Rakot ja hiertymät juoksijan riesana

Rakot ja hiertymät ovat tuttu vaiva monelle lenkkeilijälle. Lue jalkaterapeutin vinkit siitä, kuinka ehkäistä hiertymien ja rakkojen syntyminen.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitRakot ja hiertymät juoksijan riesana

Rakot ja hiertymät juoksijan riesana

Keväällä lenkkipolut kutsuvat juoksijoita ja uusia lajin harrastajia. Juostessa jalat joutuvat kovalle koetukselle. Sekä aloittelevien että kokeneempienkin juoksijoiden riesana voivat olla jalkaterien ihon hiertymät ja rakot. Ne voivat pahimmillaan rajoittaa liikkumista ja pilata urheilusuorituksen ja jopa olla infektioportteja erilaisille bakteereille.

Miten hiertymät ja rakot syntyvät?

Hiertymät ja rakot syntyvät kun jalkojen ihoon kohdistuu jatkuvaa kitkaa ja hankausta. Etenkin uudet, vielä jalkaan muotoutumattomat juoksukengät tai rypyssä oleva sukka voivat helposti hangata ja hiertää ihoa.

Myös hikoilu ja turvotus lisäävät hiertymäriskiä. Hiertymien ja rakkojen ehkäisyyn kannattaakin panostaa, jotta juokseminen on nautinnollista. Kiinnitä huomioita sekä jalkojen hyvinvointiin että juoksukenkiin ja -sukkiin.

Miten ehkäistä hiertymien ja rakkojen syntyminen?

Ihon säännöllinen rasvaus on paras tapa ehkäistä ihorikkoja, sillä hyvin kosteutettu iho on joustava ja kestää paremmin hankausta kuin kuiva iho.

Ihoa voi myös suojata etukäteen liimattavilla ihonsuojilla, kuten Mills Fleece ihonsuojalla tai silikonisella Comforsil Ihonsuojalla. Erilaiset puettavat pehmusteet ja pohjalliset voivat myös ennaltaehkäistä hiertymien ja rakkojen syntymistä. Tutustu alta tarkemmin Comforsil ihonsuojaan.

Tutustu Comforsil Ihonsuojaan

Syntynyttä rakkoa ei saisi puhkaista, vaan se tulisi suojata tarttumattomalla haavasidoksella. Haavasidos lievittää kipua ja auttaa ihoa paranemaan. Tarvittaessa rakko kevennetään esimerkiksi huoparenkaalla. Rengas suojaa ihoa paineelta ja hankaukselta ja lievittää kipua välittömästi. Jo puhjennut rakko kannattaa puhdistaa desinfiointiaineella ja suojata hyvin.  Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos rakko tulehtuu pahasti.

 

Valitse hyvät juoksukengät ja -sukat

Juoksukengät hankitaan aina oman jalkatyypin mukaan. Esimerkiksi jalkaterapeutti voi neuvoa sopivien juoksukenkien valinnassa. Hyvät juoksukengät tukevat jalkaa, mutta eivät purista.

Hyvät juoksusukat ovat saumattomat ja sopivan kokoiset. Niiden tekniset materiaalit siirtävät hien pois iholta, eivätkä ne sido kosteutta itseensä.  Näin ne vähentävät rakkojen syntymistä pitkillä lenkeillä. Urheillessa ei suositella käytettäväksi puuvillasukkia, sillä puuvilla ei siirrä kosteutta pois itsestään. 

Jos jalkaterien iho toistuvasti hiertyy ihon suojaamisesta ja kenkien vaihtamisesta huolimatta, kannattaa varata aika jalkaterapeutilta tai alaraajoihin erikoistuneelta fysioterapeutilta. Ongelman taustalla voi olla esimerkiksi jalkaterän virheasento.

 

Asiantuntijana artikkelissa Millsin jalkaterapeutti Maija Kaaranen

Juoksijan menossa mukana