Vaivaisenluu juoksijan riesana – näin hoidat ongelman

Kun isovarpaan tyvessä tuntuu kipua ja varvas kääntyy kohti vierustovereitaan, on usein kyse vaivaisenluusta. Vaivaisenluu voi saada juoksulenkit tuntumaan mahdottomilta ja kapeat juoksukengät jaloissa inhottavilta. Ongelma on ikävä, mutta sitä on mahdollista hoitaa. Mitä pikemmin ryhdyt hommiin, sitä todennäköisemmin saat pysäytettyä vaivaisenluun etenemisen.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitVaivaisenluu juoksijan riesana – näin hoidat ongelman

Vaivaisenluu juoksijan riesana – näin hoidat ongelman

Kun isovarpaan tyvessä tuntuu kipua ja varvas kääntyy kohti vierustovereitaan, on usein kyse vaivaisenluusta. Vaivaisenluu voi saada juoksulenkit tuntumaan mahdottomilta ja kapeat juoksukengät jaloissa inhottavilta. Ongelma on ikävä, mutta sitä on mahdollista hoitaa. Mitä pikemmin ryhdyt hommiin, sitä todennäköisemmin saat pysäytettyä vaivaisenluun etenemisen.

Mikä on vaivaisenluu?

Nimestään huolimatta vaivaisenluu ei ole ylimääräinen luu, vaan varpaan niveleen liittyvä vaiva, jossa isovarpaan niveleen kohdistuva kuormitus saa varpaan kääntymään sisäänpäin. Vaivaisenluu voi oireilla monin tavoin. Jos tunnet kipua isovarpaassa, kun otat kengät päivän päätteeksi pois jalasta, sinulle voi olla kehittymässä vaivaisenluu. Vaivaisenluusta johtuvaa kipua kuvaillaan usein säteileväksi. Kipu voi olla myös jomottavaa ja voit tuntea varpaan ja päkiän alulla tulehduksenomaista kuumotusta tai aristusta. Kivun lisäksi myös ihossa ja kynsissä voi näkyä vaivaisenluusta johtuvia muutoksia, kuten kovettumia, känsiä tai sisäänpäin kasvanut kynsi.

Jos isovarpaan alue kipuilee, on aika toimia, jottei vaivaisenluu pääse kehittymään entisestään. Pahentuessaan vaivaisenluu voi nimittäin aiheuttaa jopa kävelyvaikeuksia. Jos hoitamaton tyvinivel ehtii jäykistyä, sen kipuilu häviää ja luun suojaksi kasvaa limapussi.

Mistä vaivaisenluu johtuu?

Kun isovarpaan niveleen kohdistuu kuormitusta, alkaa varvas kääntyä sisäänpäin. Vaiva on osittain perinnöllinen ja osittain elintapojen aiheuttama. Kapeat lenkkikengät voivat paitsi tuntua ikäviltä jaloissa, myös altistaa vaivaisenluun muodostumiselle. Oikeiden kenkien valinta onkin äärimmäisen tärkeää. Niveleen kohdistuva kuormitus voi johtua myös jalkaterän tai nilkan asentovirheistä, jalkaterän alueen lihasheikkoudesta, ylipainosta tai seisomatyöstä.

Valitse sopivat kengät

Vaivaisenluusta kärsivän kannattaa olla tarkkana juoksukenkien valinnassa. Suomalaisilla on usein leveälestinen jalka, jolloin kapeat kengät saattavat altistaa vaivaisenluulle. Onkin tärkeää valita kengät, jotka ovat tarpeeksi leveät, joustavat ja kärjestä tilavat. Varpailla tulee olla riittävästi tilaa liikkua kengissä, eikä kenkä saa painaa varpaita toisiaan kohti tai puristaa jalkaterää kasaan. Kengän kärkeen tulisikin jäädä tilaa noin 0,5–1 cm. Myös juoksukenkien pronaatiotuesta voi olla apua, sillä se estää jalkaa taipumasta sisäänpäin.  Vaivaisenluusta kärsivän kannattaa ehdottomasti ostaa juoksukengät urheiluliikkeestä ja kysyä apua valintaan asiantuntevalta myyjältä. Lue lisää oikeanalaisten kenkien valinnasta. On hyvä muistaa, että vaivaisenluun hoito on pitkäaikaista. Esimerkiksi hyvien kenkien valintaan joutuu usein kiinnittää huomiota koko loppuelämän ajan.

