Kipeä varvas voi kertoa vaivaisenluusta

Tuntuuko isovarpaassa kipua tai jomottaako varpaita? Isovarpaan kipu voi johtua alkavasta vaivaisenluusta. Alkava vaivaisenluu voi kipuilla jo nuorella iällä ja on naisilla yleinen. Jos vaivaisenluu pääsee etenemään, kulkee vaiva rinnalla usein koko loppuelämän.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitKipeä varvas voi kertoa vaivaisenluusta

Kipeä varvas voi kertoa vaivaisenluusta

Kun päivän päätteeksi otat kengät pois jalasta, tunnetko kipua isovarpaassa tai varpaissa? Tämä kipu voi johtua vaivaisenluusta. Saatat myös huomata jalassasi, isovarpaan luun kohdalla ulkonevan kyhmyn eli vaivaisenluun. Pikkuvarpaan kohdalla olevaa kyhmyä saatetaan kutsua myös räätälin patiksi.

Lue lisää siitä, mikä vaivaisenluu on, millaista kipua vaivaisenluu aiheuttaa ja miten voit estää vaivaisenluun kehittymisen.

Kipeä vaivaisenluu – onko isovarvas kipeä?

Vaivaisenluusta johtuva kipua kuvaillaan usein säteileväksi. Kipu voi olla myös jomottavaa. Voit myös tuntea varpaan ja päkiän alueella tulehduksenomaista kuumotusta tai aristusta, mikä on normaalia vaivaisenluusta kärsivälle.

Päkiän alueen lisäksi vaivaisenluusta johtuva kipu voi tuntua myös nilkassa tai jopa sääressä. Ihossa ja kynsissä voi näkyä vaivaisenluusta johtuvia muutoksia, kuten kovettumia, känsiä tai sisäänkasvanut kynsi.

Jos isovarpaan alue kipuilee, kannattaa kipuun kiinnittää huomiota ja toimia, jotta vaivaisenluun ei pääse kehittymään entisestään. Pitkälle kehittynyt vaivaisenluu on ikävä ja kivulias vaiva. Ei kuitenkaan huolta, kun aloitat vaivaisenluun hoidon aikaisessa vaiheessa, sillä tällöin ennuste on varsin hyvä.

Mistä vaivaisenluu johtuu?

Vaivaisenluu on varpaan niveleen liittyvä vaiva. Käytännössä isovarvas alkaa kääntymään sisäänpäin johtuen isovarpaan niveleen kohdistuvasta kuormituksesta.

Kuormitus voi syntyä liian ahtaista kengistä, jalkaterän tai nilkan asentovirheestä. Myös muut jalkaterän rakenteelliset poikkeavuudet voivat johtaa vaivaisenluuhun. Riskitekijöitä vaivaisenluulle ovat esimerkiksi reuma tai muista syistä johtuva lihaksiston heikentyminen jalkaterän alueella, ylipaino tai seisomatyö.

Vaikka vaivaisenluu löytyisi vanhemmilta sukupolvilta, ei se tarkoita sitä, että vaivaisenluun muodostuminen seuraaville sukupolville olisi itsestäänselvää – vaivaisenluun muodostumiseen voi itse vaikuttaa.

Kaikki päkiän alueen kiputilat eivät kuitenkaan johdu vaivaisenluusta. Tutustu muihin päkiän alueen kiputiloihin.

Kapeat ja korkeat kengät vaivaisenluun aiheuttajana

Ylhäältä päin kuvattuna kolmen tennariparin kengän kärjet

Myös tennarit voivat olla kärjestä liian ahtaat. Varmista uusia kenkiä ostaessa, että varapailla on riittävästi tilaa.

Vaivaisenluu voi saada alkunsa liian pienistä kengistä ja tämän vuoksi vaivaisenluu onkin yleinen vaiva naisten keskuudessa. Kärkeä kohti suippenevat ja korkeakorkoiset kengät ovat etenkin naisten suosiossa. Tällä hetkellä muoti suosii jaloille paremmin sopivia kenkiä, kuten tennareita ja lenkkareita. Hyviin, omaan jalkaan sopiviin kenkiin kannattaa panostaa.

Vaivaisenluu voi saada alkunsa myös tanssiharrastuksen kautta. Esimerkiksi balettitossut ja vakiotansseissa käytettävät jalkineet puristavat useimmiten varpaita sumppuun. Lue lisää tanssijan jalkaongelmista ja siitä, miten aktiivisesti tanssiva tai ammattitanssija voi jalkojaan hoitaa.

Miten vaivaisenluuta voi hoitaa ja miten vaivaisenluun etenemisen saa pysäytettyä?

Vaivaisenluuta voi hoitaa itse. Kun olet varmistunut siitä, että kengät ovat jalallesi hyvät eivätkä purista tai paina vaivaisenluun aluetta entisestään, voit keskittyä vaivaisenluun kehittymisen ehkäisemiseen erilaisin apuvälinein. Myös jalkaterän jumppaaminen ehkäisee vaivaisenluun kehittymistä.

