Pyöräilijöiden yleisimmät jalkaongelmat ja niiden ennaltaehkäisy

Pyöräily on suosittu harrastus suomalaisten keskuudessa. Jokaisen pyöräilijän tulisi muistaa kiinnittää huomiota jalkojen hoitoon ja jalkaongelmien ennaltaehkäisyyn, jotta pyöräilymatkat olisivat mahdollisimman nautinnollisia. Lue vinkit pyöräilijän jalka- ja iho-ongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitPyöräilijöiden yleisimmät jalkaongelmat ja niiden ennaltaehkäisy

Pyöräilijöiden yleisimmät jalkaongelmat ja niiden ennaltaehkäisy

Pyöräily sopii niin himoliikkujille kuin arkikuntoilijoille. On hyvä kuitenkin muistaa, että pyöräily voi aiheuttaa ikäviä vaivoja jaloissa. Tässä viisi yleisintä jalkaongelmaa, joita lähes jokainen pyöräilijä kohtaa, ja vinkkejä niiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

1. Hiertymät ja rakot

Pyöräilijän yleisimmät jalkaongelmat, kuten rakot ja hiertymät saavat yleensä alkunsa pyöräilykengistä. Hiertymät ja rakot ovat usein kipeitä ja tukahduttavat helposti innon pyöräillä. Etenkin uudet pyöräilykengät voivat aiheuttaa inhottavia ihorikkoja, mikäli niitä ei ole “sisäänajettu”. Älä siis lähde pitkälle pyöräilymatkalle uusilla pyöräilykengillä, sillä kivuliaat hiertymät ja rakot voivat pilata reissun. Ihorikkoja ehkäistään ensisijaisesti käyttämällä oikean kokoisia ja hyvin istuvia kenkiä sekä hyviä, hengittäviä sukkia.

Lue lisää – Näin ostat hyvät kengät

Vinkki! Mikäli haluat ehkäistä jalkojen väsymistä ja uudistaa vanhat, mutta sisäpohjasta kuluneet pyöräilykenkäsi, revi vanhat pohjalliset irti ja vaihda ne ohuisiin Mills Terveyspohjallisiin.

Hyvin rasvattuun ihoon ei synny hiertymiä tai rakkoja niin herkästi kuin kuivaan ihoon. Jalkoja tulisi rasvata päivittäin välttyäkseen inhottavilta rakoilta ja hiertymiltä. Erittäin kuivaa ihoa kannattaa rasvata Mills Pihkavoiteella, joka suojaa ihoa halkeamilta ja vahvistaa ihon luonnollista suojakerrosta pidättämällä kosteutta ihossa. Mills Käsi- ja jalkavoide sopii puolestaan erinomaisesti ylläpitovoiteeksi normaalille iholle. Tuote kosteuttaa ihoa tehokkaasti ja jättää ihon kevyen ja miellyttävän tuntuiseksi.

Tutustu Mills Käsi- ja jalkavoiteeseen

Syntynyttä rakkoa ei saa puhkaista, vaan se suojataan, sillä suojattu iho paranee normaalisti ja suoja vähentää kipua.

Lue lisää hiertymistä, rakoista ja haavoista

Pyöräilykenkien aiheuttamia hiertymiä ja rakkoja voidaan ennaltaehkäistä uudelleenkäytettävillä Comforsil Ihonsuojapaloilla, jotka vähentävät tehokkaasti ihoon kohdistuvaa hankausta ja painetta. Ihonsuojapalat lievittävät hankauksesta johtuvaa kipua ja ehkäisevät rakkojen syntymistä. Ne voidaan asettaa suoraan iholle tai sileään kenkämateriaalin. Käyttövalmiit Comforsil Ihonsuojapalat sopivat mm. kantapään suojaksi sekä toimivat vaivaisenluun suojana. Suojien avulla voidaan myös venyttää kenkää uusien kenkien sisäänajossa, vaikka ongelmaa ei vielä olisi. Ihonsuojapalat voidaan pestä ja ne tarraavat ihoon yhä uudelleen, jopa 25 kertaa.

Tutustu Comforsil Ihonsuojapaloihin

Leikattava ja muotoiltava Mills Fleece Ihonsuojalevy estää tehokkaasti hiertymän muodostumisen ihon liikkuessa. Tuotteesta on helppo leikata ja muotoilla sopiva pala, joka mukautuu hyvin iholle. Tarttuvan liimapinnan ansiosta ihonsuojalevy pysyy hyvin paikoillaan myös kovassa rasituksessa. Mills Fleece Ihonsuojalevy sopii myös jo syntyneen hiertymän hoitoon. Tuote voidaan asettaa hiertymän päälle, mutta ei rikkoutuneelle iholle. Ihonsuojalevyä voidaan käyttää myös kantapään, vaivaisenluun, akillesjänteen ja päkiän alueen suojaamiseen.

Lue lisää Mills Fleece Ihonsuojalevystä

2. Sisäänkasvanut kynsi

Sisäänkasvaneen kynnen aiheuttajana on yleensä jalkojen puutteellinen tai virheellinen hoito, kuten huono jalkahygienia, kynsien leikkaaminen liian lyhyiksi ja kynsien kulmien pyöristäminen. Lisäksi varpaiden virheellinen asento, liian pieni pyöräilykenkä ja tiukka sukka altistavat vaivalle.

