Lampaanvillasta apu hikoileville jaloille sekä hautumien ja jalkasienen ehkäisyyn

Jalkojen hikoilu on tavallinen ongelma, joka voi johtaa varvasvälihautuman ja jalkasilsan eli jalkasienen syntymiseen. Hikoilevatko jalkasi työ- tai talvikengissä? Lue vinkkimme, kuinka vähentää jalkaterien hikoilua lampaanvillan ja esimerkiksi kenkien materiaalivalintojen avulla.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitLampaanvillasta apu hikoileville jaloille sekä hautumien ja jalkasienen ehkäisyyn

Lampaanvillasta apu hikoileville jaloille sekä hautumien ja jalkasienen ehkäisyyn

Suomessa ei perinteisesti pidetä kenkiä jaloissa kotioloissa, eikä kenkiä täten tarvitse useimmiten pitää koko päivää jaloissa. On kuitenkin useita työtehtäviä, joissa kenkiä tulee käyttää koko pitkän työvuoron. Myös kylmä talvi ja lämpimien saappaiden pitäminen voivat lisätä jalan hikoilua, vaikkei kenkiä tarvitsisikaan pitää tuntitolkulla jalassa.

Toimistoon tai hoivatyöhön voit valita kevyen ja hengittävän kengän, mutta esimerkiksi rakennustyömaalla tai tehdastyössä jalkoihin joutuu usein sujauttamaan suojaavat turvakengät. Jalkojen hikoilun määrä voi raskaissa ja lämpimissä kengissä lisääntyä ja synnyttää kosteassa viihtyviä iho-ongelmia, kuten hautumia ja jalkasientä.

Jalkojen hikoilua ja siitä syntyviä vaivoja voit ehkäistä käyttämällä Mills Lampaanvillaa, huolehtimalla jalkahygieniasta ja jalkojen ihosta. Tämän lisäksi myös esimerkiksi jalkineiden materiaalivalinnoilla on vaikutusta. 

Osta tästä Mills Lampaanvilla

Lampaanvillan käyttö ehkäisee jalkasienen syntymistä

Jalkateristä erittyy vuorokauden aikana normaalisti hikeä noin 1–2 dl. Hikoilun määrä on henkilökohtaista, toisilla jalat hikoavat vähemmän ja toisilla enemmän. 

Kuvittele, että joudut pitämään pitkän työvuoron samoja kenkiä jalassa, tai että vietät talvipäivää ulkona. Oletko pohtinut, miten saat jalat pysymään mahdollisimman kuivana ja olon miellyttävänä?

Mills Lampaanvilla on yksi tapa ratkaista hikoilevien jalkojen ongelmaa ja ennaltaehkäistä sekä hoitaa hikoilevista jaloista johtuvia vaivoja. 

Mills Lampaanvillan pitkäkuituinen ja puhdas villa imee tehokkaasti kosteutta ja eristää varpaiden ihon pinnat toisistaan pitäen ne kuivana ja ehjänä. Huomaamaton ja pehmeä materiaali tuntuu miellyttävältä ihoa vasten, eikä lampaanvilla myöskään paina tai purista sukan ja kengän sisällä.

Jalkasieni saa usein alkunsa rikkoutuneesta ihosta, ja käyttämällä lampaanvillaa saat pidettyä tiiviitkin varvasvälit erillään. Tällöin varpaiden ihoalueet eivät pääse hiertymään toisiaan vasten ja rikkoutumaan. Mills Lampaanvillaa ei tule käyttää avohaavoille.

Miten Mills Lampaanvilla toimii?

Mills Lampaanvillan käyttö on helppoa. Villa on 100 prosenttista, erikoispehmeää ja puhdistettua villaa, joka muotoutuu helposti varpaiden väliin. Lampaanvillaa ei tule kietoa varpaiden ympärille, jottei varpaiden verenkierto esty.

Suosittelemme vaihtamaan lampaanvillan jalkojen pesun yhteydessä. Mills Lampaanvilla tulee vaihtaa uuteen päivittäin, sitä ei saa pestä tai käyttää uudelleen. Mills Lampaanvilla on CE-merkitty lääkinnällinen laite.

Katso videolta kuinka helppoa Mills Lampaanvillan käyttö on.

Lampaanvillaa käyttämällä voit myös lisätä kengän mukavuutta, sillä lampaanvilla pehmentää ja eristää. Talvipakkasilla lampaanvilla voi auttaa myös jalkojen palelussa. Kokeile lampaanvillaa myös hiihtäessä, lasketellessa ja muita talvilajeja harrastaessa. 

Eristävyytensä ja lämmittävyyden ansiosta lampaanvilla onkin loistava lisä talvella esimerkiksi rakennusmiesten ja muiden ulkona pitkiä aikoja työskentelevien ammatinharjoittajien varpaiden väliin.

Millä muilla tavoin ehkäistä varvasvälihautuman ja jalkasienen syntymistä?

Lampaanvillan käyttö on helppo tapa edistää jalkojen hyvinvointia ja ehkäistä hautumien, ihon rikkoutumisen ja jalkasienen syntymistä. 

Voit vaikuttaa jalkojen hikoiluun sekä hautumien ja jalkasienen syntymiseen myös valitsemalla hengittävästä materiaalista valmistetut kengät ja kosteutta siirtävät sukat sekä antamalla kenkien kuivua ja levätä käytön välissä. 