Vaivaisenluun hoitoon ja ennaltaehkäisyyn on erilaisia tuotteita ja valitusta tuotteesta riippuen hoito onnistuu sekä levossa, että liikkeessä.

Vaivaisenluun hoitoon sopivia tuotteita ovat esimerkiksi Comforsil Saumaton Vaivaisenluunoikaisija, Comforsil Saumaton Vaivaisenluunsuoja, Comforsil vaivaisenluun oikaisija vaihtoehtona leveälestiseen jalkaan ja Comforsil isovarpaanoikaisija.

Avun voi löytää myös Comforsil Ihonsuojasta, joka suojaa tyviniveltä, mikäli kipu kohdistuu kovasti niveleen ja se on turvonnut.

Käydään seuraavaksi lyhyesti läpi, mikä tuotteista sopii mihinkin käyttöön.

Comforsil Saumaton Vaivaisenluunoikaisija

 • Jalkaan puettava vaivaisenluunoikaisija suoristaa isovarpaan oikeaan asentoon, venyttää kiristyneitä lihaksia ja lievittää kipua.
 • Sopii käytettäväksi myös liikkuessa.

Tutustu tuotteeseen

Comforsil Saumaton Vaivaisenluunsuoja

 • Jalkaan puettava suoja tukee isovarpaan oikeaa asentoa.
 • Mahtuu kaikenlaisiin kenkiin.
 • Voi käyttää myös liikkuessa.

Tutustu tuotteeseen

Comforsil Vaivaisenluun oikaisija – käytä vain levossa

 • Lievittää tyvinivelessä tuntuvaa kipua suoristamalla isovarpaan luiden asentoa ja ohjaa tyvinivelen oikeaan toimintaan.
 • Ehkäisee lievän vaivaisenluun etenemistä.
 • Mahdollista säätää hyvin tehokas veto isovarpaaseen.
 • Tarkoitettu käytettäväksi vain levossa.

Tutustu tuotteeseen

Comforsil Isovarpaan oikaisija – estää varpaiden kääntymistä

 • Suoristaa isovarpaan asentoa ja lievittää kipua.
 • Estää varpaiden kääntymistä ja vähentää kynsivalliin kohdistuvaa painetta.
 • Erottaa isovarpaan seuraavasta varpaasta estäen varpaan kääntymisen toisen varpaan alle tai päälle.
 • Sopii käytettäväksi liikkuessa ja erityisesti kenkiin.

Tutustu tuotteeseen

Jumppaamisesta apua vaivaisenluuhun

Lievän vaivaisenluun voi saada kuntoon myös jumppaamalla. Jumpalla voidaan tukea varpaiden lihasten toimintaa siten, että tavoiteltu, varpaiden suora asento saavutetaan. Jos vaivaisenluu on jo päässyt kivuliaaksi, kannattaa suunnata jalkaterapeutin vastaanotolle, joka voi laatia sinulle yksilöllisen jalkavoimisteluohjelman.

Jos haluat itse jumppaamalla vähentää vaivaisenluun aiheuttamaa kipua, kannattaa sinun keskittyä jalkaterässä oleviin pikkulihaksiin ja edistää jalkaterän keskiosan liikkuvuutta.

Lue ohjeet vaivaisenluun jumppaan.

Leikkaushoito on viimeisin hoitomuoto

Lievän virheasennon omaavat ohjataan lääkärin vastaanotolta usein jalkojenhoidon ammattilaisille, kuten jalkaterapeutille tai jalkoihin erikoistuneelle fysioterapeutille.

Jos vaivaisenluusta aiheutuva kipu äityy kuitenkin pahaksi, vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun, eikä helpota jalkojenhoidon ammattilaisen ohjeilla tai apuvälineitä käyttämällä saatetaan tällöin joutua turvautumaan leikkaushoitoon. Leikkaushoitoa mietittäessä huomioidaan muun muassa vaivaisenluun aiheuttama kipu ja toiminnallinen haitta, kuten sen vaikutus kävelyyn.

Älä anna vaivaisenluun pahentua

Vaivaisenluuhun liittyvä kipu kannattaa pyrkiä tunnistamaan ajoissa ja kipuun tulee aina myös reagoida. Tällöin alkava vaivaisenluu saadaan pysäytettyä.

Isovarpaan rooli on kävelyssä tärkeä. Jos isovarpaan käyttöä alkaa varomaan vaivaisenluun kivun vuoksi, muuttaa se kävelyä. Isovarpaan kivun lisäksi kipua voikin alkaa tuntumaan myös polvissa ja lonkissa.

Lue lisää vaivaisenluusta sekä päkiäkivun syistä.

Tekstin lähteenä on käytetty Terveyskirjastoa.

 

Vaivaisenluun hoitoon