Viisi vinkkiä hiihtäjälle!

Talvi innostaa ihmiset hiihtoladuille niukasta lumesta huolimatta. Hiihto onkin erinomainen kuntoilumuoto, joka sopii myös nivelongelmista kärsiville. Nappaa artikkelista talteen tärkeimmät vinkit, miten vältyt ikäviltä jalkaongelmilta ja pidät harrastuksen mielekkäänä.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitViisi vinkkiä hiihtäjälle!

Viisi vinkkiä hiihtäjälle!

Etelässä hiihtokautta saadaan vielä odottaa, mutta pohoisemmassa laduille jo pääsee. Hiihto onkin monipuolinen kuntoilumuoto, joka sopii kaikenikäisille. Hiihto soveltuu erinomaisesti myös nivelvammoista tai nivelrikosta kärsiville, sillä hiihtäessä niveliin ei kohdistu iskuja eikä liiallista rasitusta.

Sekä aloittelevien että kokeneempienkin hiihtäjien riesana voivat kuitenkin olla jalkaterien ihon hiertymät ja rakot. Ne voivat pahimmillaan rajoittaa liikkumista ja pilata urheilusuorituksen ja jopa olla infektioportteja erilaisille bakteereille.

Hiertymät ja rakot syntyvät, kun jalkojen ihoon kohdistuu jatkuvaa kitkaa ja hankausta. Etenkin uudet, vielä jalkaan muotoutumattomat hiihtokengät tai rypyssä oleva sukka voivat helposti hiertää ihoa. Hikoilu ja turvotus lisäävät hiertymäriskiä. Usein myös vuokratut tai lainatut monot saattavat hangata, sillä ne eivät ole muotoutuneet käyttäjänsä jalkoihin sopiviksi.  

Hiertymien ja rakkojen ehkäisyyn kannattaakin panostaa. On tärkeää kiinnittää huomioita jalkojen hyvinvointiin, sekä hiihtosukkiin ja monoihin, sillä niiden osuus hiihtonautinnosta on merkittävä. Jalkojen paleleminen tai hiertynyt kantapää pilaavat hyvin nopeasti hiihtolenkin.

Lesti on ehkä kaikkein tärkein tekijä valittaessa kenkää, oli kyseessä sitten hiihto-, juoksu- tai mikä tahansa urheilukenkä.

Hiihtokenkää valitessa huomioon otettavia asioita ovat mukavuus, lesti sekä lämmöneristys. Harrastehiihtäjille tarkoitetuissa monoissa tukirakenteet ovat pehmeämpiä kuin kisakäyttöön tarkoitetuissa monoissa. Harrastehiihtäjien monot ovat myös lestiltään leveämmät ja niissä on paksumpi lämmöneristys. Lesti on ehkä kaikkein tärkein tekijä valittaessa kenkää, oli kyseessä sitten hiihto-, juoksu- tai mikä tahansa urheilukenkä. Mikäli lesti ei istu jalkaan, ei muista teknisistä ominaisuuksista pääse nauttimaan. Perinteisen hiihtokengässä lesti voi olla hieman löysempi, sillä potkun lopussa noustessa päkiälle jalkaterä pyrkii hieman leviämään. (Lähde kestävyysurheilu.fi)

 

Noudata ainakin näitä ohjeita:

1.  Ennaltaehkäise rakot

Jos tiedät, että hiihtokenkä hiertää tai hankaa ennen pitkään, suojaa iho ennen ladulle lähtöä. Tähän tarkoitukseen soveltuvat erinomaisesti Comforsil Ihonsuoja tai Comforsil Ihonsuojapalat. Ne vähentävät ihoon kohdistuvaa painetta ja ehkäisevät tehokkaasti hankausta. Comforsil ihonsuoja on helppo leikata ja muotoilla sopivan kokoiseksi, tai sitä voi käyttää sellaisenaan esimerkiksi säären suojaamiseen. Ihonsuojapalat ovat valmiiksi muotoiltuja.

Lue lisää ihonsuojista

2.  Pidä jalat lämpiminä ja suojaa ihoa

Kiinnitä huomiota hyviin hiihtosukkiin. Hyvät hiihtosukat ovat saumattomat ja sopivan kokoiset. Niiden tekniset materiaalit siirtävät hien pois iholta, eivätkä ne sido kosteutta itseensä. Näin jalat pysyvät lämpimänä pitkälläkin hiihtomatkalla. Hyvät hiihtosukat myös suojaavat ihoa hankaukselta. Mills Lampaanvilla sitoo tehokkaasti kosteutta iholta, joten tuote on oiva apu varvasvälien hautumisen ja hikoilun estoon. Lampaanvilla toimii myös pehmikkeenä tai lämmikkeenä hiihtokengissä.

3.  Muista nivelten ja lihasten lämmittely

Koska hiihtämistä harrastetaan tavallisimmin pakkassäässä, kunnollisen lämmittelyn merkitys korostuu. Ennen ladulle lähtöä kannattaakin verrytellä ja lämmitellä koko kehon lihakset. Muista verrytellä ja lämmitellä myös jalkaterät ja varpaat! Voit esimerkiksi tehdä yksinkertaisia varpaille/päkiälle nousuja. Näin aktivoit jalkaterän lihaksistoa ja niveliä. Hiihtolenkki kannattaa myös aloittaa rauhallisesti, jotta keho lämpiää ennen kovia nousuja tai vaativia laskuja.

Muista myös venyttely hiihtolenkin jälkeen!

Tutustu jalkojen jumppaohjeisiin

4.  Katse varpaankynsiin

Tärkeä, mutta helposti unohtuva asia on varpaiden kynnet. Pidä varpaiden kynnet sopivan pituisina. Liian lyhyet kynnet eivät suojaa varpaiden ihoa. Varpaiden päiden iho hankautuu helposti vasten hiihtokengän kärkeä melko tiukoissakin hiihtokengissä. Liian pitkät kynnet puolestaan saattavat hankautua hiihtokengän kärkeä vasten. Tämä jatkuva pieni liike ei tee kipeää eikä sitä välttämättä huomaa ollenkaan. Jonkin ajan kuluttua kynnet saattavat kuitenkin kipeytyä, mustua ja irrotakin kokonaan. Liian pitkät kynnet myös hankaavat helposti viereisen varpaan ihon rikki. Mills Snippi kynsileikkurit ovat oiva tuote sekä sormien että varpaiden kynsien leikkaamiseen. Ne istuvat hyvin käteen ja toimivat tehokkaasti vahvassakin kynnessä.

5.  Tuuleta monot

Jalat hikoilevat helposti umpinaisissa monoissa. Monot kannattaakin tuulettaa jokaisen hiihtokerran jälkeen. Monot kuivuvat käytön jälkeen nopeammin, kun irrotettavan sisäpohjallisen (jos monoissa on sellainen) ottaa pois tuulettumaan. Monoissa voi käyttää myös kosteutta imeviä pohjallisia, kuten Mills Muotopohjallisia. Sen lisäksi, että ne tasaavat painetta ja vähentävät kuormitusta, ne ehkäisevät hajun muodostumista ja pitävät jalat kuivina hiihdon ajan. Kysy tuotetta jalkojenhoidon ammattilaisilta!

 

Artikkelin on kirjoittanut Millsin jalkaterapeutti Maija Kaaranen

 

Harrastatko myös laskettelua? Lue lisää tästä, miten laskettelussa jalat on hyvä huomioida.

Laduilla mukana