Laskettelumonot hiertävät, luistelu aiheuttaa kovettumia jalkapohjiin ja hiihto saa varpaat puutumaan?

Mikä avuksi, kun kuivat jalat vaivaavat, jalkateriin muodostuu rakkuloita, hautumia, hiertymiä, kovettumia ja muita kipuja talvilajeja harrastaessa?

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitLaskettelumonot hiertävät, luistelu aiheuttaa kovettumia jalkapohjiin ja hiihto saa varpaat puutumaan?

Laskettelumonot hiertävät, luistelu aiheuttaa kovettumia jalkapohjiin ja hiihto saa varpaat puutumaan?

Kun luistelun, hiihdon tai laskettelun aloittaa pitkän tauon jälkeen, tai jos niiden määrä yhtäkkiä moninkertaistuu, voi se tuntua jalkaterissä ja lihaksissa. Jalkoihin saattaa muodostua esimerkiksi kipua aiheuttavia rakkoja ja hiertymiä. 

Jos talvilajeista tulee ensimmäiseksi mieleen erilaiset jalkojen vaivat, kannattaa jatkaa lukemista ja tulevista talviurheiluhetkistä jää muistoiksi muutakin, kuin rakot kantapäissä tai kovettumat jalkapohjissa.

Laskettelu haastaa jalan lihakset ja jalkaterät

Rinteessä viihtyvät kaikenikäiset. Ennen mutkamäkeen siirtymistä kannattaa kuitenkin huomioida muutama jalkoihin liittyvä seikka, joiden avulla lasketteluelämys on entistäkin parempi.

Laskettelu on rankka laji alaraajojen lihaksille, eivätkä jäykät ja usein myös painavat laskettelumonot päästä jalkateriäsi helpolla.

Mitkä ovat laskettelijan tyypillisimmät ongelmat jaloissa?

  • hiertymät
  • painaumat
  • mustelmat
  • jalkojen särky

On yleistä, että ongelmiin tartutaan vasta siinä vaiheessa, kun ne jo aiheuttavat kipua tai monot ovat jo saaneet aikaan hiertymiä. Jottei hyvin alkanut lasketteluloma tai -päivä menisi pilalle jalkojen kipujen vuoksi, kannattaa ongelmia ennaltaehkäistä.

Ennaltaehkäise jalkavaivat kuten rakot ja hiertymät

Oikeankokoiset monot ovat melkeinpä tärkein jalkojen hyvinvointia lasketellessa lisäävä seikka. Monojen ei tulisi esimerkiksi painaa taikka puristaa mistään kohdasta niin paljoa, että veri ei pääse kiertämään jalassa kunnolla, mikä taasen voi aiheuttaa jalkojen puutumista.

Laskettelumonoja harvoin voi kuvailla mukaviksi ja miellyttäviksi jalkineiksi. Voit kuitenkin vaikuttaa niiden mukavuuteen esimerkiksi Comforsil Ihonsuojan avulla, joka ehkäisee esimerkiksi rakkojen syntymisen. Ihonsuoja vähentää myös sääreen muodostuvaa painetta ja vaimentaa sekä suojaa jalkaa iskuilta. Myös jalkaterien kosteuttaminen on avainasemassa vaivojen ennaltaehkäisyssä, sillä kosteutettu iho kestää kengän aiheuttamia hiertymiä kuivaa ihoa paremmin.

Pidä varpaat lämpimänä ja estä jalkojen hikoilu

Monilla on varmasti muistoja varpaiden lämmittämisestä rinneravintolassa. Kosteat jalat palelevat helpommin, joten avainasemassa kylmyyden ehkäisemiseksi on kosteuden siirtäminen pois iholta. Moni saattaa myös miettiä, miten pitää jalkaterät kuivana, kun jalat hikoilevat laskettelumonossa. Mills Lampaanvilla on erinomainen ase jalkojen kostumista ja hikoilua vastaan. Lampaanvilla sitoo kosteutta tehokkaasti itseensä ja tarjoaa pehmikettä ja lisäeristystä monoon. 

Olemme koonneet laskettelijan ihonhoitoon lisää vinkkejä, jotka kannattaa käydä lukemassa ennen kuin suuntaat kohti aurinkoisia rinteitä.

Hiihto, hiertymiä ja laturaivoa?

