Hiertymät, rakot ja painaumat hiihtäjän riesana - Ehkäise hiihtäjän jalkaongelmat

Hiihto on monipuolinen kuntoilumuoto, joka sopii kaikenikäisille. Hiihtolenkeillä on tärkeää muistaa kiinnittää huomiota jalkoihin ja niiden hyvinvointiin. Nappaa artikkelista talteen tärkeimmät vinkit, miten vältyt ikäviltä hiihtäjän jalkaongelmilta ja pidät harrastuksen mielekkäänä.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitHiertymät, rakot ja painaumat hiihtäjän riesana – Ehkäise hiihtäjän jalkaongelmat

Hiertymät, rakot ja painaumat hiihtäjän riesana - Ehkäise hiihtäjän jalkaongelmat

Ladut kutsuvat nyt hiihtäjiä nauttimaan auringosta ja raikkaasta ilmasta. Hiihto on yksi Suomen suosituimmista talviulkoilulajeista. Hiihto soveltuu erinomaisesti myös nivelvammoista tai nivelrikosta kärsiville, sillä hiihtäessä niveliin ei kohdistu iskuja eikä liiallista rasitusta.

Sekä aloittelevien että kokeneempienkin hiihtäjien riesana voivat kuitenkin olla jalkaterien ihon hiertymät, rakot ja painaumat. Ne voivat pahimmillaan rajoittaa liikkumista ja pilata urheilusuorituksen ja jopa olla infektioportteja erilaisille bakteereille.

Hiertymät, rakot ja painaumat

Ihon pinnalla punoittavaa painaumajälkeä kutsutaan hiertymäksi ja se on merkki hankauksesta ja paineesta. Rakko puolestaan on ihoon tai ihon alle syntynyttä kudosnestettä sisältävä nestekertymä. Puhjennut rakko tai ihorikko voi toimia bakteerien kulkureitteinä ja aiheuttaa ruusun.

Hiertymät ja rakot syntyvät, kun jalkojen ihoon kohdistuu jatkuvaa kitkaa ja hankausta. Etenkin uudet, vielä jalkaan muotoutumattomat hiihtokengät tai rypyssä oleva sukka voivat helposti hiertää ihoa. Hiihtäessä monot saattavat olla monia tunteja jalassa, jolloin jalat saattavat hikoilla voimakkaasti. Jalkojen hikoilu ja turvotus lisäävät hiertymäriskiä. Usein myös vuokratut tai lainatut monot saattavat hangata sillä ne eivät ole muotoutuneet käyttäjänsä jalkoihin sopiviksi.

Hiertymien ja rakkojen ennaltaehkäisy

Hiertymien ja rakkojen ehkäisyyn kannattaakin panostaa. On tärkeää kiinnittää huomioita jalkojen hyvinvointiin, sekä hiihtosukkiin ja monoihin, sillä niiden osuus hiihtonautinnosta on merkittävä. Hiertymät voivat olla ikävä vaiva hiihtäjällä, koska tällöin hiihdon potku muuttuu kivuliaaksi. Hiertymät voivat rajoittaa liikkumista ja pilata hiihtolenkin ja jopa olla infektioportteja erilaisille bakteereille. Ihorikkoja ehkäistään ensisijaisesti käyttämällä oikean kokoisia ja hyvin istuvia monoja sekä hyviä, hengittäviä sukkia. On hyvä muistaa, että syntynyttä rakkoa ei saa puhkaista, vaan se suojataan, sillä suojattu iho paranee normaalisti ja suoja vähentää kipua.

Jalkojen rasvaus

Ihon säännöllinen rasvaus on paras tapa ehkäistä ihorikkoja, sillä hyvin kosteutettu iho on joustava ja kestää paremmin hankausta kuin kuiva iho. Jalkojen rasvaamiseen sopii erinomaisesti Mills Käsi- ja jalkavoide. Tuote kosteuttaa tehokkaasti ja jättää ihon kevyen ja miellyttävän tuntuiseksi. Voide hoitaa ihoärsytystä, rauhoittaa ihoa, ja sopii erityisesti herkälle iholle ja kaikenikäisille. Voide on hygieenisessä ja kätevässä pumppupullossa, joten sitä on helppo käyttää. Tuote sopii myös vartalovoiteeksi.

