopivassa kengässä on 10–15 mm käyntivaraa pisimmän varpaan edessä. Älä kuitenkaan valitse varoilta liian suuria kenkiä, sillä ne eivät tue jalkaa riittävästi ja pahimmillaan jalka joutuu pitämään kiinni hölskyvästä kengästä, mikä altistaa monenlaisille jalkavaivoille.
– Kengän pohjan on oltava joustava ja riittävän paksu. Kävely jäykillä ja ohutpohjaisilla kengillä kovilla alustoilla saattaa helposti kipeyttää jalat.
– Valitse kenkä, jossa on pehmustettu kanta.
– Työkenkä täytyy saada kiinnitettyä tarroilla tai nauhoilla. Sandaalit ja varvastossut eivät ole hyviä työkenkiä!
– Aja uudet kengät sisään pikkuhiljaa vanhojen rinnalla, jotta jalat ehtivät tottua niihin.
Plantaarifaskiitti liittyy myös vaihdevuosiin
Ongelmia ja kipuilua jaloissa esiintyy entistä herkemmin vaihdevuosi-iässä, varsinkin, jos liikkuu tai seisoo paljon. Vaihdevuosien myötä estrogeeniaineenvaihdunta hiipuu, mikä voi muokata elimistön rasva-vesisuhdetta ja vaikuttaa jalkapohjan rasvapatjoihin sekä vähentää jalkapohjan kalvojänteen kimmoisuutta. Kantapään pyöreys katoaa varhaisaikuisuudessa ja kantapään luontaisen rasvapatjan surkastuminen alkaa jo 30 ikävuoden jälkeen.
Myös ylipainolla on merkittävä yhteys kantapääkipuun, sillä se lisää jalkapohjiin kohdistuvaa rasitusta sekä kuormittaa niveliä ja jänteitä. Ylipainoisen ja vaihdevuosi-ikäisen kannattaakin kiinnittää huomiota jalkojen terveyteen jo ennen vaivojen ilmestymistä. Hyvät kengät, riittävä lihaskunto ja jalkapohjan venyttely auttavat ehkäisemään plantaarifaskiopatian syntyä.
Kuusi vinkkiä plantaarifaskiitin ja kantapääkivun helpottamiseen
– Venyttele! Helpoin tapa venyttää on tämä: nosta kipeän jalan kantapää toisen jalan polven päälle ja vedä varpaita säärtä kohti. Pidä asento kymmenen sekunnin ajan ja toista kymmenen kertaa. Tee venytystä useita kertoja päivän aikana.
– Venyttelyn lisäksi jalkaterän jumppaaminen on oleellinen osa plantaarifaskiitin hoitoa. Kokeile esimerkiksi seuraavaa: seiso päkiöilläsi portaan tai steppilaudan päällä ja pumppaa kantapäitä hitaasti ylös ja alas.
– Kipu on usein pahinta aamuisin. Voit helpottaa kipua venyttelemällä jalkapohjia jo ennen sängystä nousua.
– Hiero jalkapohjaa hieronta- tai tennispallolla.
– Käytä kipua lievittävää kantapäätyynyä. Irrota kantapäätyynyn keskiosa, jolloin saat kantapohjaan voimakkaan kevennyksen.
– Kokeile kylmähoitoa, sillä kylmä helpottaa usein kipua. Pidä kylmäpakkausta kipualueella noin 20 minuutin ajan ja toista 3–5 tunnin välein. Laita kylmäpakkauksen ja ihon väliin pyyhe, jottet palelluta ihoasi.
Löydä oikea tuote plantaarifaskiitin hoitoon
Kantapääkipua voi ennaltaehkäistä ja hoitaa kantapäätä iskuvaimentavilla, kenkiin laitettavilla silikonisilla pehmusteilla. Akuutissa kipuvaiheessa paras apu on Comforsil kantapäätyyny. Tuotteessa on irrotettava keskiosa, jonka ansiosta kantapohjaan kohdistuvaa painoa voi keventää huomattavasti. Lievemmissä kiputiloissa tyynyä voidaan käyttää keskiosan kanssa.
Lisätietoa Comforsil Kantapäätyynystä
Comforsil Kantapääkuppi puolestaan soveltuu hyvin kivun ennaltaehkäisyyn ja tilanteisiin, joissa kipualue on vaikeasti määriteltävissä. Kantapääkupin silikonityynyt vaimentavat iskua tehokkaasti ja keventävät kantapohjan kuormitusta. Kuppirakenne pitää kantapään pehmytkudokset paikallaan ja tukee rasvapatjaa. Kupin keskellä on erittäin pehmeä silikonityyny, joka vähentää kantaluuhun kohdistuvaa kuormitusta. Kuppi myös suojaa kantapään ihoa halkeamilta ja kovettumilta.
Lisätietoa Comforsil Kantapääkupista
Comforsil Kantapääpehmuste antaa iskunvaimennusta seisomatyöhön, keventää askelta ja ehkäisee jalkojen, nivelten ja selkärangan ylirasittumista sekä kantapääkipua. Kantapääpehmuste sopii hyvin kantapääkivun ja rasituksen ennaltaehkäisyyn. Ohut ja huomaamaton pehmuste pysyy hyvin paikoillaan ja sopii useimpiin kenkämalleihin.
Lisätietoa Comforsil Kantapääpehmusteesta
Kantapäätuotteita on aina käytettävä molemmissa jaloissa lisäongelmien välttämiseksi.
Kaikki uudistuneet Comforsil-tuotteet on valmistettu laadukkaasta ja ohuesta silikonista. Silikoni on pehmeä, mutta tukeva materiaali, joka kestää hyvin käyttöä ja pesua. Silikonituotteet antavat sopivan tuen ilman liiallista joustoa käytössä. Comforsil-tuotteet ovat CE-merkittyjä luokan I lääkinnällisiä laitteita.