Hyvät kengät jalalle

Huonot jalkineet voivat aiheuttaa monenlaisia jalkavaivoja ja asentovirheitä. Kengillä on valtava merkitys koko kehon hyvinvoinnille. Lue, miten valita hyvät kengät.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitHyvät kengät jalalle

Hyvät kengät jalalle

Hyvät kengät ovat tärkeät hyvinvoinnille. Jalkojen terveys ja toimintakyky vaikuttavat koko kehon hyvinvointiin, joten hyvän kengän ominaisuuksiin kannattaa paneutua. Jatka lukemista ja opi lisää hyvän jalkineen ominaisuuksista.

Lue lisää siitä, millaiset ovat hyvät kengät kävelyyn, parhaat kengät seisomatyöhön tai hyvät työkengät. Entä millaiset ovat hyvät kengät ongelmajaloille tai selkävaivaiselle?

Hyvän jalkineen ominaisuudet

Hyvän kengän ominaisuudet ovat pääpiirteittäin samat, riippumatta siitä, etsitkö hyviä kenkiä kävelyyn, hyviä työkenkiä tai hyvää nahkakenkää. Kengän käyttötarkoitus toki vaikuttaa jonkin verran kengän valintaan: turvakengän täytyy suojata jalkaa ja vaelluskengän on hyvä pitää vettä.

  • Hyvä istuvuus
  • Oikea koko: valitse kenkien koko isomman jalkaterän mukaan
  • Kengän kärjen tilavuus
  • Kestävä materiaali
  • Matala korko
  • Tasainen pohja ilman kärkikäyntiä
  • Päkiän kohdalta joustava pohja
  • Säädettävä kiinnitys, kuten nauhat tai tarrakiinnitys
  • Kengän tarpeen täyttäminen: esimerkiksi sateella vedenpitävyys, kesällä hengittävyys ja talvella lämpöisyys

Hyvät kengät kävelyyn

Kipeytyvätkö jalat kävellessä? Aktiiviseen liikkumiseen kenkiä valitessa on erityisen tärkeää huomioida, että kengässä on riittävästi tilaa jalkaterälle. Aikuisen kenkään on hyvä jättää 10-15 mm käyntivara. Käyntivara varataan pisimmän varpaan eteen.

Kengät eivät kuitenkaan saa olla liian väljät. Tällöin riskinä on, että varpaat työntyvät kärkeä kohden. Liian suurissa kengissä varpaat saattavat myös joutua pitämään jalkaa paikallaan tarraamalla kiinni kenkään. Nämä saattavat johtaa vasaravarpaiden muodostumiseen.

Kävelykengäksi kannattaa valita kengät, joiden kärki ei kapene. Riittävän leveä varvastila antaa varpaille tilaa liikkua. Kapeneva kärki painaa varpaita toisiaan kohti, jolloin riski esimerkiksi vaivaisenluun muodostumiselle kasvaa. Kiinnitä huomiota myös kengän lestiin. Lestin tulee olla tarpeeksi leveä, jotta kenkä ei purista jalkaterää kasaan.

Valitse kenkä, joka joustaa päkiästä. Jos kengän joustamaton pohja estää päkiää taipumasta, joutuu jalkaterä työskentelemään enemmän. Tämä rasittaa ja väsyttää jalkaterää.

Säädettävä kiinnitys – Nauhat ja tarrakiinnitys

Kävelykengäksi kannattaa valita kenkä, jossa on säädettävä kiinnitys eli nauhat, tarrat tai remmi. Säädettävän kiinnityksen ansiosta kenkä istuu hyvin jalkaan.

Säädettävä kiinnitys mahdollistaa myös sen, että tilavuutta voidaan lisätä tarvittaessa, esimerkiksi silloin, kun jalkaterä turpoaa päivän mittaan. Mikäli tuntuu, kenkä jää liian väljäksi, voi väljyyttä vähentää esimerkiksi Mills Terveyspohjallisilla.

Hyvät kengät ongelmajaloille

Yleisimpiä ongelmia jaloissa ovat

Valitsemalla joustavapohjaiset, korottomat kengät, joissa varpaille on riittävästi tilaa, vähennät yleisimpien ongelmien syntymistä.
Sopivien kenkien valintaan kannattaa todella panostaa: useat jalkakivut ja -vaivat johtuvat epäsopivista kengistä. Epäsopivia kenkiä käytetään kaiken ikäisten keskuudessa. Unohda siis ajatus siitä, että kenkien tulisi olla pienet ja sirot.

Vältät liian pienten kenkien ostamisen, kun suuntaat kenkäkaupoille iltapäivällä tai illalla. Jalat turpoavat päivän aikana, jonka vuoksi kenkiä ei kannata suunnata ostamaan heti aamulla.

