Kesälajit – miten huomioida jalkaterien hyvinvointi?

Yleisimpiä kesälajeihin liittyviä jalkaterien vaivoja ovat muun muassa hiertymät, rakot, jalkaterien hikoaminen sekä kantapää- ja päkiäkipu. Lue lisää siitä, millaisia vaikutuksia kesälajeihin siirtymisellä voi jalkaterille olla, ja miten vaivoja voi ehkäistä.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitKesälajit – miten huomioida jalkaterien hyvinvointi?

Kesälajit – miten huomioida jalkaterien hyvinvointi?

Kelien lämpeneminen innostaa liikkumaan ulkona. Mutta miten kesäiset lajit, kuten lenkkeily tai pyöräily vaikuttavat jalkateriin? Kesälajeihin lukeutuvat myös muun muassa golf, vaeltaminen ja jalkapallo.

Millaisia ongelmia kesäisempiin lajeihin siirtyminen voi jalkaterille aiheuttaa?

Hiertymät, hautumat ja rakot vaivaavat niin juoksijaa kuin vaeltajaakin

Kevät, kesä ja syksy ovat parasta aikaa niin vaeltajalle kuin juoksijallekin. Juoksu tai lenkkeily ovat suosittuja lajeja, joita voi harrastaa melkeinpä missä vain. Myös vaeltaminen on nostanut suosiotaan viime vuosina ja yhä useampi haaveilee entistä pidemmistä vaelluksista.

Jalat ovat tietysti kovalla koetuksella niin lenkkeillessä kuin vaeltaessakin. Erityisesti hiertymät ja rakot voivat vaivata kaikentasoisia lenkkeilijöitä ja vaeltajia.

Jos hiertymiltä ja rakoilta haluaa juostessa tai vaeltaessa välttyä, kannattaa huomiota kiinnittää erityisesti:

 1. kenkiin, jotka sopivat omaan jalkaan
 2. hyviin sukkiin, joiden materiaali siirtää kosteutta
 3. ihon kosteutukseen.

Tärkeässä roolissa jalkaterien hyvinvoinnin näkökulmasta ovat erityisesti hyvät, omaan jalkaan sopivat kengät. Panosta siis kenkiin ja totuta jalkasi uusiin vaellus- tai juoksukenkiin ennen vaellukselle tai pitkälle lenkille suuntaamista.

Käytä tarvittaessa myös ihonsuojia rakkojen ehkäisemiseksi

Jos rakkoja ja hiertymiä kaikesta huolimatta syntyy, kannattaa tutustua ihoon liimattaviin ihonsuojiin, kuten Mills Fleece Ihonsuojalevyyn tai Comforsil Ihonsuojaan.

Lue lisää vinkkejä siihen, miten ehkäistä ja hoitaa juoksijan jalkoihin syntyviä rakkoja ja hiertymiä.

Vaeltaja, huolehdi jaloistasi

Vaellukset voivat olla pitkiä, useita kymmeniä kilometrejä pitkiä matkoja, kuin myös lyhyempiä, vain muutaman kilometrin mittaisia patikointiretkiä. Mitä pidempi matka on kyseessä, sitä tärkeämmäksi jalkojen hyvinvoinnista huolehtiminen nousee.

Yleisimpiä vaeltajan kohtaamia jalkaterien vaivoja ovat varvasvälihautumat ja hiertymät. Varvasvälihautuma voi vaelluksella saada alkunsa esimerkiksi keinomateriaalista valmistetuista jalkineista tai pienistä sukista. Myös varpaiden virheasennot voivat altistaa ihon hautumille.

Runsas hikoilu sekä tiiviit varvasvälit voivat johtaa myös jalkasieneen tai hautuminen syntymiseen. Avun vaivoihin voi löytää Mills Lampaanvillasta.

Vaeltassa huomiota kannattaa kiinnittää myös jalkahygieniaan, sillä huono jalkahygienia altistaa hautumille.

Lue lisää siitä, miten ehkäistä jalkaongelmia vaelluksella.

Golffaaja kävelee kilometrejä – miten se vaikuttaa jalkoihin?

Viheriöitä laitetaan parhaillaan kuntoon talven jäljiltä ja innokkaat golfaajat odottavat malttamattomina, koska golfmailat pääsevät taas käyttöön. Golfkierroksen aikana kävelyä kertyy helposti 18 reiän aikana jopa kymmenen kilometriä. Golfaajan kannattaakin kiinnittää huomiota jalkojen hyvinvointiin.

Golfaajan yleisimmät jalkaterävaivat liittyvät:

 1. jalkojen hikoiluun
 2. rakkoihin ja hiertymiin
 3. kantapääkipuun
 4. päkiäkipuun
 5. väsyneisiin ja turvonneisiin jalkoihin.