Hiihto on erinomainen ja useimmille sopiva liikuntamuoto. Latuja ei myöskään tarvitse sivakoida otsa hiessä, vaan hiihtää voi myös rauhallisesti kevätsäästä ja eväistä nauttien. Laturaivon sijaan hiihtoladulla kannattaakin keskittyä kunnon kohottamiseen ja raikkaasta ulkoilmasta nautiskeluun.

Rakot, hiertymät ja painaumat hiihtäjän vaivoina

Hiihtäjälle tutuimmat jalkaongelmat ovat hiertymät, rakot ja painaumat. Näitä vaivoja kannattaakin ehkäistä jo ennen niiden syntymistä: aivan kuten laskettelijankin, kannattaa myös hiihtäjän pitää jalkaterien iho kosteutettuna ja hyväkuntoisena.

Tärkeintä hiertymien, rakkojen ja painaumien ehkäisyssä on sopivien kenkien ja sukkien valinta sekä ihon kunnon ylläpito. Huomioi seuraavat seikat ennen ladulle lähtemistä:

  1. Oikean kokoiset monot 
  2. Hengittävä ja hyvin istuva sukka
  3. Rasvaa ja kosteuta jalkoja säännöllisesti
  4. Hanki tuotteita, joilla suojata ihoa rakoilta ja hiertymiltä

Lue lisää hiihtäjän jalkaongelmista ja siitä, miten ehkäistä niitä.

Puutuvatko jalat hiihtäessä?

Joskus jalat saattavat puutua hiihtäessä. Tämä johtuu usein siitä, että jalkaterien pintaverenkierto lakkaa tehden jaloista hetkellisesti tunnottomat. Mistä tämä pintaverenkierron pysähtyminen ja siitä johtuva jalkojen puutuminen sitten johtuu? 

Hiihtomonot ovat usein jalkaa hyvin tukevat ja tuen maksimoimiseksi mono kiristetään usein jalkaan tiukasti. Hiihtoladulle suunnatessa puutumisen merkkejä ei useinkaan vielä huomaa, vaan jalkojen puutuminen alkaa, kun jalka turpoaa monon sisällä. Turpoaminen johtaa siihen, että pintaverenkierto voi estyä tilanpuutten vuoksi jolloin jalat voivat puutua.

Hiihtoladulla kannattaakin muutaman kilometrin jälkeen tutkailla jalkojen tilannetta: tulisiko jalkineiden kiristyksiä ehkä vähän löysätä? Valitse siis hiihtomonoksi riittävän suuri mono, jossa jalkaterät kestävät myös turvota ilman, että se vaikuttaa pintaverenkiertoon. Huomioi myös monoja hankkiessa se, millaisella sukalla hiihdät: paksumpi sukka jättää jalan turpoamiselle vähemmän tilaa.

Apua hiertymiin myös oikeista tuotteista

Hiertymiä, hautumia ja rakkoja voi ehkäistä myös oikeanlaisia tuotteita käyttämällä. Valitse hiihtomonoon Mills Fleece Ihonsuojalevy, jolla voit suojata etukäteen riskialttiin ihoalueen. Suojan avulla hankauman, hiertymän ja rakon muodostuminen estyy. Jos siis tiedät jo laduille suunnatessa, että riski esimerkiksi rakon syntymiselle on olemassa, varaudu suojaamalla iho ja vältä näin ikävät kiputilat.

Hiihtäessä hautumien ja hiertymien syntyminen saattaa saada alkunsa myös hikoilevista jaloista. Mills Lampaanvilla sopiikin laskettelun lisäksi myös tasamaalle. Lampaanvillan avulla voit päästä eroon esimerkiksi hikoilevien jalkojen aiheuttamista ongelmista.

Luistelusta kovettumia jalkapohjiin?

Luistelijaa vaivaa pitkälti samat vaivat kuin hiihtäjää tai laskettelijaan. Hiertymät ja rakot saattavat ovat harmillisen tuttuja niin luistelukenttien taitoluistelijalle, jääkiekkoilijalle kuin luonnonjäiden retkiluistelijalle. Luistelijan jalat ovat alttiina myös kovettumien muodostumiselle, jotka voivat syntyä esimerkiksi silloin, kun iho on alttiina luistimen aiheuttamalle voimakkaalle hankaukselle ja paineelle. 

Mitä jalkojen hyvinvoinnin eteen luistellessa voi sitten tehdä? Vaivojen ehkäisy on luistellessakin avainasemassa: hanki oikean kokoiset luistimet ja hoida jalkoja säännöllisesti kosteuttamalla sekä hanki täsmätuotteita suojaamaan ihoa.