Hoitamattomat jalkaongelmat ja jalkojen virheasennot saattavat johtaa ongelmiin povissa, lonkassa ja selässä. Niinpä jalkaongelmiin kannattaa kiinnittää huomiota heti, kun ongelmat havaitsee.

Hyvät kengät selkävaivaiselle

Vääränlaiset kengät voivat altistaa selkä-, lantio- ja polvivaivoille. Selkävaivaisen ei kannata hankkia korkeakorkoisia kenkiä, sillä se vaikuttaa normaaliin askellukseen. Terveyskirjasto kertoo, että säännöllisesti korkokenkiä pitävistä yli puolella on jatkuvasti selkäkipuja.

Selkävaivaisenkin on hyvä pitää mielessä kenkiä ostaessaan hyvän kengän perusperiaatteet: riittävän tilava kenkä, jonka pohja joustaa päkiästä ja jossa ei ole korkoa.

Selkäkivuista kärsivä voi myös kokeilla kävellä mahdollisimman paljon avojaloin ja seurata, onko sillä vaikutusta selkäkipuun.

Hyvät työkengät

Hyvän työkengän ominaisuudet rakentuvat samoista palikoista, kuin minkä tahansa kengän. Tehtävä työ voi kuitenkin asettaa kengälle kriteereitä. Tehdastyössä tai rakennustyömaalla turvajalkineet ovat ehdottomat ja paljon työssään kävelevä toivoo kengiltä erilaisia ominaisuuksia kuin seisoma- tai istumatyötä tekevä.

Kiinnitä katse työkengän korkoon ja pohjaan

Työjalkineita valitessa kannattaa kiinnittää huomiota kannan korkeuteen. Kengät, joita käytetään päivittäin pitkiä aikoja, tulisi olla mahdollisimman matalakorkoiset. Suositus koroille on alle kaksi senttimetriä.

Ihmisen pystyasento sekä nivelten ja lihasten toiminta muuttuu merkittävästi, mikäli jalkineissa on liikaa korkoa. Korkeat korot aiheuttavat myös jalkapohjan kuormituksen epätasaisen jakautumisen, eli päkiöillä ja jalan etuosassa kuormitus on voimakasta. Tämä voi aiheuttaa erilaisia virheasentoja ja ihomuutoksia päkiässä ja varpaissa.

Turvajalkineet ovat entistä parempia

Turvajalkineilta vaaditaan suojaominaisuuksia, joiden vuoksi jalat saattavat joutua koville. Joustamattomat ja painavat turvajalkineet voivat kipeyttää jalat. Turvakenkien käyttö on kuitenkin välttämätöntä oman turvallisuuden vuoksi.

Onneksi turvajalkineet ovat kehittyneet viime vuosina ja turvakenkien kehitystyössä onkin kiinnitetty huomiota jalkaterveyteen. Entistä useammat turvajalkineet on valmistettu hengittävistä materiaaleista ja turvakenkien pohjista on saatu aiempaa joustavampia ja kevyempiä.

Parhaat kengät seisomatyöhön

Pitkän päivän jaksaa parhaiten, kun jalassa on lestiltään sopivat kengät, joissa ei ole korkoa. Hyvä vinkki on myös vaihtaa kenkiä kesken työpäivän. Tämä voi auttaa jalkoja jaksamaan paremmin.

Normaali, terve jalka ei vaadi ulkoista iskunvaimennusta, sillä jalan oma joustomekanismi ja jalkapohjan rasvapatja toimivat iskunvaimentimina. Paljon työssään seisova voi kuitenkin kaivata kenkään lisävaimennusta. Iskuavaimentavat Mills Terveyspohjalliset sopivat erinomaisesti seisomatyöläisen kenkään lisävaimennukseksi.

Mills Terveyspohjalliset on valmistettu pestävästä Poron-materiaalista, joka toimii tehokkaana iskunvaimennuksena erilaisissa jalkineissa. Pohjalliset sopivat erilaisiin ja erikokoisiin kenkiin, sillä ne voidaan leikata tarvittavaan muotoon. Poron on materiaalina myös jalkojenhoidon ammattilaisten yleisesti käyttämä ja suosittelema.

