Hiertymät ja rakot

Hiertymät, rakot ja haavat

Punoittaako iho vai onko iho mennyt rikki? Kyseessä voi olla jalkineen aiheuttama hiertymä, rakko tai haava…

Lue lisää

Punoittava painaumajälki on hiertymä, se on merkki hankauksesta ja paineesta. Ohut ja kuiva iho hiertyy helposti myös rikki.

Rakko on ihoon tai ihon alle syntynyt kirkasta tai veristä kudosnestettä sisältävä nestekertymä. Rakko muodostuu ihon äkillisen tai jatkuvan kitkan ja hankauksen seurauksena. Puhjennut rakko tai ihorikko voi märkiä, ne voivat toimia myös bakteerien kulkureitteinä ja aiheuttaa ruusun.

Haavasta puhutaan, kun ihon pintakerros on menny rikki ja se vuotaa kudosnestettä ja/tai verta. Esimerkiksi puhjennut rakko on pinnallinen haava. Haavoja on erityyppisiä riippuen sen aiheuttajasta. Yleisimmät haavat jaloissa liittyvät ulkopuolisen tekijän aiheuttamiin ihovaurioihin (tapaturma, terävä osuma, jalkineen pitkäkestoinen ja kova paine ihoon tms.). Haava saattaa kehittyä myös heikentyneen hermostontoiminnan (neuropaattinen haava),  huonon verenkierron tai verisuonihäiriöiden seurauksena (iskeeminen haava). Erityisesti diabetesta sairastavilla kovettuma voi olla ensimerkki ihonalaisesta haavasta. Jokainen haava diabeetikolla tulee hoitaa hyvin, jotta vältytään mahdollisilta lisäongelmilta.

Syyt

Hiertymiä ja rakkoja syntyy helposti uusien kenkien käyttöönottovaiheessa, ahtaita urheilukenkiä käytettäessä, pitkillä kävelyretkillä ja kesällä kuljettaessa kengillä ilman sukkia. Tuntohäiriöihin liittyvät neuropaattiset haavat johtuvat yleensä diabeteksen huonosta hoitotasapainosta, kudosten sokeroitumisesta myös korkea kolesteroli ja korkea verenpaine sekä tupakointi altistavat hermovaurioperäisille haavoille. Iskeemiset haavat ovat seurausta puutteellisesta valtimoverenkierrosta (ääreisvaltimotauti ja/ tai diabetes) ja kudosten hapenpuutteesta, ne syntyyvät usein kolhaisun seurauksena tai kengän painamisesta.

Yleisyys

Rakot ja hiertymät ovat kaikille yleisiä vaivoja. Noin viidennes yli 65-vuotiaista sairastaa alaraajan valtimotautia. Jalkahaavan saa elämänsä aikana arviolta 15-25% diabeetikoista. Näistä joka 4. jalkahaava johtaa komplikaatioihin jaloissa.

Hoito ja ennaltaehkäisy

Syntynyttä rakkoa ei saa puhkaista, vaan se suojataan, sillä suojattu iho paranee normaalisti ja suoja vähentää kipua.

Hyvin rasvattuun ihoon ei synny ihorikkoja niin herkästi kuin kuivaan ihoon.

Ihorikkoja ehkäistään ensisijaisesti käyttämällä oikean kokoisia ja hyvin istuvia kenkiä sekä hyviä, hengittäviä sukkia.

Ihoon kiinnittettävä ihonsuoja, päkiäpehmuste tai pohjallinen ehkäisevät jalkapohjan rakkojen syntymistä.

Mustaksi mennyt iho jalkaterän alueella vaatii asiantuntijahoitoa terveyskeskuksessa tai sairaalassa.

Neuropaattisen ja iskeemisen haavan hoitoon kuuluu haavan keventäminen ja liikkeen vähentäminen.

Katso tuotteet

Suosittelemamme tuotteet