Hyvät kengät jalalle - Näin ostat hyvät kengät
Tutkimusten mukaan vain noin 60 %:lla aikuisista on terveet jalat ja jalkaterien muutoksista vähintään 95 prosenttia on saanut alkunsa jo varhaislapsuudessa väärin suunniteltujen, huonoilla ominaisuuksilla varustettujen kenkien käytön seurauksena. Jalkojen terveys ja toimintakyky vaikuttavat koko kehon hyvinvointiin, joten hyvän kengän ominaisuuksiin kannattaa paneutua. Tästä artikkelista löydät tietoa hyvän jalkineen ominaisuuksista sekä Millsin pohjallisista, joilla voidaan lisätä kengän mukavuutta sekä iskunvaimennusta.
Hyvän jalkineen ominaisuudet ovat:
- Hyvä istuvuus
- Oikea koko (kenkien koko tulisi valita isomman jalkaterän mukaan)
- Kestävä materiaali
- Matala korko
- Kengän tarpeen täyttäminen (esimerkiksi sateella vedenpitävyys, kesällä hengittävyys ja talvella lämpöisyys)
- Säädettävä kiinnitys (nauhat tai tarrakiinnitys)
Jalan kehitys ja jalkineen pituuden määrittäminen
Jalkaterät kasvavat vauhdilla vastasyntyneestä viiteen ikävuoteen asti. Pienen lapsen jalkaterät kasvavat sykäyksittäin, vastasyntyneen lapsen jalkaterän koko muuttuu jopa kahden kuukauden välein. Kuuden ikävuoden tienoilla jalkaterän kasvu hidastuu. Luiden lopullinen luutuminen tapahtuu vasta 24-vuotiaana, joten jalkaterät ovat koko kasvukauden erityisen alttiit jalkavaivojen kehittymiselle.
Lasten jalkaterän kokoa tulee siis tarkistaa usein, kuinka usein riippuu siitä minkä ikäinen lapsi on. 1-3 ikävuosien aikana jalkaterän koko tulisi tarkistaa 6 kertaa vuodessa, 3-6 ikävuosien aikana 4 kertaa vuodessa ja 6-10 ikävuosien aikana 2-3 kertaa vuodessa. Molemmat jalkaterät on mitattava, jotta tiedetään, onko niissä kokoeroja, sillä noin 60 %:lla on eripituisen jalkaterät. Kengän koko valitaan isomman jalkaterän mukaan ja kenkiä sovitetaan aina molempiin jalkoihin.
Paras aika jalkojen mittaamiselle on illalla, sillä jalkaterän pituus kasvaa ja jalkaterä leviää päivän mittaan.
Yksinkertainen tapa tarkistaa kengän koko on seisoa kengistä irrotettavien sisäpohjallisten päällä molemmilla jaloilla. Pisimmän varpaan eteen on jäätävä käyntivara ja kasvuvara sekä mahdollinen tila paksummalle sukalle tai käytettävälle lisäpohjalliselle. Irrotettavan pohjallisen avulla voidaan myös arvioida onko kengässä riittävästi tilaa leveyssuunnassa. Lapsilla kengissä tulee olla 12-17 mm kasvu- ja käyntivaraa. Paras aika jalkojen mittaamiselle on illalla, sillä jalkaterän pituus kasvaa ja jalkaterä leviää päivän mittaan.
Aikuisten jalkaterien pituus kannattaa myös tarkistaa vuosittain, sillä jalkaterien pituus muuttuu muun muassa raskauden ja ikääntymisen, sekä tietynlaisten sairauksien, kuten diabeteksen ja reuman aiheuttamista muutoksista. Jalkaterän mittasuhteet muuttuvat myös päivän aikana, sillä jalkaterän suurenee jopa noin 4-8 %:a päivän mittaan. Nivelten ja lihasten kunto, kaarien korkeus ja kehon paino vaikuttavat jalkaterän pitenemiseen. Istumasta seisomaan noustessa jalkaterään tulee lisää mittaa 3-6 mm. Kävellessä jalkaterän kaaret madaltuvat, jolloin pituutta jalkateriin tulee lisää 3-6 mm. Iltaan mennessä pituutta jalkateriin tulee noin 3 mm ja leveyttä noin 1 cm verran. Käyntivara 12 mm varataan pisimmän varpaan eteen uutta kenkää hankkiessa tai vanhan kengän kokoa tarkistaessa.