Mills Terveyspohjalliset sopivat:

  • jokapäiväiseen käyttöön
  • aktiivisille liikkujille
  • seisomatyötä tekeville ja turvakenkiin
  • nilkka-, polvi-, selkä- tai lonkkanivelten liikarasituksesta kärsiville
  • alaraajojen tai selän alueen leikkauksesta toipuville
  • erityistilanteissa, kun jalkapohjan oma iskunvaimennus on heikentynyt (esim. ylipaino, diabetes, reuma)

Lue lisää Mills Terveyspohjallisesta

Iskunvaimennusta ja lämpöä työkenkään Mills Villapohjallisella

Iskunvaimennusta ja lisälämpöä kenkään saa Mills Villapohjallisista. Villapohjallinen sopii erityisen hyvin tilaviin kenkiin, kuten kumisaappaisiin tai työkenkiin. Kosteutta sitova ja siirtävä villa on erinomainen materiaali pitkiä aikoja jalassa pidettävien kenkien pohjalliseksi. Villakerroksen alla oleva lateksinen anti-slip pohja tuo pitoa ja pehmentää askellusta: pohjallinen on siis hyvä lisä iskunvaimennukseen. Villa tuo kenkään myös lisälämpöä, minkä vuoksi villapohjallinen onkin erinomainen valinta ulkotyötä tekevän jalkineeseen.

Lue lisää Mills Villapohjallisesta

Kengät kipeille jaloille

Kipeytyvätkö jalat päivän aikana? Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, että kengät ovat sopivan kokoiset ja että varpaille jää kengässä riittävästi tilaa. Jalan tulisi mahtua kenkään niin pituus-, leveys- kuin korkeussuunnassakin. Kipeä varvas voi kieliä esimerkiksi alkavasta vaivaisenluusta.

Huonot kengät voivat johtaa myös selkäkipuihin ja polviongelmiin. Jos jalat kipeytyvät päivän aikana, kannattaa harkita jalkaterapeutin tai alaraajoihin erikoistuneen fysioterapeutin puoleen kääntymistä.

Yleisimmin jaloista kipeytyvät päkiät, kantapää tai vaivaisenluu. Tutustu siihen, miten kipeytynyttä päkiää tai kantapäätä voi hoitaa ja millainen vaiva vaivaisenluu on sekä mitä keinoja sen hoitamiseen on.

Sattuuko kantapäähän?

Kantapään kipuun voi hakea helpotusta Comforsil Kantapääkupilla, joka keventää kantapään kuormitusta. Kantapääkupin avulla voit lievittää kantapääkipua, joka voi johtua esimerkiksi väsyneistä jaloista, ohentuneesta tai siirtyneestä rasvapatjasta tai kantakalvon tulehduksesta. Tuotteesta saat apua myös luupiikin ja kantapään liimapussintulehduksen hoitoon.

Kantapääkuppi vie kengästä jonkin verran tilaa, joten pidä huoli, että se mahtuu kenkään. Kantapääkupin korotetut reunat pitävät kantapään pehmytkudoksia ja rasvapatjan paikoillaan. Kantaluuhun kohdistuvaa kuormitusta vähentää tuotteen erikoispehmeä silikonityyny.

Lue lisää Comforsil Kantapääkupista

Apu väsyneille jaloille ja päkiäkivulle

Joskus jalkaterät tuntuvat kengässä väsyneiltä. Hyvän avun väsähtäneille jalkaterille saa Mills Tukipohjallisista, jotka vaimentavat kantaiskua ja keventävät jalan etuosaan kohdistuvaa painetta. Koska pohjalliset keventävät jalan etuosaa, voi tuotteesta saada avun myös päkiäkivusta kärsivä.

Pohjalliset ovat puolipituiset, jolloin varpaille jää kengissä hyvin tilaa. Tukipohjalliset tukevat kevyesti jalan kaaria ja ne sopivat kaikille, jotka tarvitsevat kenkiin lisätukea tai mukavuutta.

Lue lisää Mills Tukipohjallisista

Kengät turvonneille jaloille

Turpoavatko jalat päivän aikana siten, että niitä on ikävä pitää kengissä?

Nauhoilla tai tarralla kiristettävä kenkä sopii hyvin päivän aikana turpoaville jaloille. Nauhojen ja tarran avulla voit lisätä tilaa kengässä, jolloin turvonnutkin jalka mahtuu sinne paremmin. Monipuolisten säätömahdollisuuksien ansiosta kenkään on helppo tehdä lisää tilaa.

Kun ostat uusia kenkiä, kannattaa niitä sovittaa aamun sijaan iltapäivällä tai illalla, sillä jalkaterän koko muuttuu vuorokaudenajan mukaan.

Käänny tarvittaessa ammattilaisen puoleen

Jos sinua epäilyttää jalkojesi kivut tai epäilet virheasentoja, kannattaa kääntyä esimerkiksi jalkaterapeutin puoleen. Jalkaterveyden ammattilaiset osaavat suositella juuri sinun jalkojesi tarpeisiin sopivia kenkiä.

Lue seuraavaksi vinkit sopivien kenkien ostamiseen. Opit lisää muun muassa jalan mittaamisesta, käyntivarasta ja kenkien sisäänajosta.

Lähteenä käytetty Terveyskirjaston Terveet jalat -opasta.

 

 

Mukavuutta kenkiin tuo