Kantapääkivut ja niiden hoitaminen

Kevätaurinko ja kuivat lenkkipolut houkuttelevat lenkkeilyn pariin. Kantapääkivut ovat tyypillisiä niin kävellen kuin juosten lenkkeilevälle. Ennen lenkkipoluille säntäämistä kannattaakin miettiä, kuinka suojata kantapäät ikävältä kantapääkivulta.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitKantapääkivut ja niiden hoitaminen

Kantapääkivut ja niiden hoitaminen

Kantapääkipu on ikävä vaiva, joka tekee lenkkeilystä nauttimisesta ja päivittäisestä elämästä kivuliasta. Mistä kantapääkipu sitten voi johtua? ​​Kantapääkivun taustalla on useimmiten tavallista suurempi jalkaterän rasitus, voimakas ponnistus tai kantapäähän äkillisesti kohdistunut tärähdys.

Kantapääkipua voivat aiheuttaa myös huonot jalkineet, rasitus kovalla alustalla, kantapään reunojen kovettumat ja hiertymät. Lisäksi ylipaino, jalkaterän asentovirheet sekä toistuva rasitus kuten pitkäkestoinen juokseminen tai seisominen voivat herkistää kantapään kivulle. Myös jalkapohjan kantakalvontulehdus, ohentunut tai siirtynyt rasvapatja, limapussintulehdus tai kantaluun rasitusmurtuma aiheuttavat kantapääkipua. Syitä kantapääkivulle on siis useita.

Innokkaasti aloitettu lenkkeilyharrastus kohdistaa tavallista suuremman rasituksen jalkaterään, mikä voi johtaa kantapään kipuun. Innostuksen vallassa kannattaakin muistaa antaa jalkaterille myös riittävästi lepoa. 

Plantaarifaskiitti on kantapääkivun yleisin syy

Yleisin syy kantapääkipuun on jalkapohjan jännekalvon rappeuman kiputila. Tätä kutsutaan myös nimellä plantaarifaskioosi, jossa kalvoon ilmestyy mikrorepeymiä voimakkaan tai äkillisen rasituksen takia. Plantaarifaskiitissa kipu tuntuu kantapään etupuolella jalkaterän keskilinjassa tai sisäsyrjällä.

Plantaarifaskioosia esiintyy kaikissa ikäryhmissä aktiivisuustasosta riippumatta. Se on kuitenkin yleisempi vaiva nuorilla juoksijoilla ja 40–60-vuotiailla seisomatyötä tekevillä. On arvioitu, että 10 prosenttia ihmisistä kokee kantakalvon kiputilan jossakin elämänvaiheessa, mistä noin joka toiselle kehittyy luupiikki. Luupiikki painaa kantapään pehmytkudoksia ja aiheuttaa voimakasta kipua askelluksen aikana.

Kantapäävaivojen ennaltaehkäisy ja hoito

Kantapääkivun hoidossa tulisi keskittyä ennaltaehkäisevään hoitoon, jotta tulehdustila ja luupiikin syntyminen voitaisiin välttää.

Apua kantapääkivun ehkäisyyn voi etsiä niin venyttelystä, hieronnasta kuin hyvistä kengistäkin. Kantapääkipua voit ehkäistä jalkapohjien, pohkeiden, takareisien ja akillesjänteen venytyksellä. Myös jännekalvojen vahvistaminen on suositeltavaa kantapääkivun ennaltaehkäisyssä.

Oikeanlaiset kengät voivat ennaltaehkäistä rasituksesta johtuvaa kantapään kipua. Valitse kengät, joissa on riittävä sisäkaarentuki ja iskunvaimennusominaisuus. Hyvässä kengässä ei ole korkoa eikä kärkikäyntiä, eli pohjan tulisi olla suora. Kiinnitä huomiota myös kengänkärkeen, jonka tulisi olla varpaille riittävän leveä. Hyvä kenkä myös taipuu päkiän kohdalta. Nämä kengän ominaisuudet tulisi ottaa huomioon niin urheilukenkiä kuin arkikenkiäkin valittaessa.