Apua jalkojen kovettumiin ja hankaukseen 

Kovettumien hoidossa ihon kosteuttaminen on avainasemassa. Esimerkiksi Mills Pihkavoide on erinomainen täsmätuote kuiville jalkaterille ja kovettumien hoitoon. 

Kovettumia voit ehkäistä myös suojaamalla aluetta, johon luistin uhkaavasti painaa. Comforfill Ihonsuojasta saat leikattua juuri sopivan kokoiset palat suojaamaan jalkojasi luistimen hankaukselta. Ihonsuojasta on helppo leikata sopiva pala siihen kohtaan, mihin lisäsuojaa tarvitaan.

Lue lisää luistelun aiheuttuamista vaivoista ja niiden ehkäisystä.

Kuivat jalat talviajan riesana 

Hiertymät, painaumat, hankaumat ja rakot ovat usein kuivien jalkojen riesana. Siispä jos erilaiset jalkojen ihon ongelmat vaivaavat, kannattaa katse kääntää jalkaterien kosteutukseen. Talvi itsessään tietysti haastaa ihoa, sillä esimerkiksi talven lämpötilavaihtelut voivat aiheuttaa sen, että iho kaipaa normaalia enemmän kosteutusta. 

Herkimmin useimmilla kuivuvat kädet, jalat ja sääret. Kuiva iho ottaa herkemmin osumaa, sillä se on kosteaa ihoa joustamattomampi ja se halkeilee helpommin kuormittuessaan. Iho voi myös hilseillä ja kutista.

Miten hoitaa kuivuneita jalkoja? Pääseekö jalkapohjan kovettumista eroon?

Jalkojen säännöllinen rasvaaminen on yksi parhaista keinoista ehkäistä ihon kuivuminen ja ihorikkojen syntyminen. Ihon kosteutat esimerkiksi Mills käsi- ja jalkavoiteella. Kätevässä pumppupullossa oleva voide sopii myös vartalovoiteeksi ja se hoitaa myös ihoärsytystä, rauhoittaa myös herkkää.

Jos jalat ovat päässeet kuivumaan jo erittäin kuivaksi ja mahdollisesti halkeilleet, kannattaa tällöin kokeilla Callusan Forte vaahtovoidetta, joka on vahva ureavoide. Urea on ihovoiteiden tehoaineena käytetty kosteudensitoja. Riittoisa voide levittyy helposti ja kosteuttaa vaikeimmatkin kuivat ja halkeilevat kohdat. Voide sopii erinomaisesti myös kovettumien hoitoon.

Jalkapohjan kovettumien hoito kysyy kärsivällisyyttä. Rasvaus kerran tai kahdesti ei vielä riitä pehmentämään kovettumaa, vaan hoito vaatii säännöllisyyttä. Ota siis jalkojen rasvaus esimerkiksi osaksi iltarutiineitasi.

Kuivat ja halkeilevat kantapäät

Kuivat ja halkeilevat kantapäät ovat etenkin talvisin monen riesana. Halkeilevat kantapäät voivat aiheuttaa kipua, joka tekee ulkoilusta epämukavaa. Kuivat ja halkeilevat kantapäät kaipaavat kosteuttavaa voidetta palauttaakseen ihon kosteuden ja joustavuuden. Mills Pihkavoide on erinomainen apu suojaamaan ihoa halkeamilta.

Jos jalkojen rasvaaminen ja kosteuttaminen saattaa helposti unohtua, voit kokeilla esimerkiksi Mills Geelisukkia. Riittää, kun muistat käyttää sukkia päivittäin muutaman tunnin ajan levossa. Sukka pehmentää kovettumia ja hoitaa haljenneita kantapäitä. Sukat sisältävät geeliä, joka vapauttaa ihoa tehokkaasti kosteuttavia ja hoitavia öljyjä. Geelisukkien hyötyjä vahvistat käyttämällä myös jalkavoidetta. 

Jalkojen kosteuttaminen ja hoito kotioloissa kannattaa. Jos jaloissa kuitenkin on esimerkiksi vaikeita kovettumia, kannattaa ne käydä hoidattamassa jalkojenhoitajalla. Tämän jälkeen sinun on helpompi jatkaa jalkojen hoitoa ja kosteutusta kotona.

Hyvinvoivilla, kosteutetuilla jaloilla talviharrastaminen on helpompaa ja kivuttomampaa. Lue lisävinkkejä kuivien jalkojen hoitoon.