Kovettuman ja känsän hoito - Vaivaako kipeä känsä tai kovettuma sienimetsällä?

Känsät ja kovettumat sekä muut jalkaterän ihon alueen ongelmat ovat yleisimpiä syitä hakeutua jalkojen hoitoon. Nämä jalkaongelmat haittaavat päivittäistä liikkumista, aiheuttavat kipua ja voivat olla esiaste suurempiin vaivoihin. Lue vinkit känsän ja kovettuman hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitKovettuman ja känsän hoito – Vaivaako kipeä känsä tai kovettuma sienimetsällä?

Kovettuman ja känsän hoito - Vaivaako kipeä känsä tai kovettuma sienimetsällä?

Sateisen ja kostean syyssään siivittämänä on ollut aika kaivaa kumpparit esille esimerkiksi sienimetsään mentäessä. Jalat viihtyvät saappaissa kauan, mutta ne ovat harvoin hyvin jalkaan istuvat. Jalkavaivat saattavatkin alkaa tuntumaan metsiä pitkään tarpoessa. Metsäretkillä on tärkeää muistaa kiinnittää huomiota jalkoihin ja niiden hyvinvointiin. Lue vinkit känsän ja kovettuman hoitoon ja ennaltaehkäisyyn ennen sienimetsälle säntäämistä. Millsin valikoimista löydät jalkahoitotuotteet ehkäisemään känsiä ja kovettumia sekä helpottamaan jo olemassa olevia jalkavaivoja.

Känsät ja kovettumat ovat maailmanlaajuisesti yleisimpiä jalkojen ihomuutoksia. Jopa kahdella kolmasosalla aikuisista on liikasarveistumia. Kovettumat muodostuvat laajoille painealueille, kuten päkiään, ja känsät puolestaan syntyvät yleensä varpaiden eri alueille.

Nämä vaivat haittaavat päivittäistä liikkumista, aiheuttavat kipua ja voivat olla esiaste suurempiin ongelmiin. Känsät ja kovettumat ovat usein ehkäistävissä oikeanlaisella jalkojen itsehoidolla sekä hyvin istuvilla kengillä. Toisinaan myös jalan rakenteelliset virheasennot tai poikkeamat voivat aiheuttaa känsiä ja kovettumia. Rakenteellisten syiden aiheuttamien känsien ja kovettumien hoidossa erilaiset apuvälineet, kuten kevennykset, suojat ja pehmusteet ovat tärkeässä roolissa ennaltaehkäisemään ja vähentämään vaivojen syntyä.

Miten känsät ja kovettumat syntyvät?

Känsät ja kovettumat syntyvät ihon puolustautuessa hankaukselta, paineelta tai kitkalta. Iho puolustautuu kasvattamalla paksunnosta suojaamaan esimerkiksi luisia ulokkeita. Huono jalkahygienia, ylipaino, liian pienet kengät, kovat kävelyalustat, ohuet sukat ja jalkojen ihon rasvattomuus ovat yleisiä syitä känsien ja kovettumien syntyyn.

Mikäli känsät ja kovettumat johtuvat rakenteellisista poikkeamista, kuten varpaiden, nilkan tai jalkaterän virheasennoista, on hyvä hakeutua jalkojenhoidon ammattilaiselle. Myös jalan astuminen linttaan, korkeakaarinen jalka ja jalan ohentunut luontainen rasvapatja altistavat kovettumille ja känsille. Jalkojenhoidon ammattilaiset selvittävät ongelman syyn ja voivat poistaa känsät ja kovettumat hankalistakin paikoista sekä ohjata oikeanlaiseen itsehoitoon. On hyvä muistaa, että känsä tai kovettuma on seuraus ja ne uusiutuvat helposti, mikäli niiden syytä ei selvitetä.

Kovettumien voimakas hiominen jalkaraspilla voi johtaa krooniseen ihomuutokseen ja kovettumien pahenemiseen.

Kovettuman ja känsän hoito

Kovettumia ja känsiä voi hoitaa muun muassa jalkojen ihoa rasvaamalla, känsäsuojilla ja pehmusteilla sekä muilla äknsien ja kovettumien hoitotuotteilla. 

Jalkojen ihon rasvaaminen

Kovettumien ja känsien itsehoidossa ihon kosteustasapainosta huolehtiminen on tärkeää. Rasvaamalla jalkojen ihoa iho pysyy joustavana ja kimmoisana. Säännöllinen jalkojen rasvaaminen pehmentää kovettumia ja känsiä ja tekee ihosta joustavamman ja siten helpottaa ihomuutoksista aiheutunutta kipua. Känsien ja kovettumien rasvaamiseen kannattaa valita voide, joka sisältää ihoa kuorivia, pehmentäviä ja kosteuttavia ainesosia. Esimerkiksi ureaa sisältävä Callusan Forte Vaahtovoide on tarkoitettu paksulle, kovettuneelle ja halkeilevalle iholle. Voiteen sisältämä urea pehmentää kovettunutta ihoa ja voiteessa oleva avokadoöljy ja sheavoi hoitavat ihoa tehokkaasti. Jalkojen hieronta rasvauksen aikana tehostaa vaahtovoiteen imeytymistä ja vilkastuttaa ihonalaisten pehmytkudosten nestekiertoa.

