Kuiva iho ja halkeamat

Kuiva iho ja halkeamat

Halkeileeko tai kutiseeko jalkojen iho? Kyseessä saattaa olla kuiva iho, joka paineen alla esim. kantapäässä muodostaa kivuliaita halkeamia…

Lue lisää

Kuivassa ihossa veden haihtumista estävien rasvojen määrä sarveiskerroksessa eli ihon uloimmassa kerroksessa on niin pieni, että vettä pääsee haihtumaan ihon syvemmistä kerroksista vapaasti ja ihon pintakerros kuivuu. Kuivuminen aiheuttaa ihoon lievän tulehduksen, joka aistitaan kutinana ja nähdään ihon hilseilynä.

Halkeama syntyy, kun kuivaksi päässyt iho venyy ja halkeaa. Joustamaton iho halkeaa jopa verinahkaan asti. Halkeamasta voi vuotaa verta ja se voi olla erittäin kipeä. Halkeaman kautta elimistöön pääsee bakteereja, jotka voivat aiheuttaa tulehduksen, jopa kivuliaan ja sairaalahoitoa vaativan ruusun. Halkeamia on siellä, missä iho paineen ja kuormituksen takia venyy, kuten kantapäässä, päkiässä ja isovarpaiden sivuissa.

Kesäaikana iho kuivuu ja paksuuntuu luontaisesti, koska ihoon kohdistuu kuormitusta enemmän, kuten paljain jaloin kävely tai avokenkien käyttö. Erityisesti kantapään ja päkiän iho muuttuu kovemmaksi ja saattaa halkeilla helposti.

Syyt

Veden haihtumista estävä rasvakerros muodostuu ihosolujen itsensä valmistamista rasvoista (keramideista), kolesterolista ja rasvahapoista. Kuivaihoinen kärsii keramidien vähäisyydestä, niitä joko syntyy normaalia vähemmän tai hajoaa normaalia enemmän, tuottonopeuteen vaikuttaa ennen kaikkea perimä ja korkea ikä. Toinen tekijä on keratiinin aineenvaihduntaan ja rakenteeseen vaikuttavan geenin poikkeava toiminta. Keratiini on osa ihon tukirakennetta, joka tekee ihosta joustavan ja vettä läpäisemättömän.  Seisomatyö, kovat työskentelyalustat, ylipaino ja rasvapatjan rappeutuminen altistavat selvästi jalkojen alueen halkeamien syntymiselle.

Yleisyys

Joka viidennellä lapsella ja aikuisella keramidien synteesi on normaalia vähäisempää tai niiden hajoaminen kiihtynyt ja heillä on ns. atooppinen, kuiva iho. Erityisesti kantapään halkeamat ovat erittäin yleinen vaiva.

Hoito ja ennaltaehkäisy

Ihon kuivien alueiden ja kovettumien rasvaaminen ja rasvauksen yhteydessä tehtävä hieronta.

Tehokkaasti kosteutta sitovaa ja kuivaa ihoa pehmittävän voiteiden käyttö.

Kantapään ihoa suojataan iholle laitettavilla suojatuotteilla.

Halkeaman parantumista voidaan nopeuttaa silikonisella ihonsuojalla tai kantapääkupilla.

Oikeankokoiset erikoissukat ja kengät sekä pohjalliset vähentävät jalkapohjiin kohdistuvaa tärähdystä ja painetta sekä edistävät halkeamien parantumista.

Katso tuotteet

Suosittelemamme tuotteet