Tuntuuko varpaiden tyvessä kipua tai särkeekö päkiää? Kyseessä voi olla liiallinen kuormittuminen päkiän alueella…
Lue lisääMetatarsalgialla tarkoitetaan päkiän alueen kiputiloja, jotka ovat seurausta lisääntyneestä kuormituksesta tai paineen virheellisestä jakautumisesta päkiän alueella. Myös jalkaterässä kulkevat hermot voivat aiheuttaa vaivoja. Jalkapohjan luiden suojana oleva luontainen rasvapatja ohenee 30-ikävuoden jälkeen, mikä lisää päkiäkipujen ilmenemistä iän myötä.
Tyypillisin päkiäkivun aiheuttaja on levinnyt päkiä. Päkiän leveneminen kehittyy yleensä iän myötä jalkaterän kierteisten toimintojen puuttuessa ja jalkaterän holvirakenteen pettäessä. Myös jalkapöytäluiden väliset nivelsiteet ja jänteet venyvät ja jalkapöytäluiden välit suurenevat. Päkiän levitessä ja päkiän kuormituksen kasvaessa päkiän alla oleva luontaisena iskunvaimentimena oleva rasvapatja ohenee, kovettuu tai siirtyy jolloin päkiän alueella olevat varpaiden tyvinivelet kuormittuvat. Tämä altistaa päkiän alueiden eri kiputiloille kuten känsien ja koko päkiän alueen kovettumien syntyyn sekä nivelten kipeytymiseen.
Toinen päkiäkipua aiheuttava tekijä liittyy varpaita ohjaavien hermojen toimintaan. Päkiän hermokiputilassa (Mortonin neurooma) päkiän alueella kulkeva Mortonin hermo on joutunut puristukseen. Vihlovaa, tykyttävää ja polttavaa kipua esiintyy kolmannessa varvasvälissä. Lisäksi voi esiintyä puutumista, pistelyä, kuumotusta tai vihlontaa. Rasitus pahentaa kipua. Kun jalkaterää hiukan hieroo ja venyttelee varpaita, kipu hellittää.
Korkeakorkoiset, kapeakärkiset ja puristavat kengät, myös ylipaino tai raskauden aikainen painonnousu edistävät levinneen päkiän syntymistä. Vaivaan liittyy usein muita jalkaterän alueen asentomuutoksia kuten kantaluun virheasento, lattajalka tai kaarijalka.
Runsas liikunta, juoksu ja hypyt altistavat hermopinteen synnylle. Vaivan taustalla voi olla myös jalkaterän rakennetta muuttava vamma, neuropatia tai nivelrikko.
Jalkaterän etuosan (varpaiden ja päkiän) vaivat ovat useimmin syynä jalkakivuille. Päkiän alueen kiputilat ovat yleisimpiä keski-ikäisillä naisilla ja ne tyypillisesti liittyvät länsimaisten korkeakorkoisten kenkien käyttöön.
Sopivat, hyvät kengät.
∙
Iskunvaimennuspohjallisten käyttö vähentää päkiäkipua.
∙
Hermokivun hoitoon tukipohjalliset, jotka ohjaavat varpaiden asentoa suoraan.
∙
Kengän korkeuden vaihtaminen mataliin (enintään 2-3 cm korkoa) vähentää kuormitusta ja aristusta. Päkiäpehmusteet ja ihonsuojat estävät hankausta ja vähentävät kipuilua.
∙
Tehostettu päkiän rasvaushieronta pehmentää kovettumia ja tekee ihon joustavaksi ja helpottaa kovettumien ja känsien aiheuttamaa kipua.
∙
Jotta etuosan leveneminen saadaan pysäytettyä, tasapainotetaan jalkaterän lihasten toimintoja säännöllisen jalkavoimistelun avulla. Erityisesti aktivoidaan jalkaterän etuosan poikittaista kaarta ja lisätään sen liikkuvuutta.
Jos itsehoidosta ei ole apua kahdessa viikossa, on syytä hakeutua asiantuntijan luokse. Päkiäkivun aiheuttaja tutkitaan ja suunnitellaan hoito.