Muutoksia kynnessä

Muutoksia kynnessä

Onko kynnen väri tai paksuus muuttunut, tuntuuko kipua kynnen reunassa? Kyseessä voi olla kynsisieni, sisäänkasvanut tai paksuuntunut kynsi…

Lue lisää

Sisäänkasvaneella kynnella tarkoitetaan kynnen reunan painautumista kynsivalliin. Kynsi saattaa painaa kynsivallin ihon rikki aiheuttaen varpaan ihoon tulehduksen, turvotusta ja
pistävää kipua. Vaiva on yleisin isovarpaassa.

Paksuuntuneessa kynnessä kynsi paksuuntuu kärkeen päin ja kynsiuurteet laajenevat, koska myös kynnen reunat paksuuntuvat. Kynsi kasvaa epätasaisena ja uurteisena. Paksuuntunut kynsi on himmeä, kellertävä ja samea. Sen aiheuttama paine voi johtaa haavaumiin kynnenalaisessa ihossa (kynsipatja) ja lisäongelmiin varpaissa.

Kynsisienen (kynsisilsan) infektoima kynsi on himmeä, kellertävä tai ruskea. Kynsi on kärjestä kulunut tai laho ja kynsilevy irtoaa kynsipatjasta. Kynsisieni jaetaan kärjestä, pinnalta ja tyvestä alkaneisiin muotoihin. Yleensä varpaissa esiintyy kynnen kärjestä ja pinnalta alkanutta kynsisientä. Kärjestä sisään päässyt sieni leviää kynnen alla. Kynnen pinnalta alkanut kynsisieni ilmenee valkoisina laikkuina. Hikoilevissa jaloissa ja diabeetikoilla hiivasieni aiheuttaa kynnen tyvestä alkavaa kynsisientä, jolloin kynsivallit ovat turvonneet ja kostea erite on nähtävissä. Vaivojen tunnistamisessa tulee huomioida muut ihotaudit, kuten psoriasis, joka aiheuttaa sienikynnelle ominaista ulkonäköä.

Syyt

Sisäänkasvaneen kynnen aiheuttajana on yleensä jalkojen virheellinen tai puutteellinen itsehoito, kuten huono jalkahygienia ja kynsien leikkaaminen liian lyhyiksi ja kynsien kulmien pyöristäminen. Lisäksi varpaiden asento ja toiminta kävellessä, liian pieni kenkä ja tiukka sukka altistavat vaivalle. Myös kynsilevyn ja kynsivallin koon epäsuhta, ohut kynsilevy, paksu kynsivalli tai kynsien kupertuminen sekä perinnöllinen rasite aiheuttavat sisäänkasvaneita kynsiä.

Paksuuntuneessa kynnessä syy on usein ulkoinen, kun on kyse yhdestä kynnestä. Taustalla on usein kynteen kohdistunut tapaturma, virheellinen kynsien itsehoito ja paineen vaikutus: matalakärkiset tai liian ahtaat kengät. mys vasaravarvas tai vaivaisenluu voi aiheuttaa kynnen paksuuntumista. Kun kaikki kynnet paksuuntuvat, syy on sisäinen: esim. ikääntyminen, diabetes tai ihotauti kuten psoriasis. Ikääntyminen ja diabetes paksuntavat kynttä heikentyneen ääreisverenkierron takia.

Kynsisienen (kynsisilsa) voi saada liikkuessa paljain jaloin yleisissä tiloissa. Ihorikko ja kynnen vaurio altistavat infektiolle. Myös liikasarveistuman hiominen, kynsien voimaperäinen hoito sekä yhteiset jalkojenhoitovälineet lisäävät tartuntariskiä. Myös ikääntymiseen tai sairastumiseen liittyvä yleiskunnon heikkeneminen voi laukaista infektion.

Yleisyys

Sisäänkasvanut kynsi on hyvin yleinen vaiva nuorilla, joilla on usein suuret kynsivallit suhteessa kynnen kokoon. Ikääntyneillä kynsien kuivuminen ja kupertuminen aiheuttavat myös ongelmaa.

Paksuuntunutta kynttä tavataan kaikenikäisillä, mutta erityisesti ikääntyneillä.

Kynsisieni on usein sitkeä ja vaatii pitkän hoidon. Sitä esiintyy noin kahdeksalla prosentilla väestöstä.

Hoito ja ennaltaehkäisy

Kynsisieni, sisäänkasvanut tai paksuuntunut kynsi...

Sisäänkasvanut kynsi

  • Kynnet pidetään lyhyinä suorateräisillä ja saksimaisilla kynsileikkureilla
  • Tärkeintä on oikea leikkausmalli: kynnet on jätettävä riittävän pitkiksi eikä kynnen kulmia saa pyöristää!
  • Kynsi on oikeanpituinen, kun sen reuna tuntuu varpaanpäätä painettaessa.
  • Puhdistus paikallisantiseptilla ja raajan kohoasento lievittävät tulehdusta ja kipua. Lisäksi voidaan tarvita lääke- ja asiantuntijahoitoa.
  • Kynnen reunan ja kynsivallin eristäminen ohuella kuitukankaalla poistaa kivun välittömästi.
  • Varpaat on hyvä erottaa toisistaan, jotta saadaan vähennettyä painetta kynsivalliin
  • Tilavat sukat ja kengät sekä tehostettu jalkahygienia ovat oleellista hoidossa.

Paksuuntunut kynsi

  • Kynnet on hyvä leikata aina pesun jälkeen, jolloin ne ovat pehmeät eivätkä lohkeile niin helposti.
  • Kynnet leikataan suorateräisillä ja tehokkailla kynsileikkureilla, jolloin kynsien lohkeilu vähentyy ja paksujenkin kynsien leikkaaminen onnistuu.
  • Kynsi on oikeanpituinen, kun sen reuna tuntuu varpaanpäätä painettaessa.
  • Kynttä voidaan ohentaa viilaamalla, mikä helpottaa kynnenalaiseen ihoon kohdistuvaa painetta.
  • Kynteen kohdistuvaa painetta voidaan vähentää silikonisilla apuvälineillä.
  • Lähtökohtaisesti kenkien tulee ollaa riittävän tilavat kärjestä, jotta ne eivät pääsee painamaan varpaan kynsiä.

 

Kynsisieni

  • Asiantuntija ottaa kynsinäytteen, jonka avulla päätetään hoito.
  • Infektoitunut kynsi/kynnet poistetaan ja aloitetaan joko sisäinen tai ulkoinen lääkehoito tai näiden yhdistelmä.
  • Tukihoitona voidaan käyttää T-puuöljyä suoraan kynnelle tai jalkakylvyssä.
  • Kynteen kohdistuvaa painetta voidaan vähentää silikonisilla apuvälineillä.
  • Onnistunut hoito vaatii pitkäjänteisyyttä, sillä varpaankynnet kasvavat hitaasti. Isovarpaan kynsi kasvaa noin vuoden.
  • Sukat pestään 60 asteessa ja kengät desinfioidaan tai vaihdetaan uusiin.
  • Tilavien ja ilmavien kenkien käyttö sekä varvasvoimistelu ääreisverenkierron vilkastuttamiseksi  tukevat paranemista.
  • Vaivan hoidossa tulee käyttää henkilökohtaisia hoitovälineitä.

Suosittelemamme tuotteet