Päkiäkipu ja päkiäkivun hoitaminen

Jalkaterän etuosan eli varpaiden ja päkiän alueen kiputilat ovat usein syynä jalkakivuille. Päkiäkipu johtuu usein lisääntyneestä kuormituksesta tai paineen virheellisestä jakautumisesta päkiän alueella. Kipeitä päkiöitä voidaan hoitaa erilaisten suojien, pehmusteiden ja pohjallisten avulla.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitPäkiäkipu ja päkiäkivun hoitaminen

Päkiäkipu ja päkiäkivun hoitaminen

Päkiäkipu on ikävä ja yleinen vaiva. Jalkaterä kannattelee koko kehon painoa ja päkiän alueelle kohdistuu jalkaterässä askeltaessa ja seisoessa paljon painoa. Päkiäkipu tuntuu jalkaterän etuosassa, eli päkiässä joko kipuna tai arkuutena. Jalan etuosassa, päkiän alueella koettu kipu voi säteillä päkiästä myös ylemmäs alaraajaan.

Päkiäkivun taustalla voi olla useita eri syitä ja päkiäkivun hoitoon ja ennaltaehkäisyyn on tarjolla erilaisia ratkaisuja. Päkiäkivun ennaltaehkäisemiseksi voi tehdä kotona paljon, mutta jos kipu on jatkunut jo muutaman viikon, eivätkä kotikonstit ole auttaneet, suosittelemme kääntymään ammattilaisen puoleen.

Päkiäkipu ei usein ole vakavaa. Sen selvittäminen, mistä päkiäkipu johtuu, voi olla joskus vaikeaa, mutta kipuilun syytä kannattaa ehdottomasti lähteä kartoittamaan.

Jatka lukemista, ja opi, mistä päkiäkivut johtuvat ja mitkä ovat parhaat tuotteet päkiäkivun hoitoon.

Mistä päkiäkivut johtuvat?

Päkiäkivun taustalla voi olla useita syitä, mutta useimmiten päkiäkipu johtuu
jalkaterän etuosan kaaren madaltumisesta ja päkiän alueen leviämisestä.

Vaivan taustalla on yleisesti myös jalkaterän alueen toiminnallinen häiriö, alaraajojen virheellinen linjaus ja jalkaterän kierteisten liikkeiden puuttuminen. Päkiän alueen leviämisen lisäksi jalkaterässä voi olla myös muita asentomuutoksia, kuten varpaiden ja kantaluun virheasentoja. Päkiäkivun aiheuttaja voi löytyä myös vammasta, neuropatiasta tai nivelrikosta.

Päkiäkipuun liittyy usein päkiän alueen ihomuutoksia, kuten kovettumia ja känsiä.

Päkiäkipu voi lisääntyä ylipainon, huonojen kenkien ja iän myötä

Jos haluat estää päkiäkipua, suosittelemme hankkimaan kunnolliset kengät. Jalkaterän etuosan kaaren madaltuminen lisää päkiäkipua. Yksi merkittävä syy jalkaterän kaaren etuosan madaltumiseen on epäsopivat kengät ja ylipaino. Ongelman on myös huomattu kehittyvän iän myötä jalkaterän kierteisten toimintojen heiketessä.

Päkiän alueen liiallisella kuormituksella, kaarien madaltumisella ja alueen leviämisen taustalla voi olla useita eri syitä.

Mortonin neurooma – yleinen päkiäkivun aiheuttaja

Mortonin neurooma on päkiän alueella sijaitseva hermopinne, joka aiheuttaa ikävää kipua päkiän alueelle. Mortonin neurooma helpottaa yleensä silloin, kun hermoon kohdistuvaa puristusta saadaan hellitettyä.

Käyttämällä esimerkiksi päkiäpehmustetta, saadaan jalkapöydän luita erotettua toisistaan, mikä yleensä helpottaa hermoon kohdistuvaa puristusta.

Miltä Mortonin neurooma tuntuu? Hermopinteen aiheuttama kipu voi olla esimerkiksi vihlovaa tai sähköiskumaista. Mortonin neurooma voi aiheuttaa myös varpaiden lievää puutumista. Ensiavuksi kyseiseen vaivaan kannattaa hankkia jalkine, joka on päkiän kohdalta riittävän leveä. Tällöin kenkä ei purista päkiää entisestään ja kipu voi hellittää.

Miten voin hoitaa tai päästä eroon päkiäkivuista?

Päkiän alueen kivun hoitoon on erilaisia konsteja. Huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti

  1. jalkojen itsehoitoon
  2. päivän aikana suoritettuun liikuntaan tai työasentoon.

Päkiäkivun hoidon tavoitteena on vähentää kipuilevan alueen kuormitusta ja tasapainottaa jalkaterän toimintoja.

Myös sukkien ja kenkien valinnalla on merkitystä päkiäkivun hoidossa. Sukkien ja kenkien kokoon sekä niiden pukemiseen tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Tärkeintä on, että kengät ja sukat ovat sopivan kokoiset, eivätkä ne purista mistään. Huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti siihen, että sukka sekä kenkä ovat riittävän leveitä myös varpaiden kohdalta.

