Vaivaako kivulias känsä sienimetsällä, mitä tehdä?

Kenkävalinnoilla on merkitystä känsien ja kovettumien syntymisessä. Asiantuntijamme kertoo, koska hakeutua jalkojenhoidon ammattilaiselle, vaivan poistamiseksi.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitVaivaako kivulias känsä sienimetsällä, mitä tehdä?

Vaivaako kivulias känsä sienimetsällä, mitä tehdä?

Sateisen ja kostean syyssään siivittämänä on ollut aika kaivaa kumpparit esille esimerkiksi sienimetsään mentäessä. Saappaissa viihdytään kauan, mutta ne ovat harvoin hyvin jalkaan istuvat. Jalkavaivat saattavatkin alkaa tuntumaan metsiä pitkään tarpoessa. Kerromme artikkelissamme yleisimmistä jalkavaivoista: känsistä ja kovettumista sekä kokosimme muutaman hyödyllisen vinkin luettavaksesi ennen metsävaellukselle menoa.

Känsät ja kovettumat sekä muut jalkaterän ihon alueen ongelmat kuten paksuuntunut iho ja halkeamat ovat yleisimpiä syitä hakeutua jalkojen hoitoon. Nämä vaivat haittaavat päivittäistä liikkumista, aiheuttavat kipua ja voivat olla esiaste suurempiin ongelmiin. Känsät ja kovettumat ovat usein ehkäistävissä oikeanlaisella jalkojen itsehoidolla sekä hyvillä jalkinevalinnoilla. Toisinaan myös jalan rakenteelliset virheasennot tai poikkeamat voivat aiheuttaa känsiä ja kovettumia. Rakenteellisten syiden aiheuttamien känsien ja kovettumien hoidossa erilaiset apuvälineet, kuten kevennykset, suojat ja pehmusteet ovat tärkeässä roolissa ennaltaehkäisemään ja vähentämään vaivojen syntyä.

Känsät ja kovettumat syntyvät ihon puolustautuessa hankaukselta, paineelta tai kitkalta. Iho puolustautuu kasvattamalla paksunnosta suojaamaan esimerkiksi luisia ulokkeita. Mikäli känsät ja kovettumat johtuvat rakenteellisista poikkeamista, kuten varpaiden virheasennoista, on hyvä hakeutua jalkojenhoidon ammattilaiselle. Jalkojenhoidon ammattilaiset selvittävät ongelman syyn ja voivat poistaa känsät ja kovettumat hankalistakin paikoista sekä ohjata oikealaiseen itsehoitoon. On hyvä muistaa, että känsä tai kovettuma on seuraus ja ne uusiutuvat helposti, mikäli niiden syytä ei selvitetä!

Känsien ja kovettumien itsehoidossa ihon kosteustasapainosta huolehtiminen on tärkeää. Rasvaamalla jalkojen ihoa iho pysyy joustavana ja kimmoisana. Esimerkiksi ureaa sisältävä Callusan Forte vaahtovoide on tarkoitettu paksulle, kovettuneelle ja halkeilevalle iholle. Voiteen sisältämä urea pehmentää kovettunutta ihoa ja voiteessa oleva avokadoöljy ja sheavoi hoitavat ihoa tehokkaasti.

Jalkojen rasvaus päivittäin sekä ehkäisee, että hoitaa jo syntyneitä kovettumia.

Känsiä ja kovettumia voidaan ohentaa hiomalla ongelma-alueita hohkakivellä tai raspilla (raspaaminen). Hohkakiveä tai raspia käytetään esimerkiksi suihkun tai jalkakylvyn yhteydessä. Kosteaa kovettumaa raspataan yhdensuuntaisin vedoin. Tervettä ihoa ei tule raspata. Suosittelemme aina varovaisuutta kotona, jotta iho ei ohene liikaa. Paras olisikin toteuttaa känsien poisto tai kovettumien ohentaminen ammattilaisen toimesta.

Känsien ja kovettumien aiheuttama paine ja kipu ovat oireita, joihin viime kädessä herätään ja jotka häiritsevät liikkumista. Oireita voidaan akuutisti lievittää monenlaisilla itsehoitoon tarkoitetuilla suojilla ja pehmusteilla. Esimerkiksi joustavasta silikonigeelistä valmistettu Comforsil Känsäsuoja voidaan kiinnittää iholle vähentämään känsään kohdistuvaa painetta ja lievittämään kipua. Myös pujotettava Mills Geelityyny toimii hyvin varpaiden alueen känsien keventämisessä. Comforsil Ihonsuojapalat toimivat hyvin vaivaisenluun tai kantapään alueen kovettumien iskunvaimennukseen ja painaumien estoon. Päkiään syntyviä kovettumia voidaan ennaltaehkäistä esimerkiksi Comforsil Päkipehmusteella tai puettavalla Epitact päkiäpehmusteilla. Päkiäpehmuste vähentää painetta, lievittää kipuja ja ennaltaehkäisee kovettumien ja känsien syntyä erityisesti, jos käyttää korkeaa korkoa kengissä. Myös paksummat ja kertakäyttöiset huopakevennysmateriaalit (Mills Huoparenkaat ja Mills Huopakevennys) sopivat paineen poistamiseen ja helpottamaan liikkumista känsäjalalla.

Känsien ja kovettumien poisto vie aikaa ja vaatii usein muutoksia viime kädessä kenkävalintoihin. Itsehoitotuotteilla voidaan kuitenkin mukavoittaa kenkää ja ehkäistä uusien känsäongelmien syntyä!

 

Viisi vinkkiä sienimetsälle!

  1. Vaihda kumisaappaisiin hyvä iskunvaimennuspohjallinen (Mills yleispohjallinen).
  2. Pehmusta känsien ja kovettumien alue suojamateriaaleilla.
  3. Valitse sopivan kokoinen saapas, joka ei hölsky, mutta antaa tilaa jalan turpoamiselle.
  4. Käytä hengittäviä sukkia, joissa on pitkä varsi.
  5. Estä varpaiden hikoilu ja hautuminen pujottamalla Mills Lampaanvillaa varpaiden väleihin.

 

Asiantuntijana artikkelissa, 
Jalkaterapeutti Anni Kääriäinen

Tuotteet känsien ja kovettumien ehkäisyyn