Sisäänkasvaneella kynnellä tarkoitetaan kynnen reunan painautumista kynsivalliin. Kynsi saattaa painaa kynsivallin ihon rikki aiheuttaen varpaan ihoon tulehduksen, turvotusta ja pistävää kipua. Tämä vaiva on yleisin isovarpaassa.

Sisäänkasvaneen kynnen aiheuttamaa kipua voidaan lievittää erottamalla varpaat toisistaan Comforsil Varpaanerottajalla. Näin kynsivalliin kohdistuvaa painetta voidaan vähentää. Lisäksi joustavalla geelikärjellä varustettu Mills Suojatuppi varpaille ehkäisee kynsivaurioita vähentämällä varpaan päähän kohdistuvaa hankausta. Suojatupin geelipinta vaimentaa varpaan kynteen kohdistuvaa iskua. Suojatuppi sopii myös irronneen kynnen tai koukistuneen varpaan suojaamiseen.

Sisäänkasvanutta kynttä voidaan ennaltaehkäistä oikean kokoisilla sukilla ja kengillä sekä hyvällä jalkahygienialla. Kynnet tulee pitää lyhyinä suorateräisillä ja saksimaisilla kynsileikkureilla. Kynnet on jätettävä riittävän pitkiksi eikä kynnen kulmia saa pyöristää.

Lue lisää Comforsil Varpaanerottajasta

3. Jalkasieni

Jalkasieni on yleinen jalkaongelma, jota ilmenee joka neljännellä jossakin elämän vaiheessa. Jalkasieni viihtyy kosteissa ja lämpimissä tiloissa, ja se alkaa useimmiten hautuneesta, rikkoutuneesta pikkuvarvasvälistä. Ahtaat pyöräilykengät altistavat kynsi- ja jalkasienelle sillä ne heikentävät verenkiertoa ja saattavat vahingoittaa varpaiden kynsiä. Jalkasienitulehdukset lisääntyvät iän myötä, koska vanhetessa verenkierto heikkenee ja kynnet muuttuvat paksummiksi. Myös runsas hikoilu voi lisätä riskiä saada jalka- tai kynsisieni.

Jalkainfektioiden ehkäisy perustuu pitkälti kynsien ja ihon oikeanlaiseen itsehoitoon. Ehjä iho sekä kynnet ovat vastustuskykyisiä tavallisille sieni-, virus- ja bakteeri-infektioille. Mills Lampaanvilla on ainutlaatuinen apu jalkasienen ja hautumien ennaltaehkäisyyn. Lampaanvilla imee tehokkaasti kosteutta ja eristää ihon pinnat toisistaan, jolloin iho pysyy kuivana ja ehjänä.

Jalka- ja kynsisienen tukihoitona voidaan käyttää antimikrobista Mills Teepuuöljyä suoraan kynnelle tai jalkakylvyssä. Antiseptinen Mills Jalkakylpysuola puhdistaa jalat tehokkaasti ja tukee jalkasienen hoitoa sekä ennaltaehkäisee infektioiden leviämistä ja uusiutumista. Mills Jalkakylpysuola on tehokas lisäämään päivittäistä jalkahygieniaa ja helpottaa jalkojenhoitoa.

Lue lisää Mills Jalkakylpysuolasta

4. Kovettumat

Kovettumien muodostuminen on ihon luonnollinen tapa puolustautua liiallista hankausta ja kuormitusta vastaan. Kovettumia esiintyy eniten päkiän alueella, kantapäissä, isovarpaan ulkoreunalla sekä varpaiden päissä. Kovettuma on usein esiaste känsille.

Pyöräilijöillä kovettumat johtuvat usein liian pienistä kengistä ja jalkojen rasvattomuudesta. Kovettumat voivat myös johtua jalkaterän ja varpaiden virheasennosta johtuvasta epänormaalista kuormituksesta. Ihoa rasvaamalla kovettuman voi pehmentää ja palauttaa ihon joustavuus. Hieronta rasvauksen aikana tehostaa voiteen imeytymistä ja vilkastuttaa ihonalaisten pehmytkudosten nestekiertoa. Mills Pihkavoide sopii erinomaisesti kovettumien ja halkeamien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.

Lisätietoa Mills Pihkavoiteesta

5. Jalkojen hikoilu

Pyöräillessä jalat ovat kengissä usein pitkiä aikoja, joten jalkojen hikoilu on varmasti tuttua kaikille harrastajille. Valitsemalla oikeanlaiset sukat ja hyvin istuvat kengät voidaan edistää jalkojen pysymistä kuivempina.

Varpaiden hikoilua ja sen aiheuttamia varvasvälihautumia voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa pujottamalla varpaisiin Mills Lampaanvillaa. Villa imee tehokkaasti itseensä kosteutta ja näin pitää ihon kuivana. Mills Lampaanvilla estää uusien varvasvälien hautumien syntymistä sekä edistää hautuneen ihon paranemista. Lisäksi lampaanvilla suojaa varpaiden ympärille levitettynä nivelpintoja ja ihoa mm. pyöräilykengän aiheuttamilta hiertymiltä.

Tutustu Mills Lampaanvillaan

Lue myös – Jalka- ja kynsisienen hoito ja ennaltaehkäisy