Juoksukengät täytyy myös muistaa vaihtaa riittävän usein, sillä kuluneissa kengissä esimerkiksi vaimennus ei enää toimi niin kuin pitäisi. Jos juokset säännöllisesti, kannattaa kenkäostoksille yleensä suunnata kerran vuodessa. Voit myös hankkia kahdet juoksukengät ja vuorotella niitä, jolloin saat kengillesi lisää käyttöikää.

Hyvien kenkien lisäksi lenkille kannattaa varautua täsmätuotteilla, kuten Comforsil saumattomalla vaivaisenluusuojalla, joka suojaa vaivaisenluun alueen ihoa hiertymiltä ja tukee isovarpaan oikeaa asentoa. Vaivaisenluunsuoja mahtuu erilaisiin kenkiin ja sopii sekä oikeaan että vasempaan jalkaan. 

Tutustu Comforsil Saumaton Vaivaisenluunoikaisijaan

Mikä auttaa vaivaisenluuhun? Näin hoidat ja ehkäiset vaivoja tehokkaasti

Tärkeintä vaivaisenluun hoidossa on toimia ripeästi: vaivan hoito kannattaa aloittaa heti ensimmäisten oireiden ilmaantuessa, eikä jäädä odottelemaan sen pahentumista. Mitä aiemmin puutut asiaan, sitä todennäköisemmin saat estettyä vaivan pahenemisen ja vältyt vakavilta jalkaongelmilta! Vaivaisenluun hoidossa ja ennaltaehkäisyssä auttavat sekä erilaiset apuvälineet että jalkaterän lihasten jumppaaminen. Käy lukemassa vinkkejä vaivaisenluun hoitoon ja ennaltaehkäisyyn aiemmasta artikkelistamme.

Tuotteet vaivaisenluun hoitoon – pysäytä vaivaisenluun muodostuminen

Hyviä uutisia: vaikka vaivaisenluuta ei välttämättä saisi kokonaan korjattua, alkavan vaivaisenluun muodostuminen on mahdollista pysäyttää. Eräs tehokas keino on käyttää vaivaisenluun oikaisijaa. Käytä Comforsil Vaivaisenluun oikaisijaa päivittäin levon aikana ja Comforsil Saumatonta vaivaisenluun oikaisijaa liikkuessa, kuten juoksulenkillä. Vaivaisenluunoikaisija lievittää tyvinivelen kipua suoristamalla isovarpaan luiden asentoa, venyttää kiristyneitä lihaksia ja pehmytkudoksia sekä ohjaa tyvinivelen oikeaan toimintaan. Jos aloitat vaivaisenluunoikaisijan käytön riittävän aikaisin, voit edesauttaa varpaan tyvinivelen palautumista normaaliin asentoon.

Tutustu Comforsil Vaivaisenluun oikaisijaan

Hoida vaivaisenluuta jumppaamalla

Vaivaisenluuta voi hoitaa ja ennaltaehkäistä myös jalkaterän lihasten jumpalla. Jumppa on tehokas apu lievän vaivaisenluun hoitoon. Jos vaivaisenluu on kovin kivulias, kannattaa pyytää apua asiantuntevalta jalkaterapeutilta, joka osaa kertoa yksilöllisesti tarvittavasta jalkojen lihasten vahvistamisesta. 

Tutustu vaivaisenluun jumppaan aiemmassa artikkelissamme. Jotta jumpasta tulisi säännöllinen rutiini, voit ottaa tavaksi tehdä sen esimerkiksi joka kerta ennen lenkkiä tai tiettyjen arkiaskarten lomassa.

Vaivaisenluu on yleinen vaiva myös muilla urheilijoilla kuin juoksijoilla. Lue täältä vinkit kiipeilijän ongelmiin vaivaisenluun kanssa. Ja muista: vaivaisenluun kipuun kannattaa kiinnittää huomiota heti sen ilmaantuessa, jottei ongelma jää pysyväksi seuralaiseksi juoksulenkeille!

Tuotteet vaivaisenluuhun