Nenäverenvuoto ja kuivat limakalvot - Nenäverenvuodon tyrehdyttäminen BloodSTOP -sidoksilla

Nuha- ja allergiakautena nenän limakalvot ärsyyntyvät ja kuivuvat. Erityisesti sisähuoneilman kuivuus tai lääkesuihkeiden käyttö kuivattavat limakalvoja entisestään ja voivat aiheuttaa yllättäviä verenvuototilanteita. Tutustu miten voit hoitaa nenäverenvuotoa BloodSTOP -sidoksen avulla.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitNenäverenvuoto ja kuivat limakalvot – Nenäverenvuodon tyrehdyttäminen BloodSTOP -sidoksilla

Nenäverenvuoto ja kuivat limakalvot - Nenäverenvuodon tyrehdyttäminen BloodSTOP -sidoksilla

Kuiva sisäilma sekä flunssa- ja allergiakauden aikana käytettävät nenäsuihkeet saavat nenän limakalvot kuivumaan ja karstoittumaan sekä voivat aiheuttaa verenvuototilanteita. Sieraimien kuivuminen on yleinen vaiva etenkin nenäsuihkeita käyttävillä sekä niillä, jotka viettävät paljon aikaa kuivassa huoneilmassa. Nenäverenvuoto on useimmiten vaaratonta ja se voidaan hoitaa helposti kotona.

Nenäverenvuoto tulee yleisimmin nenän väliseinän etuosassa sijaitsevien limakalvojen verisuonista, mutta vuoto voi olla peräisin nenän muistakin osista. Vuotokohta voi olla joko laaja-alainen verestys limakalvolla tai yksittäinen verisuoni, joka on syystä tai toisesta revennyt.

Yksittäispakatut BloodSTOP -sidokset ovat nopea apu nenäverenvuodon pysäyttämiseen. Sidos muuttuu verikontaktissa geeliksi, joka tyrehdyttää verenvuodon jopa alle minuutissa ja sulkee vuotokohdan. Sidos on biohajoavaa 100% luonnonmateriaalia, puuvillaselluloosaa, joka ei ärsytä elimistöä ja on siten turvallinen kaikille. Sidosta käytettäessä voi hengittää vapaasti sillä se ei tuki sierainta täysin. Tuote vaikuttaa veren hyytymiseen vain paikallisesti ja sopii myös verenohennuslääkkeitä käyttäville (esim. Marevan-potilaille).

Tutustu BloodSTOP -sidoksiin

Nenäverenvuoto aikuisilla

Aikuisilla nenäverenvuoto johtuu useimmiten nenän limakalvojen heikentymisestä, jonka on aiheuttanut limakalvojen kuivuminen tai tulehdus esimerkiksi flunssan tai allergian yhteydessä. Nenäverenvuodon aiheuttaa usein myös jokin mekaaninen tekijä, kuten niistäminen, aivastus, nenän kaivaminen, saunominen tai esimerkiksi nenään kohdistunut isku. Myös korkea ikä ja verisuonten kalkkiutuminen voivat altistaa limakalvon alla olevan verisuonen katkeamiselle.

Lisäksi avaavat nenäsuihkeet heikentävät ja ohentavat nenän limakalvoja, jolloin nenä on alttiimpi verenvuodolle. Etenkin allergioihin käytettävät kortisonipohjaiset nenäsuihkeet kuivattavat nenän limakalvoja ja voivat aiheuttaa verenvuototilanteita. Allergiasuihkeiden kanssa olisi hyvä muistaa käyttää kosteuttavia nenäsuihkeita tai tippoja.

Nenäverenvuodon hoito

Useimmiten nenäverenvuodon pysäyttämiseen riittää itsehoito. Mikäli verenvuoto ei lopu tai vuotoja esiintyy usein, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Herkästi nenäverenvuotoja saavan tulee välttää nenän kaivamista, voimakasta niistämistä ja kuumia suihkuja. Mikäli vuoto toistuu kovan rasituksen tai voimakkaasti maustettujen ruokien yhteydessä, myös näitä kannattaa välttää. Kuivia ja vuotoherkkiä limakalvoja voi hoitaa A-vitamiinitipoilla. Jos kuiva sisäilma aiheuttaa nenän limakalvojen kuivumista ja nenäverenvuotoja, makuuhuoneen ilmankostutuksesta on apua.

Nenän kuivia limakalvoja kannattaa hoitaa myös säännöllisesti limakalvoja kosteuttavilla suihkeilla, joista öljypohjaiset suihkeet hoitavat tehokkaammin ja kosteuttavat pitkäkestoisimmin.

Nenäverenvuodon hoito BloodSTOP -sidoksella

  1. Istu etukumarassa asennossa, jotta veri ei valu nieluun. Mikäli verta on valunut nieluun, älä niele sitä vaan sylje pois. Nielty veri voi aiheuttaa pahoinvointia tai oksentamista.
  2. Repäise BloodSTOP-pussi auki. Leikkaa BloodSTOP -sidosta tarvittaessa ja tee siitä nenän sieraimeen sopiva rulla. Laita rulla varovasti nenään ja tarpeeksi syvälle, jotta se on kosketuksissa vuotokohdan kanssa. Paina kumpaakin sierainta ylhäältä päin, kunnes verenvuoto tyrehtyy.
  3. Voit lisäksi laittaa myös jotakin kylmää esim. jääpussin otsalle tai niskaan. Laita tällöin jääpussin ja ihon väliin esimerkiksi ohut pyyhe, jotta et aiheuta iholle paleltumaa. Verenvuodon tyrehtymisen jälkeen, poista geeli varovasti vetämällä tai puristamalla se ulos sieraimesta ja huuhtele sierain vedellä vesihanan alla. Sidos voidaan myös huuhtoa pois keittosuolaliuoksella tai vastaavilla nenäsuihkeilla.

BloodSTOP -sidos on monikäyttöinen

Tuotetta voidaan käyttää myös akuutteihin ihon pintahaavoihin, hiertymiin tai palovammoihin sekä pitkäaikaisten, erittävien haavojen suojaamiseen ja kosteaan haavanhoitoon. BloodSTOP -sidoksesta on helppo leikata sopivan kokoinen pala vuotavan haavan päälle ja pitkissä viiltohaavoissa BloodSTOP -sidoksia voi laittaa useita kerroksia päällekkäin tai vierekkäin.

BloodSTOP -sidokset mukaan matkalle

Usein nenäverenvuoto johtuu nenän limakalvojen herkistymisestä, jonka aiheuttaa nenän limakalvojen kuivuminen. Hotelleissa yöpyessä tai lentäessä altistutaan tehokkaille ilmanvaihtojärjestelmille, jotka kuivattavat nenän limakalvoja ja altistavat nenäverenvuodolle. Yksittäispakatut BloodSTOP -sidokset kulkevat reissussa mukana, jolloin nopea apu nenäverenvuodon lopettamiseen on heti käden ulottuvilla eikä lääkäriä tarvita.

Lue lisää BloodSTOP -sidoksesta

Lue miten BloodSTOP toimii eläimen haavan hoidossa

Nenäverenvuodon hoitoon