Olemme koonneet alle viisi vinkkiä, joita noudattamalla voit vähentää jalkojesi hikoilusta syntyvää epämiellyttävää oloa ja välttää hautumien, jalkasienen ja muiden jalkojen ihoon liittyvien ongelmien syntymistä. 

1. Valitse oikeankokoinen kenkä 

Älä osta liian pientä ja kapeaa kenkää. 

On useita työtehtäviä, joissa kenkä täytyy valita turvallisuus edellä. Moni tehdastyö edellyttää tiiviitä ja umpinaisia turvakenkiä. Tiiviiden ja turvallisten kenkien valikoima ei välttämättä ole laaja, jolloin kengän valinnassa voi joutua tekemään kompromisseja. Valikoiman suppeudesta huolimatta oikeankokoisen kengän valinta on aina mahdollista.

Jos kenkä on liian pieni, hankaa se ihoa ja altistaa näin hautumille, ihon rikkoutumiselle ja jalkasienelle. 

Sopivan kokoisessa kengässä jalalla on tilaa turvota päivän aikana. Lisäksi kenkään mahtuu hyvin riittävän paksu sukka. Lue lisää siitä, kuinka ostaa jalalle hyvät kengät

2. Valitse hengittävästä materiaalista valmistettu kenkä

Kengän materiaaliksi kannattaa valita mahdollisimman hengittävä materiaali. Hengittämätön materiaali lisää kosteutta kengän sisällä, eikä kosteus pääse siirtymään kengästä pois. Keinonahka on esimerkiksi hengittämätön materiaali.

Nahka sen sijaan on hyvä, hengittävä materiaali. Nahasta valmistettuja kenkiä löytyy niin turvakengistä kuin muistakin saappaista. Nahka sitoo ja läpäisee kosteutta tehokkaasti, jonka lisäksi nahka mukautuu jalan muotoon ja eristää hyvin lämpöä sekä kylmää.

Muita hengittäviä kenkämateriaaleja nahan lisäksi ovat esimerkiksi erilaiset kangassekoitteet ja hengittävät kalvot. 

3. Myös sukan materiaalilla on väliä

Sukan materiaalina kannattaa suosia joko kokonaan tekokuituista sukkaa tai luonnonkuituja ja tekokuituja yhdistelevää materiaalia. Hikoilevan jalan näkökulmasta katsottuna paras sukka on kosteutta tehokkaasti sekä sitova, että kuljettava.

Perinteinen puuvillasukka on vaihtoehdoista huonoimmasta päästä, sillä puuvillasukka imee kosteuden jalasta, mutta kosteus jää sukkaan. Sukka kostuu ja kylmettää jalan.

Luonnonkuituja ja tekokuituja yhdistämällä saadaan aikaiseksi sukkamateriaaleja, jotka siirtävät kosteutta tehokkaasti pois, eristävät lämpöä, ovat kestäviä käytössä ja kuivuvat nopeasti. Luonnonmateriaaleista esimerkiksi villa on hyvä kaveri tekokuidun pariksi.

Jos jalat hikoavat esimerkiksi työpäivän aikana runsaasti, kannattaa sukat vaihtaa päivän aikana uusiin.

4. Panosta jalkahygieniaan

Huono jalkahygienia on yksi yleisimmistä jalkasienen syntyyn vaikuttavista tekijöistä. Muista siis pestä jalkasi päivittäin ja huolehtia, että jalat, erityisesti varvasvälit kuivuvat. Kuivaa siis jalat huolellisesti ennen kuin laitat sukat ja kengät jalkaan. 

Kiinnitä erityistä huomiota jalkojen kuivaamiseen silloin, jos harrastat säännöllisesti uintia. Jalkasieni myös tarttuu helposti yleisten puku- ja pesuhuoneiden lattioilta, joten omien sandaalien käyttäminen on järkevää.

5. Tuuleta kengät ja anna niiden levätä riittävästi

Huolehdi, että kengät ehtivät kuivua ja levätä käyttökertojen välissä. Vaihda käyttämäsi kengät riittävän usein. Jos esimerkiksi työkäytössä olevia kenkiä ei ole mahdollista vaihdella, huolehdi, että kengät ehtivät kuitenkin kuivua kunnolla käyttökertojen välissä. 

Mahdolliset irtopohjalliset kannattaa ottaa käytön jälkeen pois kengistä, jotta ne kuivuvat nopeammin.

Markkinoilla on myös kenkien kuivaimia, jotka vievät kosteuden kengästä nopeammin pois. Myös hyvin tuuletettu, kuiva tila edistää kenkien kuivumista käytön välissä.

Osta Mills Lampaanvilla verkosta

Jalkojen hikoilua ja siitä syntyviä vaivoja voi vähentää monin eri tavoin, mutta kenkään kuin kenkään sopiva apu löytyy Millsin Lampaanvillasta. Lue lisää lampaanvillan ominaisuuksista ja käytöstä


Mills Lampaanvilla  on CE-merkitty lääkinnällinen laite. Jos hoidon aikana ilmenee haittoja tai oireesi pahenevat, lopeta tuotteen käyttö ja ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen tai Mills Enterprises Oy:n. Ei avohaavoille. Älä kiedo lampaanvillaa varpaiden ympärille, jottei varpaiden verenkierto esty. Ei sovellu kynsivallintulehdukseen tai erittäviin haavoihin kynsien alueella. Lampaanvilla pitää vaihtaa päivittäin. Lampaanvillaa ei saa pestä tai käyttää uudelleen. Vain ulkoiseen käyttöön. Ei lasten ulottuville.