Hautumat ja jalkasieni

Hautumat ja jalkasieni

Hilseilevätkö ja kutisevatko varpaanvälit? Kyseessä voi olla varvasvälihautuma tai jalkasieni…

Lue lisää

Hautumalla tarkoitetaan huonosti ilmastoituvien taipeiden tai ihopoimujen pitkäaikaista tulehdusta. Hautumissa esiintyy yleisesti Candida albicans -hiiva. Hautuma on usein pakaravaossa, nivusseuduissa, kainaloissa, rintojen alla, miehillä kivespusseissa ja ylipainoisilla myös vatsapoimussa. Hautumalle tyypillistä on punoitus, kutina ja hilseily, ja siitä voi erittyä myös kudosnestettä ja ilmetä pahaa hajua.

Varvasvälihautumalla tarkoitetaan kosteuden hautovan vaikutuksen aiheuttamaa varvasvälien ihon rikkoontumista. Varvasvälihautumaan ei välttämättä liity hiivan tai bakteerin aiheuttama tulehdus. Hautunut varvasväli-iho on usein valkoinen, pehmeä ja kostea. Puhutaan ns. ihon maseroitumisesta. Krooninen varvasvälisieni (ts. silsa) hautumineen ja jalkasieni raapimisineen altistavat ruusu infektion kehittymiseen. Jalkasieni ilmenee tavallisesti punoituksena, kutinana, hilseilynä ja halkeiluna 4. tai 5. varvasvälissä. Sienitulehdusta on useasti myös päkiän tai jalkaholvin alueella.

Syyt

Diabetes, lihavuus, kuumuus, hikoilu, hankaus ja puutteellinen hygienia altistavat hautumille. Varvasvälihautuma on usein seurausta huonosta jalkahygieniasta, liian
pienten tai huonosti hengittävien sukkien ja keinomateriaalista valmistettujen jalkineiden käytöstä tai jalkojen runsaasta hikoilusta. Myös tiiviit varvasvälit sekä varpaiden virheasennot altistavat ihohautumille. Jalkasieni viihtyy kosteissa tiloissa, ja se alkaa useimmiten hautuneesta, rikkoutuneesta pikkuvarvasvälistä.

Yleisyys

Jalkasientä ilmenee joka neljännellä jossakin elämän vaiheessa.

Hoito ja ennaltaehkäisy

Jalkojen päivittäinen itsehoito pesuineen.

Varvasvälit tulee kuivata huolella ja käyttää omaa jalkapyyhettä. Varvasvälejä ei saa rasvata.

Lampaanvillan pujottaminen ihohautumiin ja varvasväleihin on paras keino ennaltaehkäistä ja hoitaa hautumia. Villa imee kosteutta itseensä ja eristää ihopinnat toisistaan, jolloin iho pysyy kuivana ja ehjänä.

Liikahikoilun aiheuttamia hautumia hoidetaan hengittävillä pohjallisilla, kenkien tuulettamisella ja vaihtamisella sekä hikoilua vähentävällä jalkavoiteella tai kosteutta imevällä lampaanvillalla.

Varvasvälien kuntoa tulisi tarkkailla viikoittain.

Katso tuotteet

Suosittelemamme tuotteet