Luistelija, näin suojaat ja hoidat jalkojesi ihoa
Luistelu on yksi suosituimmista talvisista aktiviteeteista. Parhaimmatkaan varusteet ja välineet eivät takaa loistavaa ja antoisaa suoritusta, jos jaloissa on kipuja. Jo pienikin hiertymä tuntuu epämiellyttävältä ja voi vaikuttaa urheilusuoritukseen. Jalkojen terveys on olennainen osa urheilun harrastamisen kannalta. Oikeanlainen jalkojen itsehoito ehkäisee jalkavaivoja ja jalkavoimistelulla voidaan edistää alaraajojen ja jalkaterien kuntoa ja toimintoja.
Niin harraste- kuin ammattiluistelijatkin kärsivät erilaisista luistinten aiheuttamista iho-ongelmista, kuten hiertymistä ja rakoista. Lisäksi luistelijoiden yleisimpiä jalkavaivoja ovat räätälinpatti ja Haglundin kantapää. Taitoluistimet ovat usein kapeat ja niiden täytyy olla tiukat ja jalkaterään sopivat. Jääkiekkoilussa puolestaan nopeat liikkeet altistavat jalat paineelle ja hankaukselle.
Ennaltaehkäise jalkaongelmat
Säännöllisesti toteutettu jalkojen itsehoito on parasta ennaltaehkäisyä. Jalkojen itsehoito sisältää mm. hyvästä jalkahygieniasta huolehtimisen, ihon kosteustasapainon ylläpitämisen sekä ihon suojauksen.
Hyvin rasvattu ja kosteutettu iho on joustava ja kestää paremmin hankausta kuin kuiva iho. Jalkojen ihon kosteuttamiseen kannattaa kokeilla esimerkiksi Callusan Hydro -vaahtovoidetta. Synteettistä ureaa (5 %) sisältävä voide on nopeasti imeytyvä ja soveltuu myös koko vartalolle.
Ihoa kannattaa myös suojata etukäteen liimattavilla ihonsuojilla, kuten silikonisella Comforsil Ihonsuojalla. Comforsil ihonsuoja vähentää tehokkaasti ihoon kohdistuvaa painetta. Tuote on leikattava, mutta sitä voi käyttää myös sellaisenaan esimerkiksi säären etuosan ihon suojaamiseen. Comforsil Ihonsuojapalat ovat valmiita, muotoiltuja paloja. Ne soveltuvat erittäin hyvin kantapään tai vaivaisenluun suojaamiseen. Molemmat Comforsilin ihosuojatuotteet ovat uudelleen käytettäviä.
Lue tästä lisää Comforsil Ihonsuojatuotteiden käytöstä eri talviurheilulajeissa!
Myös sukkiin on syytä kiinnittää huomiota. Saumattomat ja ominaisuuksiltaan tekniset sukat ovat paras valinta. Tekniset materiaalit siirtävät hien pois iholta, eivätkä ne sido kosteutta itseensä. Näin ne vähentävät rakkojen syntymistä pitkilläkin luistelukerroilla. Jos jalat hikoilevat luistinten ollessa pitkään jalassa, varvasvälien iho hautuu ja rikkoutuu helposti. Mills Lampaanvilla sitoo tehokkaasti kosteutta iholta, joten tuote on oiva apu varvasvälien hautumisen ja hikoilun estoon.
Ammattiluistelijat hankkivat aina luistimensa oman jalkatyypin mukaan. Myös harrasteluistelijoiden kannattaa turvautua osaavan myyjän apuun luistimia hankkeissaan. Luistimia ostaessa kannattaa varata tarpeeksi aikaa eri mallien sovittamiseen. Uusien luistimien käyttöönotto tulee tehdä hiljalleen, varovasti totutellen muutaman viikon ajan.
Vinkit luistelijalle:
- Olitpa sitten harraste- tai ammattiluistelija; turvaudu osaavan myyjän apuun uusien luistinten hankinnassa
- Varaa tarpeeksi aikaa eri luistinmallien sovittamiseen
- Totuttele uusiin luistimiin pikkuhiljaa
- Pidä aina mukanasi jotakin ihonsuojamateriaalia, kuten Comforsil ihonsuojaa. Ennaltaehkäiset hiertymien syntyä ja saat nopean avun, jos luistin alkaa hiertämään kesken luistelun
- Kiinnitä huomiota sukkamateriaaleihin
- Luistelun jälkeen jumppaa tai pidä jalkoja kohoasennossa; näin vähennät turvotusta ja kevennät rasittuneita jalkoja
Luistelijan yleisimmät iho- ja jalkaongelmat:
Hiertymät ja rakot syntyvät kun jalkojen ihoon kohdistuu jatkuvaa kitkaa ja hankausta. Hikoilu ja turvotus lisäävät hiertymäriskiä. Uudet luistimet aiheuttavat melkein aina hiertymiä. Halkeama taas syntyy, kun kuiva iho venyy ja halkeaa. Ihorikot ja halkeamat ovat portti infektioille, kuten jalkasienelle.
Kovettuma muodostuu, kun iho on alttiina esimerkiksi luistimen aiheuttamalle voimakkaalle hankaukselle ja paineelle. Jalkaterien ja varpaiden malli, luiset ulokkeet ja varpaiden virheasennot sekä pehmytkudosten surkastuminen lisäävät kovettumien syntymistä. Kovettumariskiä lisää myös kosteustasapainon heikentyminen, jos jalkoja ei rasvata säännöllisesti.
Haglundin kantapää on akillesjänteen kiinnityskohtaan kantaluuhun muodostuva luukasvauma. Takaosastaan joustamattomat kengät, kuten taitoluistimet, voivat aiheuttaa Haglundin kantapään. Ensisijaisina oireina ovat kipu akillesjänteen kiinnityskohdassa sekä kantapäähän ilmestyvä patti.
Räätälin patti on pikkuvarpaan vaivaisenluu, joka kehittyy pikkuvarpaan painuessa kohti 4. varvasta. Ajan kuluessa viidennen jalkapöytäluun pään kohdalle saattaa kehittyä luukasvauma. Etenkin tiukat ja kapeat luistimet hiertävät ja painavat pikkuvarpaan kohdalta ja näin edesauttavat räätälinpatin syntyä.
Asiantuntijana artikkelissa jalkaterapeutti Maija Kaaranen