Hikoilevat jalat

Hikoilevat jalat

Kastuvatko sukat helposti kengissä, kärsitkö pahanhajuisesta hiestä varpaissa? Kyseessä saattaa olla liikahikoilu…

Lue lisää

Hikirauhasten suurin tiheys on kämmenten ja jalkapohjien ihossa. Jalkaterässä hiki toimii kitkan poistajana sekä ihon lämpötilan alentajana. Normaalihikoilu myös rajoittaa mikrobien kasvua. Liikahikoilu jalkaterien iholla kuitenkin aiheuttaa pitkään jatkuvana infektioriskin ihon maseroituessa (hautuessa ja pehmentyessä) hien vaikutuksesta. Kehon lämpötilan kohotessa hikirauhaset erittävät hajutonta hikeä. Epämiellyttävä haju syntyy hikirauhaseritteen, talin ja ihon normaalien bakteerien sekä mahdollisesti lääke- ja ravintoaineiden yhteisvaikutuksesta. Vuorokauden aikana jalkateristä erittyy normaalisti hikeä noin 1–2 dl. Joskus hikoilun määrä voi olla jopa 0,5 litraa. Jalkaterät hautuvat ja hikoilevat sukissa ja kengissä niin, että normaalisti ne ovat neljän tunnin kuluttua kosteat. Hieneritys on voimakkainta jalkaterien painealueilla paineärsytyksen aikana, kuten seistessä ja liikkuessa.

Syyt

Liikahikoiluna voidaan pitää hikoilua, joka haittaa normaalia elämää, jota esiintyy levossa ja jopa kylmässä. Normaalihenkilöihin verrattuna liikahikoilijan hieneritys on levossakin noin kaksinkertainen. Liikahikoilu voi olla perinnöllistä. Tilapäistä liikahikoilua voivat aiheuttaa tunneperäiset tekijät. Hikoilu voi vähentyä tai loppua kokonaan iän myötä tai alaraajojen hermovaurion vuoksi esimerkiksi diabeetikoilla.

Yleisyys

Liikahikoilun taustalla on perinnöllinen alttius 30 – 50 %:lla potilaista. Arviolta noin prosentti väestöstä kärsii paikallisesta liikahikoilusta.

Hoito ja ennaltaehkäisy

Liikahikoilun aiheuttamia haittoja voidaan hoitaa kosteutta siirtävillä pohjallisilla, kenkien säännöllisellä tuulettamisella ja vaihtamisella.

Hikoilua ja hienhajua voidaan estää talkilla tai hikoilua hillitsevillä jalkavoiteilla ja deodoranteilla.

Lampaanvilla sitoo tehokkaasti kosteutta iholta, joten tuote on oiva varvasvälien hautumisen ja hikoilun estoon.

Jalkoja tulisi pestä säännöllisesti ihon happamuutta säilyttävällä pesunesteellä, joiden pH on alle 5,5.

Kenkä- ja sukkamateriaalivalinnoilla voidaan vaikuttaa hikoiluun. Keinokuitusukat, villasukat ja hopeaa sisältävät sukat vievät kosteuden pois iholta toisin kuin puuvillasukat, jotka pidättävät kosteutta iholla.

Nahkakengät hengittävät parhaiten, joten liikahikoilusta kärsivän on hyvä suosia nahkaa kenkävalinnoissaan.

Katso tuotteet

Suosittelemamme tuotteet