Viisi vinkkiä laskettelijalle - Suojaa jalkojen ihoa rinteessä

Laskettelu on suosittu talvilaji, joka sopii kaikenikäisille. Laskettelurinteessä on tärkeää muistaa kiinnittää huomiota jalkoihin ja niiden hyvinvointiin. Nappaa artikkelista talteen tärkeimmät vinkit, miten vältyt ikäviltä laskettelijan jalkaongelmilta.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitViisi vinkkiä laskettelijalle – Suojaa jalkojen ihoa rinteessä

Viisi vinkkiä laskettelijalle - Suojaa jalkojen ihoa rinteessä

Aurinkoiset rinteet houkuttelevat ihmiset laskettelurinteisiin. Laskettelu on yksi Suomen suosituimmista talviurheilulajeista. Harrastuksella on kuitenkin myös miinuspuolensa, sillä laskettelu rasittaa koko alaraajojen lihaksia ja altistaa jalkaterän alueen erilaisille jalkavaivoille.

Laskettelurinteessä vietetään yleensä useita tunteja kerrallaan, jolloin jalat ovat jäykissä laskettelumonoissa. Tämä altistaa laskettelijan jalat erilaisille ikäville jalkaongelmille. Laskettelijan tyypillisimmät ongelmat ovat hiertymät, painaumat ja mustelmat jaloissa. Myös jalkojen särky tai ylirasittuminen voi tulla kyseeseen, kun laskettelussa harjoitetaan usein normaalisti poikkeavia lihasryhmiä. Usein näihin jalkaongelmiin havahdutaan vasta, kun jaloissa ilmenee kipua. Tästä artikkelista löydät yleisimmät jalkaongelmat, joita lähes jokainen laskettelija kohtaa, ja vinkkejä niiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

1. Oikeankokoiset monot

Laskettelussa ensisijaisen tärkeää on, että monot ovat sopivan kokoiset. Vaikka monojen tulee olla jämäkät ja hyvin istuvat, ne eivät kuitenkaan saa puristaa mistään kohdasta liikaa. Jos jalkoja alkaa pakottaa tai kihelmöidä, ei veri kierrä kunnolla eli monot ovat liian pienet. Tällöin jalat myös kylmettyvät helpommin. On myös hyvä ottaa huomioon, että jalkaterä leviää ikääntyessä, jolloin vanhat monot eivät välttämättä vuosien kuluessa olekaan enää sopivat leveyssuunnassa. Jalkaterä levenee myös päivän aikana, joten iltapäivällä on hyvin todennäköistä, että monot painavat jostain.

Mikäli on aikeissa hankkia uudet monot, kannattaa niiden valinnassa turvautua osaavan myyjän apuun. Esimerkiksi monojen joustavuuden valintaan vaikuttaa se, miten aktiivinen laskettelija on kyseessä. Monoja ostaessa kannattaa myös varata tarpeeksi aikaa useiden eri mallien sovittamiseen, jotta varmasti sopivat monot löytyvät. Monojen kokoa valitessa tulee pituuden lisäksi huomioida lestin leveys. Monojen leveys vaihtelee valmistajien mukaan.

2. Jalkojen ihon suojaaminen

Laskettelumonot harvoin istuvat jalkaan täydellisesti. Laskettelijat tietävät, että pehmusteista huolimatta monojen etuosat painavat usein säärtä.Tuntien tai jopa päivien laskettelun jälkeen voi sääreen muodostua joskus mustelmakin. Oiva apu ehkäisemään laskettelumonojen aiheuttamaa säärten kipeytymistä on asettaa iholle iskua vaimentava pehmuste Comforsil Ihonsuojasta. Comforsil Ihonsuoja parantaa monon istuvuutta erityisesti luisevissa kohdissa kuten säären alueella, kehräsluun tai kantapään alueella. Lautailussa puolestaan noustaan paljon varpaille, jolloin päkiä kuormittuu. Comforsil Ihonsuojalla saadaan tehokas iskunvaimennus myös päkiän alueelle.

Tuotteen 2 mm silikonigeeli ehkäisee tehokkaasti ihoon kohdistuvaa hankausta, hiertymiä ja painetta. Comforsil Ihonsuoja on joustava eli se mukautuu säären muotoon ja tarttuva silikonigeeli pitää sen hyvin paikoillaan. Ihonsuojan voi myös asettaa jalan muihin luiseviin kohtiin suojaamaan monon painamiselta. Leikatun palan kulmat tulee aina pyöristää, jotta ihonsuoja pysyisi paremmin paikallaan. Tuote sopii myös diabeetikoille, koska tuotetta ei jätetä hautomaan ihoa pitkäksi aikaa.

