Kuiva iho ja halkeamat

Kuiva iho ja halkeamat

Halkeileeko tai kutiseeko jalkojen iho? Kyseessä saattaa olla kuiva iho, joka paineen alla esim. kantapäässä muodostaa kivuliaita halkeamia. Lue vinkit kuivan ihon ja halkeamien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.

Lue lisää

Kuivat jalat

Kuivassa ihossa veden haihtumista estävien rasvojen määrä sarveiskerroksessa eli ihon uloimmassa kerroksessa on niin pieni, että vettä pääsee haihtumaan ihon syvemmistä kerroksista vapaasti ja ihon pintakerros kuivuu. Kuivuminen aiheuttaa ihoon lievän tulehduksen, joka aistitaan kutinana ja nähdään ihon hilseilynä.

Kesäaikana iho kuivuu ja paksuuntuu luontaisesti, koska ihoon kohdistuu kuormitusta enemmän, kuten paljain jaloin kävely tai avokenkien käyttö. Erityisesti kantapään ja päkiän iho muuttuu kovemmaksi ja saattaa halkeilla helposti.

Kuiva iho on joustamattomampi ja halkeilee helpommin kuormittuessaan. Ihorikot ja halkeamat ovat portti infektioille, kuten jalkasienelle. Hyvin rasvattu ja kosteutettu iho on joustava ja kestää paremmin hankausta kuin kuiva iho.

Halkeamat

Halkeama syntyy, kun kuivaksi päässyt iho venyy ja halkeaa. Joustamaton iho halkeaa jopa verinahkaan asti. Halkeamasta voi vuotaa verta ja se voi olla erittäin kipeä. Halkeaman kautta elimistöön pääsee bakteereja, jotka voivat aiheuttaa tulehduksen, jopa kivuliaan ja sairaalahoitoa vaativan ruusun. Halkeamia on siellä, missä iho paineen ja kuormituksen takia venyy, kuten kantapäässä, päkiässä ja isovarpaiden sivuissa.

Miksi iho kuivuu?

Veden haihtumista estävä rasvakerros muodostuu ihosolujen itsensä valmistamista rasvoista (keramideista), kolesterolista ja rasvahapoista. Kuivaihoinen kärsii keramidien vähäisyydestä, niitä joko syntyy normaalia vähemmän tai hajoaa normaalia enemmän, tuottonopeuteen vaikuttaa ennen kaikkea perimä ja korkea ikä. Toinen tekijä on keratiinin aineenvaihduntaan ja rakenteeseen vaikuttavan geenin poikkeava toiminta. Keratiini on osa ihon tukirakennetta, joka tekee ihosta joustavan ja vettä läpäisemättömän.  Seisomatyö, kovat työskentelyalustat, ylipaino ja rasvapatjan rappeutuminen altistavat selvästi jalkojen alueen halkeamien syntymiselle.

Yleisyys

Joka viidennellä lapsella ja aikuisella keramidien synteesi on normaalia vähäisempää tai niiden hajoaminen kiihtynyt ja heillä on ns. atooppinen, kuiva iho. Erityisesti kantapään halkeamat ovat erittäin yleinen vaiva.

Lue lisää kantapään ongelmista ja niiden hoitamisesta

Milloin kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen?

Jos jalkojen itsehoidosta ei ole apua, kannattaa kääntyä jalkojenhoidon asiantuntijan puoleen. Myös esimerkiksi äkkiä ilmestyvän, häiritsevän ihottuman syy kannattaa selvittää ihotautilääkärin vastaanotolla.

Lue myös kovettumien ja känsien hoidosta

Kuivan ihon hoito ja ennaltaehkäisy

Ihon kuivien alueiden ja kovettumien rasvaaminen ja rasvauksen yhteydessä tehtävä hieronta.

Tehokkaasti kosteutta sitovaa ja kuivaa ihoa pehmittävän voiteiden käyttö, kuten pihkavoiteen käyttö.

Kantapään ihoa suojataan iholle laitettavilla suojatuotteilla.

Halkeaman parantumista voidaan nopeuttaa silikonisella ihonsuojalla tai kantapääkupilla.

Oikeankokoiset erikoissukat ja kengät sekä pohjalliset vähentävät jalkapohjiin kohdistuvaa tärähdystä ja painetta sekä edistävät halkeamien parantumista.

Katso tuotteet

Kuivan ihon ja halkeamien hoitoon