Vaivaisenluu

Vaivaisenluu

Tunnetko kipua iso-tai pikkuvarpaassa? Kyseessä voi olla varpaa tyveen kehittynyt vaivaisenluu. Alkava vaivaisenluu voidaan pysäyttää. Tyvinivelen asennon suoristaminen, ihon suojaaminen sekä lihasten ja nivelien vahvistaminen ovat avaintekijöitä vaivaisenluun hoidossa.

Lue lisää

Vaivaisenluulla tarkoitetaan isovarpaan voimakasta kääntymistä tyvinivelen kohdalta 2. varvasta kohden. Rasituskivun lisäksi vaivaisenluun oireita ovat tyvinivelen tulehtuminen ja turvotus,
sekä iho- ja kynsimuutokset (sisäänkasvanut kynsi, kovettuma, känsä). Lisäksi vaivaisenluun kohdalla voi olla ulkoneva kyhmy. Aikaisessa vaiheessa aloitetulla hoidolla ennuste on vielä varsin hyvä. Pahentuessaan vaivaisenluu aiheuttaa kävelyvaikeuksia ja isovarpaan tyvinivelen kulumakipuja sekä päkiän levetessä päkiän seudun kipuja. Jos hoitamaton tyvinivel ehtii jäykistyä, sen kipuilu häviää ja luun suojaksi kasvaa limapussi. Pikkuvarpaan vaivaisenluu tarkoittaa pikkuvarpaan kääntymistä tyvinivelen kohdalta 4. varvasta kohden.

Vaivaisenluun syyt

Vaivaisenluu johtuu tyviniveleen kohdistuvasta voimakkaasta kuormituksesta. Isovarpaan tyvinivel siirtyy vähitellen sijoiltaan siihen kohdistuvan voimakkaan kuormituksen seurauksena. Vaiva ei varsinaisesti ole peritty ominaisuus, mutta jalkaterän rakenne voi edesauttaa vaivaisenluun syntyä.

Yleisin vaivaisenluun aiheuttaja on liian kapea ja korkeakorkoinen jalkine. Myös liian pieni tai kireällä oleva sukka voi edesauttaa vaivan kehittymistä. Korkeakorkoisia jalkineita käytettäessä jalkaterän paino piste ja suurin rasitus kohdistuu jalkaterän etuosaan, päkiään sekä isovarpaaseen. Pikkuvarpaan vaivaisenluuhun syynä on tyviniveleen kohdistuva voimakas kuormitus, aivan kuten isovarpaan vaivaisenluussakin. Tavallisin ulkoinen pahentava tekijä on jalkineen malli, usein liian pienet ja kärjestä kapeat jalkineet.

Yleisyys

Vaivaisenluu yleistyy ikääntymisen myötä, ja on yleisempi naisilla kuin miehillä. Arvion mukaan joka kolmannella länsimaisia jalkineita käyttävistä on vaivaisenluun virheasento.

Lue mitkä ovat hyvän kengän ominaisuudet

Vaivaisenluun hoito ja ennaltaehkäisy

Alkava vaivaisenluu voidaan pysäyttää. Tyvinivelen asennon suoristaminen, ihon suojaaminen sekä lihasten ja nivelien
vahvistaminen ovat avaintekijöitä vaivaisenluun hoidossa.

Jalkineen vaihtaminen tarpeeksi leveään, joustavaan, kärjestä tilavaan ja matalakorkoiseen malliin on ensiarvoisen tärkeää hoidossa.

Isovarpaan asennon korjaus: Jos varpaan tyvinivel on liikkuva, voidaan tilannetta helpottaa erilaisilla silikonisilla varpaanoikaisijoilla sekä levon ajaksi laitettavalla varpaan asentoa oikaisevalla apuvälineellä. Jalkineen valinnassa tulee huomioida, että apuvälineet vievät niissä tilaa.

Ihonsuojaus ja hankauksen ehkäisy iholle laitettavilla suojatuotteilla. Hankausta voidaan estää myös isovarpaaseen puettavan pehmusteen avulla.

Kylmähoidolla ja tulehduskipulääkkeellä voidaan lievittää tulehdusta ja kipua. Kylmähoitoa toistetaan noin neljä kertaa vuorokauden aikana, 20 minuuttia kerrallaan.

Jalkavoimistelulla estetään vaivaisenluun pahenemista, tuetaan varpaiden lihasten toimintaa ja oikeaa, suoraa asentoa.

Katso tuotteet

Suosittelemamme tuotteet