Väsyneet jalat

Väsyneet ja kipeytyneet jalat

Tuntuuko pakotusta jaloissa ja tarvetta päästä istumaan? Jalkaterät väsyvät pitkäiaikaisessa ja kovassa rasituksessa…

Lue lisää

Jalat rasittuvat seistessä tai käveltäessä pitkiä aikoja erityisesti kovilla ja joustamattomilla alustoilla. Jaloissa voi tällöin tuntua pakotusta ja tunnetta päästä istumaan ja lepäämään. Koska keho on luotu liikkumaan, seisomatyössä rakenteellisesti terveetkin jalat ja selkä joutuvat kovalle koetukselle. Tämä johtuu rajoittuneesta kehon liikkumisesta, lihasten väsymisestä ja yksipuolisesta kuormittumisesta. Jalkaterän ja alaraajojen lihakset toimivat epätasapainossa. Usein jalkaterän kipujen syynä on jalan rakenteen epävakaus eli ylipronaatio (linttaan astuminen) tai lattajalta (madaltunut sisäkaari).

Syyt

Aikuisiällä matalakaarisessa jalassa pehmytkudosten venyminen ja nivelten muuttunut kuormitus aiheuttavat liikkumisen aikana väsymistä ja kipuja. Alaraajojen linjausmuutos ja lihasepätasapaino (esim. ylipronaatio tai lattajalka), jalkaterän kierteisen liikkeen puuttuminen, ylipaino, jatkuva seisominen ja taakkojen nostelu lisäävät jalkaterän kuormitusta ja väsymistä.

Hoito ja ennaltaehkäisy

Jalkojen rasittumisen ennaltaehkäisemiseksi kenkiin tulee vaihtaa tehokkaat iskunvaimennuspohjalliset.

Jalkojen lihasten toimintaa voidaan rentouttaa ja verenkiertoa aktivoida virkistävällä jalkakylvyllä.

Matalakaariseen jalkaan voidaan tarvittaessa laittaa vaivoja helpottava tukipohjallinen.

Kun on syytä epäillä ylipronaatiota tai kun jalkapöytä on täysin laakea ja aiheuttaa lapselle/aikuiselle vaivoja ja virheellistä kulumaa kengissä, tilanne tulee arvioida jalkojenhoidon ammattilaisella.

Jalkojen lihasepätasapainoa ja linjausmuutoksia voidaan ehkäistä säännöllisellä jalkajumpalla.

Katso tuotteet

Suosittelemamme tuotteet