Syylät

Syylät

Onko jalkapohjassa tai varpaiden alueilla kipeitä ja karheita ihopisteitä? Kyseessä voi olla syylä. Lue vinkit syylän hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.

Lue lisää

Tavallisia syyliä on ennen kaikkea käsissä ja jaloissa. Niiden aiheuttajat ovat HP-viruksia eli papilloomaviruksia, joiden itämisaika vaihtelee parista viikosta ainakin kahdeksaan kuukauteen. Syylän voi saada missä iässä tahansa, mutta niitä esiintyy tavallisesti lapsilla tai nuorilla aikuisilla. Syylät useimmiten paranevat itsestään, mutta ne voivat olla hyvinkin kivuliaita painealueilla kuten päkiässä tai varpaan reunoissa

Jalkapohjien syylillä on tapana muodostaa litteä kerros paksua nahkaa, jossa saattaa olla pehmeä, valkoinen keskus pienin mustin pilkuin. Jalkasyylä voi ilmetä yksittäin tai muodostaa laajoja ryhmiä, joita kutsutaan mosaiikkisyyliksi. Jos jalkapohjien syylät haittaavat liikkumista tai käsien syylät ovat kipeitä tai haittaavat kosmeettisesti, niitä voi yrittää poistaa.

Mikään hoito ei poista syyliä täysin varmasti. Kahdella kolmasosalla syylät häviävät itsekseen kahdessa vuodessa, kun elimistö on tehnyt vasta-aineita syyläviruksia vastaan. Aikuisilla syylät paranevat huonommin ja voivat kestää jopa 5-10 vuotta. Lapsilla puolestaan syylät paranevat yleensä kahden vuoden kuluessa.

Syyt

HP-virus tarttuu kosketustartuntana ja tavallisesti ihoalueille, joissa ihon pinta on rikki. Jalkapohjasyyliä voi saada julkisista tiloista, joissa liikutaan paljain jaloin, esimerkiksi pukuhuoneista, liikuntasaleista ja uimahalleista. Syylät voivat myös levitä omista syylistä käsien välityksellä toiselle alueelle.

Yleisyys

Syylät ovat hyvin yleisiä, erityisesti lapsilla. Eniten niitä tavataan murrosikäisillä.

Lue myös känsän hoidosta ja ennaltaehkäisystä

Syylän hoito ja ennaltaehkäisy

Selvissä tapauksissa syylä voidaan poistaa apteekeissa myynnissä olevilla itsehoitotuotteilla, muuten syylä on hyvä käydä arvoittamassa ammattilaisen vastaanotolla.

Jalkapohjan syylän hoitoa tehostaa ja kipua lievittää syylän keventäminen eli paineen poistaminen syylästä, varsinkin jos syylä aristaa käveltäessä.

Kevennys myös nopeuttaa syylän työntymistä ulospäin.

Valmiin känsäsuojan liimaaminen syylän ympärille on tehokas hoito. Sen voi poistaa pesun ajaksi ja kiinnittää uudelleen kuivattuun ihoon.

Syyliä voidaan parhaiten ehkäistä pitämällä ihonpinta rikkoutumatta (suojaaminen hankauskilta ja hietymiltä) ja hoitamalla säännöllisesti ihoa (pesu ja rasvaaminen) sekä välttämällä paljain jaloin kulkemista julkisissa tiloissa.

Katso tuotteet

Suosittelemamme tuotteet