Venyttely ja jalkapohjan jumppaaminen ovat myös hoitokeinoja jo alkaneeseen kantapääkipuun ja plantaarifaskioosiin. Jalkoja voidaan venytellä siinä vaiheessa, kun kantapääkipu on hellittänyt. Pohkeen ja jalkapohjan hierominen voivat myös hellittää kipua.

Keskeytä kantapääkipua aiheuttava rasitus

Jos kantapääkivun syynä on liian kova rasitus, tulisi kantapääkivun hoitokeinona rasitus lopettaa. Liikkumista ei tule kuitenkaan kokonaan välttää – tärkeää on, että huolehdit kantapään alueen kunnollisesta iskunvaimennuksesta ja pehmustamisesta.

Tuotteet kantapääkivun hoitoon

Kantapääkivun etenemistä tulehdustilaan tai luupiikin muodostumiseen voidaan ennaltaehkäistä silikonisilla pehmusteilla, jotka asetetaan iholle ja kenkiin. Nämä iskua vaimentavat pehmusteet pehmentävät iskuja ja helpottavat kantapään kipua.

Suosittelemme kantapääkivun hoitoon Comforsil-silikonituotteita, jotka ovat tukevaa ja pehmeää silikonia. Helppohoitoiset silikonituotteet kestävät hyvin päivittäistä käyttöä.

Valitse oikea tuote kantapäävaivoihin

Kovaan kantapääkipuun ja luupiikkiin

Comforsil Kantapäätyyny lievittää luupiikin tai kovan iskun aiheuttamaa voimakasta kantapään keskelle kohdistuvaa kipua. Tyynyn keskiosan voi irrottaa, kun halutaan voimakkaampi kivunlievitys. Lievemmissä kiputiloissa tyynyä voidaan käyttää keskiosan kanssa. Tuote on pehmeää ja kestävää 100 % silikonia.

Lisätietoa Comforsil Kantapäätyynystä

Kantapään kaikkiin kiputiloihin

Comforsil Kantapääkuppi soveltuu kaikkiin kantapään kiputiloihin. Sen kuppirakenne pitää pehmytkudokset paikallaan ja tukee rasvapatjaa. Kupin keskellä on erittäin pehmeä silikonityyny, joka vähentää kantaluuhun kohdistuvaa kuormitusta. Lisäksi se suojaa ihoa halkeamilta ja kovettumilta. Tuote on pehmeää ja kestävää 100 % silikonia.

Lisätietoa Comforsil Kantapääkupista

Kivun ja rasituksen ennaltaehkäisyyn

Ohut ja huomaamaton Comforsil Kantapääpehmuste on suositeltavin tuote kantapääkivun ja rasituksen ennaltaehkäisyyn. Pehmuste lievittää tärähdyksen aiheuttamaa kipua kantapään alueella ja keventää askelta. Pehmuste sopii myös kantakalvon tulehdustilan ja ohentuneen tai siirtyneen rasvapatjan hoitoon. Tuote on pehmeää ja kestävää 100 % silikonia.

Mills Tukipohjalliset ovat anatomisesti muotoillut, iskunvaimennuspohjalliset, jotka keventävät kantaiskua ja päkiän alueen kuormitusta. Pohjalliset ovat miellyttävän tuntuiset ja ohjaavat myös jalkaterän sisäkaarta oikeaan asentoon. Matalat ja kevyet pohjalliset istuvat helposti kenkään kuin kenkään. 

Tutustu tarkemmin Mills Tukipohjallisiin

Muista, että kantapääkivun hoitoon ja ennaltaehkäisyyn on olemassa vaihtoehtoja. Jos kantapää kipeytyy, ei kivun kanssa kannata jäädä yksin. Lue lisää kantapään yleisistä ongelmista.

Tuotteet kantapääkivun hoitoon