Tutustu Mills Käsi- ja jalkavoiteeseen

Hyvin karhealle ja kuivalle iholle, kuten halkeileville kantapäille sopii erinomaisesti Mills Pihkavoide. Tuote auttaa suojaamaan jalkojen ihoa halkeamilta ja vahvistaa ihon luonnollista suojakerrosta pidättämällä kosteutta ihossa. Voide sisältää antibakteerista, suomalaista kuusenpihkaa. Mills Pihkavoide on pakattu hygieenisyyttä ylläpitävään, kätevään Airless-pumppupulloon, jota on helppo käyttää.

Lue lisää Mills Pihkavoiteesta

Varpaiden ihon suojaaminen

Mills Lampaanvilla on pitkäkuituista, hyvin pehmeää ja erikoispuhdistettua villaa, joka imee tehokkaasti kosteutta ja eristää ihonpinnat toisistaan, jolloin iho pysyy kuivana ja ehjänä. Lampaanvilla suojaa varpaiden ympärille levitettynä nivelpintoja ja ihoa mm. monojen aiheuttamilta hiertymiltä. Lampaanvilla toimii myös pehmikkeenä tai lämmikkeenä hiihtomonoissa. Tuotetta käytetään myös ihon hautuman hoitoon ja ennaltaehkäisyyn varvasväleissä ja ihopoimuissa. Se estää uusien hautumien syntymistä sekä edistää hautuneen ihon paranemista.

Lue lisää Mills Lampaanvillasta

Ihonsuojat: Mills Fleece Ihonsuojalevy vs. Comforsil Ihonsuoja

Mills Fleece Ihonsuojalevy

Kovaan ja pitkäkestoiseen rasitukseen erityisesti, kun jalka pääsee heilumaan jalkineessa.

Hiertymiä ja rakkoja on hyvä välttää etukäteen suojaamalla riskialtis ihoalue kevyesti pehmustavalla materiaalilla kuten Mills Fleece Ihonsuojalevyllä. Leikattava ja muotoiltava Mills Fleece Ihonsuojalevy estää tehokkaasti hiertymän, hankauman ja rakon muodostumisen ihon liikkuessa. Ihonsuojalevy on tehty ohuesta ja hengittävästä materiaalista ja se pysyy paikoillaan hikoillessa. Tuotteesta on helppo leikata ja muotoilla sopiva pala, joka mukautuu hyvin iholle. Tarttuvan liimapinnan ansiosta ihonsuojalevy pysyy hyvin paikoillaan myös kovassa ja pitkäkestoisessa urheilussa. Mills Fleece Ihonsuojalevyn voi myös liimata suoraan monon hiertävään saumaan.

Mills Fleece Ihonsuojalevy sopii myös jo syntyneen hiertymän hoitoon. Tuote voidaan asettaa hiertymän päälle, mutta ei rikkoutuneelle iholle. Ihonsuojalevy kestää kastelun ja sitä voidaan pitää iholla yhtäjaksoisesti korkeintaan 16 tuntia. Tuotteessa on käytetty ihoystävällistä liima-ainetta. Leikatun palan kulmat tulee aina pyöristää, jotta ihonsuojalevy pysyisi paremmin paikallaan. Tuote on kertakäyttöinen.

Lisätietoa Mills Fleece Ihonsuojalevystä

 

Comforsil Ihonsuoja

Iskua vaimentava suoja erilaisiin rasitustiloihin erityisesti, kun jalka on tiiviisti jalkineessa.

Comforsil Ihonsuoja vaimentaa iskua ja sopii erilaisiin rasitustiloihin jalan ollessa tiiviisti hiihtomonossa. Comforsil Ihonsuoja on pehmustaa tehokkaammin kuin Mills Fleece Ihonsuojalevy. Tuote sopii ehkäisemään mustelmia, kovettumia, hankaumia ja rakkoja. Comforsil Ihonsuojan silikonigeeli ehkäisee tehokkaasti hankausta ja siirtää painetta pois ihoalueelta. Comforsil Ihonsuoja on uudelleen käytettävä (n. 25 käyttökertaa) ja se ei sisällä liima-aineita eli sopii myös herkkäihoiselle.

