Kovettuma päkiässä – rasvaushieronta apuna kovettumien poistossa

Jalkapohjamme ovat päivittäin kovalla kulutuksella ja mitä vanhemmaksi ihminen varttuu, sitä useampia kilometrejä jaloilla on alla. Päkiän alueen kivuille on tyypillistä, että kipu yltyy salakavalasti. Hitaasti ja huomaamatta kehittyvät myös päkiän alueen kovettumat.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitKovettuma päkiässä – rasvaushieronta apuna kovettumien poistossa

Kovettuma päkiässä – rasvaushieronta apuna kovettumien poistossa

Kovettuma eli ihon paksuuntuminen on ihon normaali reaktio, joka tulee paineen ja hankauksen seurauksena. Kovettuman ensihoito on ihon säännöllinen rasvaaminen ja rasvaushieronta. Kovettumiin on hyvä kiinnittää huomiota, koska hoitamattomasta kovettumasta voi seurata kivulias känsä.

Hyvässä kunnossa oleva, kosteutettu ja joustava iho on yksi tapa estää kovettumien syntymistä. Jatka lukemista ja tutustu kovettumien ehkäisyyn sekä hoitoon.

Miten ehkäistä päkiän kovettumia?

Monella meistä on kovettumia päkiän alueella ja känsäksi muuttunut kovettuma voi olla kivulias. Päkiäkivulle voi olla useita syitä, sillä päkiäkipu on yleinen vaiva.

Poikittaiskaaren madaltuminen ja päkiän leveneminen saattavat aiheuttaa päkiän keskelle pitkän kovettuman tai jopa kivuliaan känsän. Ikääntymisen myötä jalkaterän rakenne muuttuu ja pitkittäis- ja poikittaiskaaren madaltuminen muuttaa jalan rakennetta. Nämä muutokset altistavat jalan virheasennoille.

Kun huomaat kovettuman jalassasi, tulisi siihen kiinnittää heti huomiota. Tällöin kovettuma ei pääse pahenemaan muuttuen lopulta känsäksi. Känsä on tiivistä sarveismassaa, jota muodostuu paineen kasvaessa syvemmälle ihoon.

Kovettumien ehkäisyssä jalkojen kosteutus ja ihon säännöllinen hoitaminen on tärkeässä roolissa. Myös kenkien tilanne kannattaa tarkistaa: puristaako kenkä jostain? Onko kengässä riittävästi tilaa varpaille myös leveyssuunnassa? Sopivan kokoiset kengät ovat tärkeä tekijä hyvässä jalkaterveydessä. Pienet ja epämukavat kengät voivat johtaa kovettumien ja känsien syntyyn.

Kuiva iho on yksi altistava tekijä kovettumien syntyyn. Siksi kannattaakin paitsi tarkistaa käyttämänsä kengät, myös aloittaa jalkojen ihon säännöllinen rasvaus.

Rasvaa jalkoja – helpotusta päkiän kovettumiin

Kovettumia vastaan paras hoito on jalkojen säännöllinen rasvaus. Ihoa kannattaa kosteuttaa oikeanlaisilla tuotteilla, sillä kuiva iho on joustamattomampi ja se halkeilee helpommin kuormituksessa. Kosteutettu iho on kuivaa ihoa kestävämpi ja joustavampi.

Millainen voide valita päkiän kovettumien rasvaukseen?

Kovettumien ja känsien rasvaamiseen kannattaa valita kovettumien ja känsien hoitoon tarkoitettu voide. Tällainen voide sisältää ihoa kuorivia, pehmentäviä ja kosteuttavia ainesosia.

Käytä kovettumien hoitoon tehokasta Mills Pihkavoidetta. Suomessa valmistettu, laadukkaista raaka-aineista valmistettu voide suojaa ja vahvistaa ihon luonnollista suojakerrosta pidättämällä kosteutta ihossa. Voide sisältää pihkan lisäksi muun muassa karitevoidetta, ja dekspantenolia. Tuotteella hoidat ärsyyntynyttä, kuivaa ja halkeilevaa ihoa. 

