Tuntuuko kipua jalkapohjassa heti aamulla seistessä tai pitkään askeltaessa? Kyseessä saattaa olla ylirasittumisesta johtuva kantakalvonrappeuma…
Lue lisääKantapäässä tuntuvan kivun syynä on usein jalkapohjan kantakalvon (=jännekalvon) kiputila. Vaivaa kutsutaan yleisesti nimellä plantaarifaskiitti, mutta koska kyse on tulehdusmuutosten sijaan enemmän kalvon pienistä repeymistä ja niistä seuranneesta kalvon rappeutumisesta, nykyisin käytetään termiä plantaarifaskioosi (kantakalvon rappeuma). Kipu tuntuu kantapään etupuolella jalkaterän keskilinjassa tai sisäsyrjällä. Kipu on usein pahimmillaan aamulla ylös noustessa ja saattaa vaikeuttaa kävelyä. Kalvojänteen kiinnityskohtaan saattaa kerääntyä kalkkia, joka näkyy röntgenkuvassa luupiikkinä. Tämä on seuraus jatkuneesta kiputilasta, ei sen syy.
Kantapään pyöreys katoaa varhaisaikuisuudessa ja luontaisen kantapään rasvapatjan surkastuminen alkaa jo 30 ikävuoden jälkeen. Tästä johtuen ajoittain saattaa esiintyä rajuja kiputiloja, jotka kestävät pari päivää ja menevät ohi. Kantakipu voi kadota itsestään jopa kahden vuoden oireilun jälkeen.
Kantakalvon rappeuma eli plantaarifaskioosi, jossa kalvoon ilmestyy mikrorepeymiä voimakkaan tai äkillisen rasituksen seurauksena.
Kantaluuhun muodostuu luupiikki noin puolelle kantakalvon rappeumasta tai tulehduksesta kärsivillä.
Plantaarifaskioosia esiintyy kaikissa ikäryhmissä aktiivisuuden tasosta riippumatta, mutta yleisin se on nuorilla juoksijoilla ja 40-60-vuotiailla seisomatyöntekijöillä. On arvioitu, että kantakalvon kiputilaa potee jossakin elämänvaiheessa jopa 10 prosenttia ihmisistä, noin joka toiselle kehittyy luupiikki.
Rasituksen aiheuttaman kantakivun tärkein hoito on lopettaa kivun aiheuttanut rasitus.
∙
Kantapääkivun etenemistä tulehdustilaan tai luupiikin muodostumista ennaltaehkäistään kantapäätä iskuavaimentavilla silikonisilla pehmusteilla, jotka laitetaan iholle ja kenkiin.
∙
Valitaan sopivat jalkineet, joissa on riittävä sisäkaarentuki ja iskunvaimennusominaisuus.
∙
Jalkaterän jumppaaminen ja kantakalvon venyttely on oleellinen osa hoitoa, erityisesti kantakalvontulehdusessa/-rappeumassa.