Jalkojen rasvaus päivittäin sekä ehkäisee, että hoitaa jo syntyneitä kovettumia.

Tutustu Callusan Forte Vaahtovoiteeseen

Känsäsuojat ja pehmusteet

Känsien ja kovettumien aiheuttama paine ja kipu ovat oireita, joihin herätään viime kädessä, kun ne häiritsevät liikkumista. Oireita voidaan akuutisti lievittää monenlaisilla itsehoitoon tarkoitetuilla suojilla ja pehmusteilla. Känsien ja kovettumien poisto vie aikaa ja vaatii usein muutoksia viime kädessä kenkävalintoihin. Itsehoitotuotteilla voidaan kuitenkin mukavoittaa kenkää ja ehkäistä uusien känsäongelmien syntyä.

Känsän hoitotuotteet

Esimerkiksi joustavasta silikonigeelistä valmistettu Comforsil Känsäsuoja voidaan kiinnittää iholle vähentämään känsään kohdistuvaa painetta ja lievittämään kipua. Comforsil Känsäsuoja on joustava ja itsestään tarttuva. Tuote mukautuu ihon pintaan ja kestää noin 25 pesukertaa. Pujotettava Mills Geelityyny toimii hyvin varpaiden alueen känsien keventämisessä. Geelityyny vähentää painetta, lievittää kipua, kosteuttaa ja pehmentää varpaiden ihoa. Varvasvälikänsään soveltuu myös Comforsil Varpaanerottaja. Tuote erottaa varpaat toisistaan ja suojaa varpaiden välistä ihoa rakoilta ja känsiltä.

Lue lisää Comforsil Varpaanerottajasta

Myös paksummat ja kertakäyttöiset huopakevennysmateriaalit kuten Mills Huoparengas ja Mills Huopakevennys sopivat känsien, kovettumien, syylien ja vaivaisenluun aiheuttaman kivun keventämiseen. Huopakevennykset suojaavat ihoa hankaukselta ja vähentävät painetta iholla lievittäen kipua liikkuessa. Tuotteissa on pehmeää ja hengittävää sekoitehuopaa, joka sopii myös herkkäihoisille.

Tutustu Mills Huoparenkaaseen

Kovettuman hoitotuotteet

Comforsil Ihonsuojapalat toimivat hyvin kantapään alueen kovettumien tai vaivaisenluun iskunvaimennukseen ja painaumien estoon. Ihonsuojapalat lievittävät hankauksesta johtuvaa kipua ja ehkäisevät rakkojen syntymistä. Ne ovat joustavaa ja tarttuvaa silikonigeeliä, joka mukautuu ihon pintaan ja pitää tuotteen hyvin paikoillaan ilman liima-aineita.

Kovettumia ja hiertymiä päkiän alueella voidaan ennaltaehkäistä esimerkiksi Comforsil Päkipehmusteella, joka vähentää painetta, lievittää kipuja ja ennaltaehkäisee kovettumien ja känsien syntyä. Tuotteen silikoni suojaa ihoa asettuessaan päkiää vasten. Päkiäpehmuste pysyy hyvin paikoillaan varvaslenkin avulla.

Tutustu Comforsil Päkiäpehmusteeseen

Comforsil Saumaton Päkiäpehmuste sopii myös päkiän alueen kovettumien ja hiertymien ennaltaehkäisyyn. Saumattoman tuotteen pehmusteen sisällä oleva silikonityyny vaimentaa askeliskua ja tekee askeltamisesta siten kevyempää.

Jalkaraspi ja hohkakivi

Känsiä ja kovettumia voidaan ohentaa hiomalla ongelma-alueita hohkakivellä tai jalkaraspilla. Hohkakiveä tai jalkaraspia käytetään esimerkiksi suihkun tai jalkakylvyn yhteydessä. Kosteaa kovettumaa raspataan yhdensuuntaisin vedoin. Tervettä ihoa ei tule raspata. Suosittelemme aina varovaisuutta kotona, jotta iho ei ohene liikaa. Paras olisikin toteuttaa känsien poisto tai kovettumien ohentaminen ammattilaisen toimesta.

Tutustu Mills 360° Jalkaraspiin
Mills 360° Jalkaraspi

Viisi vinkkiä sienimetsälle!

  1. Vaihda kumisaappaisiin hyvät iskunvaimennuspohjalliset kuten esimerkiksi Mills terveyspohjalliset tai Mills Villapohjalliset.
  2. Pehmusta känsien ja kovettumien alue pehmusteilla, ihonsuojilla ja suojatupeilla.
  3. Valitse sopivan kokoinen saapas, joka ei hölsky, mutta antaa tilaa jalan turpoamiselle.
  4. Käytä hengittäviä sukkia, joissa on pitkä varsi.
  5. Estä varpaiden hikoilu ja hautuminen pujottamalla Mills Lampaanvillaa varpaiden väleihin. Mills Lampaanvilla soveltuu erinomaisesti myös palelevien ja kylmien varpaiden lämmittämiseen. Lisäksi lampaanvilla toimii mukavana pehmusteena kengissä.

Lisätietoa Mills Lampaanvillasta

Känsien ja kovettumien hoitoon