Tuote on myös uudelleen kiinnittyvä ja pestävä, eli samaa levyä voi käyttää joka päivä koko laskettelureissun ajan – ja vaikka seuraavana vuonna uudelleen. Jos jaloilla on taipumusta voimakkaaseen hikoiluun, on parempi valita Mills Fleece ihonsuoja, jonka liimapinta tarttuu pitävästi ihoon.

Lue lisää Comforsil Ihonsuojasta

3. Ihon rasvaus

Ihon säännöllinen rasvaus on paras tapa ehkäistä ihorikkoja, sillä hyvin kosteutettu iho on joustava ja kestää paremmin hankausta kuin kuiva iho. Jalkojen rasvaamiseen sopii erinomaisesti Mills Käsi- ja jalkavoide. Tuote kosteuttaa tehokkaasti ja jättää ihon kevyen ja miellyttävän tuntuiseksi. Voide hoitaa ihoärsytystä, rauhoittaa ihoa, ja sopii erityisesti herkälle iholle ja kaikenikäisille. Voide on hygieenisessä ja kätevässä pumppupullossa, joten sitä on helppo käyttää. Tuote sopii myös vartalovoiteeksi.

Tutustu Mills Käsi- ja jalkavoiteeseen

Hyvin karhealle ja kuivalle iholle sopii erinomaisesti Mills Pihkavoide, joka suojaa ihoa halkeamilta ja vahvistaa ihon luonnollista suojakerrosta. Pihkavoide on helposti levittyvä ja riittoisa karitevoita ja suomalaista antibakteerista kuusenpihkaa (5%) sisältävä hoitovoide. Pihkavoide hoitaa ärsyyntynyttä, kuivaa ja halkeilevaa ihoa. Tuote on täsmävoide jalkojen iho-ongelmiin, ja se sopii erityisen hyvin karhealle, kosteusköyhälle ja hyvin kuivalle iholle, kuten halkeileville kantapäille.

Lisätietoa Mills Pihkavoiteesta

4. Pidä jalat lämpiminä

Rinteessä on myös tärkeää pitää jalat lämpiminä. Varpaiden palelua voidaan ennaltaehkäistä asettamalla Mills Lampaanvillaa varpaiden ympärille. Mills Lampaanvilla on pitkäkuituista, hyvin pehmeää ja erikoispuhdistettua villaa. Lampaanvilla suojaa varpaiden ympärille levitettynä nivelpintoja ja ihoa mm. laskettelumonojen aiheuttamilta hiertymiltä. Lampaanvilla toimii myös mukavana pehmusteena laskettelumonoissa.

Tutustu Mills Lampaanvillaan

5. Jalkojen lihasten lämmittely ja venyttely

Koska laskettelua harrastetaan tavallisimmin pakkassäässä, kunnollisen lämmittelyn merkitys korostuu. Ennen rinteeseen lähtöä kannattaa verrytellä ja lämmitellä koko kehon lihakset, jotta välttyisit revähdyksiltä. On hyvä muistaa myös verrytellä jalkaterän alueen lihakset sekä varpaat tekemällä yksinkertaisia päkiälle nousuja. Ensimmäinen lasku rinteessä kannattaa tehdä rauhallisesti, jotta keho ehtii lämmetä ennen vaativia laskuja.

Lue tästä Millsin pikavinkit jalkojen jumppaamiseen

Rinteessä jalat ovat kovilla monta tuntia, joten päivän päätteeksi jalat tuntuvat varmasti väsyneiltä ja raskailta. Laskettelun jälkeen jaloissa voi tuntua pakotusta ja tunnetta päästä lepäämään. Älä siis unohda jalkojen venyttelyä laskettelun jälkeen. Nosta jalat ylös, jolloin verenkierto kohenee, turvotus vähenee ja jalat tuntuvat virkeämmiltä. Jalkojen hierominen ja venyttely auttavat myös tehokkaasti palautumaan pitkästä rasituksesta. Laskettelu rasittaa koko alaraajojen lihaksia, joten etenkin pohkeiden sekä etu- ja takareisien venyttely auttaa palautumisessa. Myös lämmin jalkakylpy hellii rasittuneita jalkoja ja aktivoi jalkojen verenkiertoa.

Lue lisää väsyneiden ja kipeiden jalkojen hoidosta

Kannattaa myös kokeilla turvonneille ja väsyneille jaloille tarkoitettua Callusan Vinum vaahtovoidetta, jonka virkistävät ainesosat hoitavat rasittuneita jalkoja. Vaahtovoide sisältää kosteuttavaa jojoba- ja avokadoöljyä.

Tutustu Callusan Vinum vaahtovoiteeseen

Lue myös vinkit hiihtäjän jalkaongelmien ennaltaehkäisyyn

 

Laskettelijan jalkojenhoitotuotteet