Kenkien pohjan muodolla on myös merkitystä. Päkiän alue kuormittuu enemmän, mikäli kengän pohja kaartuu kärjestä ylöspäin, eli kengässä on niin sanottu kärkikäynti. Lisäksi kengän pohjan tulisi olla suora. Käyrälestinen kenkä aiheuttaa painetta etenkin pikkuvarpaan puoleiselle päkiän osalle. Päkiään kohdistuu huomattavaa painetta myös korkea tai kapeakärkisiä kenkiä pidettäessä.

Parhaat tuotteet päkiäkivun hoitoon

Päkiäkivun hoitoon on kehitetty monenlaisia tuotteita. Kun jaloissa on jo hyvät kengät ja sopivat sukat, on päkiäkipua mahdollista helpottaa esimerkiksi erilaisten päkiäpehmusteiden ja pohjallisten avulla.

Päkiäpehmusteet avuksi päkiäkipuun

Millsin valikoimassa on muun muassa päkiäpehmusteita, jotka auttavat lieventämään päkiään kohdistuvaa kipua ja ennaltaehkäisemään kovettumien ja känsien syntymistä. Päkiän aluetta pehmustavia tuotteita ovat esimerkiksi Comforsil Saumaton Päkiäpehmuste, Comforsil Päkiäpehmuste varvaslenkillä.

Millsin valikoimista löytyy myös suoraan iholle liimatavia päkiäpehmusteita. Mills Huopakevennys ja Mills Huoparengas liimataan puhtaalle iholle. Tällaiset suoraan ihoon liimattavat pehmusteet toimivat parhaiten silloin, kun kipu on kohdistettavissa paikallisesti pieneen alueeseen.

Pohjalliset voivat helpottaa päkiäkipua

Yksi keino helpottaa päkiäkipua on ottaa käyttöön pohjalliset.

Iskua vaimentava pohjallismateriaali toimii päkiäpehmusteen lailla, mutta se vaimentaa päkiän lisäksi koko jalkapohjaa. Pohjallisen etu päkiäpehmusteisiin verrattuna on, että se on aina valmiina kengässä, eikä sitä tarvitse muistaa erikseen pukea. Millsiltä löydät Mills Tukipohjalliset sekä Mills Terveyspohjalliset. Mills Tukipohjalliset valitset silloin, kun tarvitset kevyttä tukea ja kohotusta päkiän poikittaiskaarelle. Sen sijaan Mills Terveyspohjalliset pehmustavat ja tasaavat painetta koko jalkapohjan alueella. Ne ovat myös helposti muokattavissa niin, että kipukohtaan voidaan tehdä painetta keventävä aukko.

Jalkojen rasvaus apuna päkiäkipuun

Päkiäkivun syyt saattavat löytyä myös kovettumista ja känsistä. Parhaiten kovettumia ja känsiä ehkäiset säännöllisellä päkiän alueen rasvauksella. Tehokkaan rasvan avulla iho muuttuu joustavammaksi, jolloin ihomuutoksista aiheutunut kipu helpottaa. Voide kannattaa levittää ihoon hieroen samalla päkiän aluetta.

Kovettumien ja känsien rasvaamiseen kannattaa valita voide, joka on tarkoitettu kovettumien ja känsien hoitoon. Sellainen voide, joka sisältää ihoa kuorivia, pehmentäviä ja kosteuttavia ainesosia on erinomainen valinta. Päkiän alueen rasvaamiseen sopivatkin erinomaisesti ureaa sisältävä Mills Käsi- ja jalkavoide, joka on tarkoitettu erittäin kuivalle iholle sekä Mills Pihkavoide, joka sopii erinomaisesti kovettumille ja halkeamille.

Lue lisää jalkaterien ihon hoitamisesta.

Milloin päkiäkivun vuoksi kannattaa suunnata jalkaterapeutin vastaanotolle?

Vaikka päkiäkipua voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä kotioloissa, on toisinaan päkiäkivun vuoksi syytä hakeutua esimerkiksi jalkaterapeutin vastaanotolle.

Jalkaterapeutin vastaanotolle kannattaa mennä siinä vaiheessa, mikäli kivut eivät hellitä parin viikon itsehoitokonstien avulla.

Alaraajoihin ja jalkateriin erikoistunut ammattilainen tutkii ja selvittää kivun aiheuttajan sekä tekee yksilöllisen hoitosuunnitelman. Asiantuntija tekee tutkimusten perusteella arvion esimerkiksi yksilöllisten jalkaterää ja alaraajojen toimintaa ohjaavien tukipohjallisten tai varvasortoosien tarpeesta.

Hoitosuunnitelma sisältää yleensä myös yksilöllisen harjoitusohjelman, minkä avulla pyritään tasapainottamaan jalkaterän lihasten toimintoja, aktivoimaan jalkaterän etuosan poikittaista kaarta tai lisäämään jalkaterän liikkuvuutta.

Jos kamppailet päkiäkivun kanssa, kannattaa muistaa, että päkiäkipu on yleinen jalkojen alueen vaiva, jonka hoitoon ja ennaltaehkäisyyn löytyy keinoja.

Lue lisää päkiän kivusta.

Päkiäkivun hoitoon