Kengän kärjen muoto
On myös erityisen tärkeää huomioida kenkien kärjen malli jalkineita valitessa. Kengän etuosa ei saa olla kärkeä kohti voimakkaasti kapeneva, vaan tarpeeksi leveä, jotta varpailla on tilaa liikkua ja kenkä ei paina varpaita toisiaan kohti, jolloin riski esimerkiksi vaivaisenluun muodostumiselle kasvaa. Kengän lestin tulee myös olla tarpeeksi leveä, jotta kenkä ei purista jalkaterää kasaan. Kengät eivät kuitenkaan saa olla liian väljät, jotta jalka ei liikkuisi kengässä kohti kärkeä, mikä saa aikaan varpaiden työntymisen vasten kengän kärkeä ja esimerkiksi vasaravarvas-virheasennon ja kynsien paksuuntumista. Varpaiden vetäytymisen vasaravarvas-asentoon saattaa aiheuttaa myös se, että liian suurissa kengissä varpaat yrittävät pitää jalan paikallaan tarraamalla kiinni kenkään.
Kengän kärkikäynnillä tarkoitetaan kengän kärjen taipumista ylöspäin. Kärkikäynnin voimakkuuden voi huomata tarkastellessa kenkää sivultapäin. Mikäli kärkikäynti on liian voimakas, varpaiden nivelet ojentuvat liiallisesti, jolloin varpaiden toiminta häiriintyy ja jalkaterä ei toimi niin kuin sen pitäisi. Jäykissä ja paksupohjaisissa kengissä kärkikäyntiä on usein enemmän, sillä ilman pohjan kaarevuutta ja kärkikäyntiä askeltaminen voi olla hyvinkin hankalaa ja kömpelöä, kun jalka ei pääse taipumaan, kuten sen kävellessä kuuluisi.
Säädettävä kiinnitys – Nauhat ja tarrakiinnitys
Säädettävä kiinnitys eli nauhat tai tarrat, mahdollistavat sen, että kengästä saa istuvan. Tällöin jalka ei hölsky, mikäli tilaa olisikin varattu reilummin. Säädettävä kiinnitys mahdollistaa myös sen, että tilavuutta voidaan lisätä tarvittaessa, kun jalkaterä turpoaa päivän mittaan. Mikäli tuntuu, että käyntivaran jälkeen kenkä jää liian väljäksi, voi väljyyttä vähentää esimerkiksi Mills Terveyspohjallisilla.
Iskunvaimennus – Mills Terveyspohjalliset
Normaali, terve jalka ei vaadi ulkoista iskunvaimennusta, sillä jalan oma joustomekanismi ja jalkapohjan rasvapatja toimivat iskunvaimentimina. Erilaiset virheasennot ja jalkaongelmat saattavat kuitenkin muuttaa jalan toimintoja niin, että ulkopuolista iskunvaimennusta tarvitaan. Mikäli koet tarvitsevasi lisää iskunvaimennusta tai kenkäsi ovat menettäneet iskunvaimennuskykynsä, voidaan kenkiin lisätä iskuavaimentavat Mills Terveyspohjalliset.
Mills Terveyspohjalliset on valmistettu pestävästä Poron-materiaalista, joka toimii tehokkaana iskunvaimennuksena erilaisissa jalkineissa. Terveyspohjalliset sopivat erilaisiin ja erikokoisiin kenkiin, sillä ne voidaan leikata tarvittavaan muotoon. Poron on materiaalina myös jalkojenhoidon ammattilaisten yleisesti käyttämä ja suosittelema!
Mills Terveyspohjalliset sopivat:
- jokapäiväiseen käyttöön
- aktiivisille liikkujille
- seisomatyötä tekeville ja turvakenkiin
- nilkka-, polvi-, selkä- tai lonkkanivelten liikarasituksesta kärsiville
- alaraajojen tai selän alueen leikkauksesta toipuville
- erityistilanteissa, kun jalkapohjan oma iskunvaimennus on heikentynyt (esim. ylipaino, diabetes, reuma)
Lue lisää Mills Terveyspohjallisista
Kantapään iskunvaimennus – Mills Tukipohjalliset
Mikäli koet tarvitsevasi lisää iskunvaimennusta kantapään alueella, voidaan kenkiin lisätä iskuavaimentavat Mills Tukipohjalliset. Pohjallisten materiaali ehkäisee hajun muodostumista ja pitää jalat raikkaina koko päivän. Puolipituinen pohjallinen jättää hyvin tilaa varpaille esim. pikkukengissä tai kävelykengissä.
