Rakot ja hiertymät juoksijan riesana

Lue jalkaterapeutin vinkit

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitRakot ja hiertymät juoksijan riesana

Rakot ja hiertymät juoksijan riesana

Kesällä lenkkipolut kutsuvat myös juoksijoita. Juostessa jalat joutuvat kovalle koetukselle. Sekä aloittelevien että kokeneempienkin juoksijoiden riesana voivat olla jalkaterien ihon hiertymät ja rakot. Ne voivat pahimmillaan rajoittaa liikkumista ja pilata urheilusuorituksen ja jopa olla infektioportteja erilaisille bakteereille.

Hiertymät ja rakot syntyvät kun jalkojen ihoon kohdistuu jatkuvaa kitkaa ja hankausta. Etenkin uudet, vielä jalkaan muotoutumattomat juoksukengät tai rypyssä oleva sukka voivat helposti hangata ja hiertää ihoa. Hikoilu ja turvotus lisäävät hiertymäriskiä. Hiertymien ja rakkojen ehkäisyyn kannattaakin panostaa. On tärkeää kiinnittää huomioita jalkojen hyvinvointiin sekä juoksusukkiin että -kenkiin.

Ihon säännöllinen rasvaus on paras tapa ehkäistä ihorikkoja. Hyvin rasvattu ja kosteutettu iho on joustava ja kestää paremmin hankausta kuin kuiva iho. Ihoa voi myös suojata etukäteen liimattavilla ihonsuojilla, kuten Mills Fleece ihonsuojalla tai silikonisella Comforsil Ihonsuojalla. Erilaiset puettavat pehmusteet ja pohjalliset voivat myös ennaltaehkäistä hiertymien ja rakkojen syntymistä.

Syntynyttä rakkoa ei saisi puhkaista, vaan se tulisi suojata tarttumattomalla haavasidoksella. Haavasidos lievittää kipua ja auttaa ihoa paranemaan. Tarvittaessa rakko kevennetään esimerkiksi huoparenkaalla. Rengas suojaa ihoa paineelta ja hankaukselta ja lievittää kipua välittömästi. Jo puhjennut rakko kannattaa puhdistaa desinfiointiaineella ja suojata hyvin. Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos rakko tulehtuu pahasti.

Hyvät juoksusukat ovat saumattomat ja sopivan kokoiset. Niiden tekniset materiaalit siirtävät hien pois iholta, eivätkä ne sido kosteutta itseensä. Näin ne vähentävät rakkojen syntymistä pitkillä lenkeillä. Juoksukengät hankitaan aina oman jalkatyypin mukaan. Hyvät juoksukengät tukevat jalkaa, mutta eivät purista.

Jos jalkaterien iho toistuvasti hiertyy ihon suojaamisesta ja kenkien vaihtamisesta huolimatta, kannattaa varata aika jalkaterapeutilta tai fysioterapeutilta. Ongelman taustalla voi olla esimerkiksi jalkaterän virheasento.

Asiantuntijana artikkelissa Millsin jalkaterapeutti Maija Kaaranen

Jaa artikkeli:

Juoksijan menossa mukana