Palelevat varpaat

Palelevat varpaat

Tuntuuko varpaasi kylmiltä tai sinertääkö iho varpaissa? Saatat kärsiä palelevista jaloista ja huonosta ääreisverenkierrosta…

Lue lisää

Jalkojen tuntuminen kylmältä johtuu useimmiten siitä, että ihon pintaverenkierto on syystä tai toisesta tavallista vähäisempää. Altistuminen kylmälle ja kostealle on yleisin syy jalkojen paleluun.

Syyt

Verisuonten supistumisherkkyys vaihtelee eri ihmisillä. Erityisen herkästi palelevista jaloista kärsivät ns. Raynaud’n oireyhtymässä (valkosormisuus). Myös tupakointi supistaa ihon verisuonia ja aiheuttaa ääreisosien, eli varpaiden ja sormien kylmenemistä. Myös monet lääkeaineet voivat supistaa ihoverisuonia. Valtimoita ahtauttavat sairaudet aiheuttavat verenkierron vähenemisen koko raajassa, ja tämä voi ilmetä myös jalkojen kylmenemisenä. Jos verenkierto on hyvin huono, varpaat voivat myös sinertää.

Hoito ja ennaltaehkäisy

Verenkiertoa tehostavien jalkavoiteiden käyttö sekä rasvauksen aikainen jalkahieronta.

Villasukkien sekä lampaanvillan käyttö jaloissa. Villa sitoo kosteutta ja eristää lämpöä tehokkaasti.

Erittäin kylmänherkkien tulee huomioida jalkojen lämmön ylläpito niin sisä- kuin ulkotiloissa ja varoa jalkojen kostumista.

Tupakoinnin lopettaminen: Tupakan nikotiini supistaa valtimoita voimakkaasti ja lisää siten raajojen kylmyyttä.

Kylmänherkkyyttä voi vähentää päivittäisellä jalkateräjumpalla.

Jos jalkojen kylmäämiseen liittyy varpaiden ja nilkkojen sinistymistä tai kävelykipua pohkeissa, tulee valtimoverenkierron tila selvittää jatkohoidossa.

Katso tuotteet

Suosittelemamme tuotteet