Mills Tukipohjalliset sopivat:
- päkiän alueen kiputiloista, levinneestä päkiästä, hermopinteestä tai kovettumista kärsiville
- jalkaterän laskeutuneen poikittaiskaaren hoidon tukemiseen
- rasittuneelle ja väsähtäneelle jalkapohjalle
- kaikille, jotka tarvitsevat lisätukea ja mukavuutta kenkiin
Tutustu Mills Tukipohjallisiin
Kengän pohjan ominaisuudet
Kengän pohjan taipuvuutta kannattaa kokeilla ennen kenkien ostamista. Kengän tulisi taipua päkiän kohdalta, jotta kävellessä varvastyöntö pääsee tapahtumaan ja jalkaterän lihakset aktivoitumaan. Tällöin kävely on mahdollisimman taloudellista ja helppoa. Päkiästä jäykkiä kenkiä tulisi käyttää vain, mikäli jalkaterän etuosassa on kipuja, niveliä on jäykistetty tai jalassa on muita ongelmia, joita halutaan hoitaa estämällä jalkaterän etuosan taipuminen. Esimerkiksi jalkaterapeutti voi määrittää tämän tarpeen.
Jalkineita ostaessa huomiota kannattaa kiinnittää myös sisäpohjan muotoon. Kun pohja on tasainen, jalan pienet lihakset aktivoituvat ja vahvistuvat. Näin myös jalan pitkittäis- ja poikittaiskaari nousevat ja aktivoituvat. Sisäkaaren madaltuminen kävelyssä on normaalia ja jousto toimii iskunvaimentimena. Mikäli sisäpohjassa on voimakkaita tukia ja muotoiluja, luonnollista iskunvaimennusta ei tapahdu, jolloin ongelmia saattaa tulla ylemmäs alaraajojen niveliin, useimmiten polviin.
Ihmisen pystyasento sekä nivelten ja lihasten toiminta muuttuu merkittävästi, mikäli jalkineissa on liikaa korkoa.
Kengän korko
Arki- ja työjalkineita valitessa tulee huomioida myös kannan korkeus. Kengät, joita käytetään päivittäin pitkiä aikoja, tulisi olla mahdollisimman matalakorkoiset ja suositus koroille on alle kaksi senttimetriä. Ihmisen pystyasento sekä nivelten ja lihasten toiminta muuttuu merkittävästi, mikäli jalkineissa on liikaa korkoa. Korkeat korot aiheuttavat myös jalkapohjan kuormituksen epätasaisen jakautumisen, eli päkiöillä ja jalan etuosassa kuormitus on voimakasta. Tämä voi aiheuttaa erilaisia virheasentoja ja ihomuutoksia päkiässä ja varpaissa. Korkokenkiä voi käyttää satunnaisesti esimerkiksi juhlissa, mutta olisi hyvä huolehtia, että päivittäisessä käytössä olevat kengät olisivat ominaisuuksiltaan jalkaterveyttä edistävät ja hyvän kengän kriteerit täyttävät.
Kenkien sisäänajo
Uudet kengät tulisi aina ennen pidempää käyttöä ”ajaa sisään”. Tämä tarkoittaa sitä, että kengät otetaan käyttöön vähitellen ja niitä käytetään alkuun lyhyempiä aikoja kerrallaan, noin 15-30 minuuttia kerrallaan, pari kertaa päivässä. Näin vältytään siltä, ettei uusi kenkä aiheuta esimerkiksi hiertymiä, rakkoja tai kipuja jalkoihin. Kun kenkä otetaan käyttöön pikkuhiljaa, jalka tottuu uuden kengän muotoon ja kenkä mukautuu myös jalkaan. Kenkien sisäänajossa auttavat erilaiset ihonsuojamateriaalit kuten Comforsil Ihonsuoja ja Ihonsuojapalat. Kenkien lopullinen sisäänajo vaatii runsaasti kilometrejä, ennen kuin kenkä on täysin mukautunut jalkaan ja kengän sisäpuolen materiaali on pehmentynyt miellyttäväksi.
Lue myös – Kuinka välttyä jalkojen hiertymiltä juhliessa?
Mikäli sinulla on jaloissa esimerkiksi kipuja tai epäilet virheasentoja, tai muuten vain kenkäostoksilla tunnet epävarmuutta siitä, minkälaisilla ominaisuuksilla varustetut jalkineet sopisivat juuri sinun jalkojesi tarpeisiin, kannattaa kääntyä esimerkiksi jalkaterapeutin puoleen. Jalkaterapeutti on korkeasti koulutettu jalkaterveyden ammattilainen ja auttaa sinua määrittämään jalkasi tarpeet kenkiä valitessa.
Lue lisää jalkojenhoidosta – Vaivaisenluun hoito ja ennaltaehkäisy