Tutustu Mills Pihkavoiteeseen

Mills Käsi- ja jalkavoide on erinomainen ylläpitovoide ihon kosteutukseen silloin, kun pahimmat kovettumat on hoidettu. Voide sopii herkästi ärsyyntyvälle iholle ja sitä voi käyttää myös vartalovoiteena. Mills Käsi- ja jalkavoide sisältää muun muassa vaseliinia, glyserolia, ureaa (10 %) ja dekspantenolia. Suosittelemme ureaa sisältävää voidetta kovettumien hoitoon. 

Tutustu Mills Käsi- ja jalkavoiteeseen

Miellyttävä ja nopeasti imeytyvä Callusan Extra sopii myös päkiän alueen rasvaamiseen. Callusan Forte taasen sopii etenkin kovettumien ja halkeamien hoitoon. Kokeile Callusan Fortea myös paksujen ja vaikeiden kovettumien sekä halkeilevan ihon hoidossa.

Jalkaterien ihon kosteuttaminen ei vaadi paljoa. Hemmottele jalkateriä toisinaan perusteellisella hoidolla – joko kotona tehdyllä tai ammattilaisen tekemällä jalkahoidolla. Lue vinkit jalkaterien ihon kunnossapitämiseen.

Kovettumien poisto – voiko päkiän kovettumat poistaa?

Tuntuuko kovettumien poistaminen helpolta ja nopealta vaihtoehdolta? Mietitkö, onnistuuko kovettumien poisto jaloista? Kovettumien poisto ei ole oikotie onneen: jos kovettuman vain poistaa, tulee kovettuma päkiään todennäköisesti uudelleen.

Kovettumien hoidossa on tärkeää muistaa ihon säännöllinen ja tehokas kosteutus. Kovettuman poistossa ei saisi käyttää hankaavia liikkeitä. Jalkaraspin tai hohkakiven avulla voi poistaa kevyesti kovettuman pintaa, jolloin voide imeytyy paremmin ihoon. Liiallinen hankaaminen aiheuttaa ihossa suojareaktion, jolloin kovettuma muodostuu uudelleen. Laajat, kellastuneet ja vaikeat kovettumat sekä känsät tulisi käydä poistattamassa ammattilaisella.

Ihoa on hyvä kosteuttaa säännöllisesti kovettuman tai känsän poiston jälkeen.

Rasvaushieronta aseena kovettumia vastaan

Saat jalkojen rasvaamisesta kaiken hyödyn irti, kun levität voiteen jalkateriin rasvaushieronnalla. Voiteen levittäminen jalkoihin hieromalla vaikuttaa voiteen imeytymiseen: hieromalla levitetty voide imeytyy tehokkaammin.

Keskity erityisesti kovettuman hierontaan. Levitä voide pyörivin painalluksin kovettuma alueelle. Rasvauksen ansiosta joustavampi iho kestää paremmin painetta ja vähentää ihomuutoksista aiheutuvaa kipua.

Rasvaushieronnan yhteydessä kannattaa venyttää jalkaterän kireitä lihaksia. Kireiden lihasten venyttämisessä voi lisäksi käyttää apuna tennispalloa. Rasvaushieronnan jälkeen voit tehdä myös jalkajumpan, jonka avulla parantaa jalkaterien liikkuvuutta.

Säännöllinen rasvaus on kaiken A ja O kovettumien ehkäisyssä

Jalkojen säännöllinen rasvaus on erityisen tärkeä: hyvää kosteustasapainoa ylläpitämällä saavutat parhaat tulokset päkiän kovettumien hoidossa ja ehkäisyssä.

Muista kuitenkin, että kovettuma on oire ja kovettuman syy kannattaa selvittää. Jos iho paksuuntuu yhä uudelleen ja kovettuma palaa omahoidosta huolimatta, voi syynä olla jalkaterän virheasento, epäsopivat kengät tai liikkeestä aiheutuva hankaus. Tällaisissa tilanteissa kannattaa hakeutua jalkojenhoidon ammattilaiselle, joka osaa antaa yksilölliset ohjeet ja apuvälineet kovettumien ja muiden jalkaterän vaivojen hoitoon.

Kipuileeko päkiän alue myös muutoin, kuin kovettumien osalta? Kovettumien lisäksi päkiän alueen kiputilojen aiheuttajana on usein myös vaivaisenluu. Tutustu vaivaisenluun hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.

Tekstin lähteenä on käytetty Terveyskirjastoa.

Tutustu tuotteisiin