Jalkaterien hikoilua saa hillittyä valitsemalla kengät, jotka on valmistettu hengittävästä materiaalista. Suosittelemme myös valitsemaan sukat, jotka siirtävät tehokkaasti kosteutta. Myös Mills Lampaanvilla on oiva apu hikoileville varvasväleille.

Pitkä kävely altistaa jalkojen hiertymille ja rakoille. Ihorikot saat parhaiten ehkäistyä hyvin jalkaan istuvilla kengillä ja sukilla sekä kosteutetulla iholla.

Golfatessa kävellään ja seisoskellaan tuntikaupalla, joten kantapääkipu on yleinen vaiva golfaajien keskuudessa. Kantapääkipua hillitset lihasten venyttelyllä, jalkapohjien jumppaamisella sekä erilaisilla apuvälineillä, kuten Comforsil Kantapääkupeilla.

Kantapääkivun lisäksi pitkään seisominen ja kävely aiheuttavat usein päkiäkipua. Päkiäkipua ehkäisee hyvin istuvat kengät ja jalkaterän lihasten jumppaaminen. Avun päkiäkipuun voi löytää myös Comforsil Päkiäpehmusteesta.

Pitkät päivät golfkentällä saavat jalat väsymään ja turpoamaan. Jalkoja kannattaakin hoitaa pelikierrosten jälkeen. Jalkojen nostaminen ylös vähentää turvotusta ja jalkojen hierominen ja venyttely tehostavat palautumista.

Jalkapalloilijan jalkaterien iho-ongelmat

Rakot ja hiertymät sekä kantapääkipu vaivaavat toisinaan jalkapallon harrastajaa. Tämän lisäksi jalkapalloilijalle tyypillisiä jalkaterän vaivoja ovat kovettumat, sisäänkasvaneet kynnet, tai varpaiden kynsien irtoamiset. Myös vaivaisenluu ja vasaravarvas ovat monien jalkapalloilijoiden kiusana.

Vaivojen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon voi hankkia apuvälineitä. Esimerkiksi Mills Fleece Ihonsuojalevy estää hiertymien syntymistä, sisäänkasvaneen kynnen aiheuttamia ongelmia voi helpottaa esimerkiksi erottamalla varpaat toisistaan Comforsil Varpaanerottajalla.

Lue lisää vinkkejä jalkapalloilijan jalkaongelmien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon liittyen.

Jalkapalloilijan tarvitsee hyvät kengät jalkavaivojen ehkäisemiseksi

Yksi tärkeimmistä keinoista jalkavaivojen ehkäisemiseksi on hyviin jalkapallokenkiin panostaminen.

Kenkien materiaaliksi kannattaa valita nahka, sillä se muotoutuu helposti jalkaan ja on pehmeä, hengittävä materiaali. Toisaalta synteettisistä materiaaleista valmistetut nappulakengät ovat nahkakenkiä kevyemmät ja vaativat vähemmän hoitoa pysyäkseen hyvinä.

Kokeile kenkiä aina molempiin jalkoihin ja tunnustele, miltä kengät tuntuvat hölkätessä tai ponnistaessa. Kengät kannattaa myös ajaa sisään omiin jalkoihin ennen kuin aloitat aktiivisen jalkapalloilun harrastamisen.

Pyöräilijöiden jalkaterien vaivat

Hiertymien ja rakkojen lisäksi pyöräilijän jalkaterien vaivoina ovat useimmiten:

 1. sisäänkasvaneet kynnet
 2. jalkasieni
 3. kovettumat
 4. jalkojen hikoilu.

Sisäänkasvaneen kynnen voi pyöräilijälle aiheuttaa esimerkiksi liian pieni pyöräilykenkä, huono jalkahygienia tai liian lyhyet varpaankynnet. Vaivan voi aiheuttaa myös virheelliset varpaiden asennot tai liian tiukat sukat.

Jalkojen hikoilu pyöräilykengissä on yksi jalkasienelle altistava tekijä. Lisäksi ahdas pyöräilykenkä altistaa kynsi- sekä jalkasienelle, sillä pieni kenkä heikentää verenkiertoa ja voi vahingoittaa kynsiä.

Liian pienet pyöräilykengät voivat lisäksi aiheuttaa kovettumia jalkoihin. Myös kuiva iho voi olla osasyy kovettumien syntymiselle.

Lue lisää siitä, miten voit helpoiten ehkäistä pyöräilyn aiheuttamia jalkaterän ongelmia.

 

Tähän artikkeliin liittyvät tuotteet