Talvijalat - Kärsitkö kuivasta jalkojen ihosta?

Talvi on haastavaa aikaa iholle ja erityisesti käsille ja jaloille. Kuiva, hilseilevä iho kaipaa tehokasta kosteutusta. Hyvin hoidettu iho kestää hankausta ja pysyy joustavana myös haastavana vuodenaikana, jolloin lämpötila ja ilman kuivuus vaihtelevat.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitTalvijalat – Kärsitkö kuivasta jalkojen ihosta?

Talvijalat - Kärsitkö kuivasta jalkojen ihosta?

Iho kuivuu, hilseilee ja kutisee. Kuulostaako tutulta? Kuiva huoneilma, nopeat lämpötilanvaihtelut sekä kylmä ja kuiva ilma tekevät talvesta iholle haasteellisen. Tästä syystä normaalikin iho kuivuu talvisin.

Erityisen herkästi kuivuvat kehon ääreisosat – kädet, jalat ja sääret. Näin siksi, että kehon ääreisosiin kulkee ravinteita muuta kehoa vähemmän. Kuiva iho on joustamattomampi ja halkeilee helpommin kuormittuessaan. Ihorikot ja halkeamat ovat portti infektioille, kuten jalkasienelle.

Kosteuta ihoa

Ihonhoitorutiinit kannattaa tarkistaa talven varalle. Nyt jos koskaan on oikea aika ottaa jalkojen ihon rasvaaminen osaksi arkipäivän rutiineja. Ihon säännöllinen rasvaus on paras tapa ehkäistä ihon kuivuminen ja ihorikkojen syntyminen. Hyvin rasvattu ja kosteutettu iho on joustava ja kestää paremmin hankausta kuin kuiva iho.

Kokeile esimerkiksi Callusan Extra-vaahtovoidetta. Tämä ihoa kosteuttava ja suojaava voide soveltuu koko vartalolle. Erittäin kuivan ja halkeilevan jalkojen ihon hoitoon kannattaa kokeilla Callusan Forte- vaahtovoidetta, joka on yksi markkinoiden vahvimpia ureavoiteita. Urea on tehokas kosteudensitoja ja siksi sitä käytetään paljon ihovoiteiden tehoaineena. Vaahtovoide levittyy helposti ja tuote on todella riittoisa. Halkeileviin kantapäihin sopii myös Mills Pihkavoide, jonka sisältämä kuusen- ja männynpihka rauhoittaa talven ärsyttämää ihoa ja mehiläisvaha, karnaubavaha ja manteliöljy pehmittävät ihoa tehokkaasti. Saatavilla on myös tehokkaaseen ihon kosteutukseen tarkoitettuja täsmätuotteita, kuten Mills Geelisukat kantapäille, jotka sopivat mainiosti vaikkapa lahjaksi läheisille tai ystäville. Ihoa vasten olevasta geelistä vapautuu ihoa hoitavia öljyjä. Geelisukat ovat vaivaton tapa hoitaa kantapäiden ihoa ja niiden vaikutusta voidaan tehostaa käyttämällä samanaikaisesti esim. edellä mainittuja jalkavoiteita.

Osta Mills Pihkavoide tästä! Osta Mills Geelisukat tästä!

Hikoilukin kuivattaa ihoa

Talvella jalkojen ihoa rasittaa myös hikoilu ja hautuminen paksuissa, umpinaisissa kengissä ja sukissa. Jalat voivat hikoilla jopa kaksi desilitraa päivän aikana. Siksi kenkiä ja sukkia kannattaakin päivän aikana vaihtaa mahdollisuuksien mukaan.

On hyvä ohjenuora vaihtaa sukat ennen kuin menee ulkopakkasille, jotta sukka on varmasti kuiva ja varpaat pysyvät paremmin lämpiminä.

Myös kenkien ja sukkien materiaaleihin kannattaa kiinnittää huomiota. Suosi kengissä nahkaa ja muita hengittäviä materiaaleja. Sade- ja loskakeleillä tex-kalvolliset kengät pitävät jalat kuivina. Kokeile kenkiin Mills Tukipohjallisia. Aktiivihiiltä sisältävät pohjalliset imevät kosteutta ja poistavat hajuhaittoja. Sukkamateriaaleissa sekoitemateriaalit ovat parhaita, sillä ne siirtävät hien pois iholta, eivätkä sido kosteutta itseensä.

Hikoilukin kuivattaa ihoa sillä hien mukana ihosta haihtuu kosteutta. Ihon kosteutukseen ja hikoilun vähentämiseen kannattaa kokeilla Callusan Fresh-vaahtovoidetta. Jalkojen hikoilun seurauksena varvasvälien iho hautuu ja rikkoutuu helposti. Mills Lampaanvilla sitoo tehokkaasti kosteutta iholta, joten tuote on oiva apu varvasvälien hautumisen ja hikoilun estoon.

Osta Mills Lampaanvillaa tästä!

Milloin kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen?

Jos jalkojen itsehoidosta ei ole apua, kannattaa kääntyä jalkojenhoidon asiantuntijan puoleen. Myös esimerkiksi äkkiä ilmestyvän, häiritsevän ihottuman syy kannattaa selvittää ihotautilääkärin vastaanotolla.

 

Asiantuntijana artikkelissa jalkaterapeutti Maija Kaaranen

 

Hiihdätkö talvella? Lue seuraavasta artikkelista, mitä hiihtäjän tulisi huomioida jalkojen hoidossa

Täsmätuotteet talvijalkojen hoitoon