Comforsil Ihonsuojasta on helppo leikata sopiva pala kantapään, päkiän tai vaivaisenluun pehmusteeksi. Comforsil Ihonsuoja pysyy hyvin paikallaan napakassa monossa. Tuote sopii lyhytaikaiseen käyttöön sillä suoja saattaa irrota jalan hikoillessa, mikäli mono ei ole tarpeeksi napakka. Comforsil Ihonsuoja parantaa monon istuvuutta erityisesti luisevissa kohdissa kuten säären alueella, kehräsluun tai kantapään alueella. Leikatun palan kulmat tulee aina pyöristää, jotta ihonsuoja pysyisi paremmin paikallaan. Tuote sopii myös diabeetikoille, koska tuotetta ei jätetä hautomaan ihoa pitkäksi aikaa.

Lue lisää Comforsil Ihonsuojasta

Comforsil Ihonsuoja testissä

Hiertymät, rakot ja painaumat ovat yleisiä hiihtäjän jalkaongelmia ja voivat pahimmillaan rajoittaa liikkumista ja pilata hiihtolenkin.

Hiertymät, rakot ja painaumat ovat yleisiä hiihtäjän jalkaongelmia ja voivat pahimmillaan rajoittaa liikkumista ja pilata hiihtolenkin.

“Olen ammatiltani liikunnanohjaaja. Kehoni on työvälineeni ja erityisesti jalat joutuvat ammatissani suurelle rasitukselle. Niinpä pienikin hankauma, haava tai rakkula aiheuttaa olennaista haittaa ja tekee työn tekemisestä ja muustakin olemisesta epämukavaa. Pyrin liikkumaan monipuolisesti myös vapaa-ajallani. Erityisesti nyt korona-aikana on mahtavaa, kun eteläiseen Suomeenkin on saatu kunnon talvi ja se on mahdollistanut talvilajeista nauttimisen. Harmillisesti hiihtomononi, jotka tuntuvat oikein hyvin jalkaan istuvilta, ryhtyvät aina hankaamaan hiihtolenkin edetessä, ja monet kerrat olenkin saanut hiihtäessä mojovat rakkulat kantapäihin. Olen yrittänyt estää hankaamista erilaisin laastari- tai urheiluteippivirityksin, välillä paremmalla, toisinaan huonommalla menestyksellä. Jonkinlainen hiertymä on kantapäihin aina hiihtolenkin aikana hiertynyt.

 

Pehmustava Comforsil Ihonsuoja vaimentaa iskua ja  parantaa monon istuvuutta erityisesti luisevissa kohdissa.

Pehmustava Comforsil Ihonsuoja vaimentaa iskua ja
parantaa monon istuvuutta erityisesti luisevissa kohdissa.

Sain vinkin Comforsil Ihonsuoja -tuotteesta ja niinpä otin sen testiin saman tien. Näin ensimmäisen kokeilukerran jälkeen täytyy todeta, että tuote on mahtava. Hiihtolenkki sujui maaliin asti hymyssä suin, kun inhottava hankauksen tunne jäi kokonaan pois. Ihonsuojasta oli helppo asettaa sopivan kokoiset palaset kantapäihin, kohtaan johon tiedän monojen hiertävän. Ne pysyivät hyvin paikallaan, ja lenkin jälkeen nappasin ne pois, pesin lämpimällä vedellä ja laitoin kiinni tuotteen säilytystä varten tarkoitettuun kalvoon kuivumaan ja odottamaan seuraavaa käyttökertaa. Tuotteen tiedoissa luvataan sen olevan monikäyttöinen, niin että ihonsuojan voi pestä ja käyttää uudelleen noin 25 kertaa. Tämä ominaisuus kuulostaa todella hyvältä, lisäksi monikäyttöisyys lisää tuotteen ekologisuutta.

Olipa ihanaa hiihtolenkin jälkeen nauttia saunan lämmöstä ilman kirvelevää tunnetta rakkuloista kantapäissä!”

Satu liikunnanohjaaja, 48 v.

 

Kärsitkö kuivasta jalkojen ihosta? Lue vinkit kuivien jalkojen hoitoon

Hiihtäjän jalkojenhoitotuotteet