Jalkojen hoito - Miten pidät jalkasi terveinä

Jalkojen hyvinvointi vaikuttaa koko kehon terveyteen ja siksi niiden hoitoon kannattaa kiinnittää huomiota. Suojaamalla ja hoitamalla jalkoja voit välttyä ihorikoilta ja rakoilta.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitJalkojen hoito – Miten pidät jalkasi terveinä

Jalkojen hoito - Miten pidät jalkasi terveinä

Jalkojen terveys on ensiarvoisen tärkeää kehon kokonaishyvinvoinnin kannalta ja siksi niiden hoitoon kannattaa kiinnittää huomiota. Usein jalkojen terveyden merkityksen ymmärtää vasta sitten, kun jalat eivät voi hyvin. Vaivat jaloissa voivat heijastua koko kehon terveyteen ja vaikuttaa omaan aktiivisuuteen. Siispä jalkojen hoidossa kannattaa olla proaktiivinen ja huoltaa niitä tarpeeksi usein.

Vinkki: Paras tapa ehkäistä erilaisia ihorikkoja, kuten rakkoja on ihon säännöllinen rasvaus. Kosteutettu iho on joustavampi ja se kestää paremmin hankausta kuin kuiva iho. Callusan Extra on erinomainen vaihtoehto jalkojen ihon kosteuttamiseen. Se sisältää 10% ureaa ja avokadoölyä, jotka kosteuttavat ja rauhoittavat herkkää ihoa. Vaahtovoide levittyy ja imeytyy helposti, mutta ei jätä rasvaista tunnetta iholle.

Lisätietoa Callusan Extra Vaahtovoiteesta

Suojaa ihoasi: Jalkojen ihoa voi suojata etukäteen liimattavilla ihonsuojilla, kuten Mills Fleece Ihonsuojalla, joka on joustavaa ja kestävää 100% puuvillaa. Se hengittää ja kiinnittyy pitävästi ihoon. Vaihtoehtoisesti voit suojata jalkojen ihoa silikonisella Comforsil Ihonsuojalla, joka ehkäisee tehokkaasti hankausta ja vaimentaa iskua. 

Talviurheilulajit kuten hiihto ja luistelu voivat vaatia veronsa jaloilta. Erilaiset hiertymät ja rakot ovat todella yleisiä talviurheilussa. Tämä usein johtuu siitä, että monot tai luistimet eivät istu hyvin. Talvilajeissa kuten muissakin lajeissa on tärkeää käyttää oikeanlaisia sukkia, jotka eivät hierrä tai mene ryppyyn monon tai luistimen sisällä. Usein joko vuokratut tai lainatut luistimet tai monot hankaavat jalkoja, sillä ne eivät olet muotoutuneet käyttäjänsä jalkoihin. Lue lisää hiihtäjän ja luistelijan jalkojen hoidosta.

Näin kevään lähestyessä lenkkipolut täyttyvät innokkaista lenkkeilijöistä. Oli alusta sitten mikä tahansa, kannattaa varautua rakkoihin ja hiertymiin. Joskus rakot ja hiertymät voivat rajoittaa liikkumista ja täten pilata urheilusuorituksen. Pahimmassa tapauksessa rakot voivat olla infektioportteja erilaisille bakteereille ja siksi niitä tulee tarkkailla huolella. Lenkkeilijän kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti jalkineisiin sillä ne vaikuttavat jalkojen hyvinvointiin. Lenkkikenkien lisäksi on tärkeää valita oikeankokoiset, laadukkaat ja hyvin istuvat sukat, jotta voit säästyä hiertymiltä ja rakoilta. Laadukkaat juoksusukat on valmistettu keinokuitumateriaalista, joka pitää jalat kuivina ja miellyttävän tuntuisina. Lue lisää vinkkejä jalkojen hoidosta juoksijalle.

Tutustu Mills Fleece Ihonsuojiin tästä 

Jalkojen ihoon kohdistuva jatkuva kitka ja hankaus aiheuttavat hiertymiä ja rakkoja. Uudet juoksukengät, monot tai luistimet, jotka eivät ole vielä muotoutuneet jalkaan tai rypyssä oleva sukka voivat hiertää ja hangata jalkojen ihoa. Hiertymäriski lisääntyy myös silloin, kun jalat hikoavat tai turpoavat. 

Ennen lenkkipolulle, jäälle tai hiihtoladulle astumista kannattaa harkita erilaisia menetelmiä, joilla voit ennaltaehkäistä hiertymiä ja rakkoja. Säännöllinen jalkojen itsehoito on tehokkain tapa ennaltaehkäisyyn. Tähän sisältyy jalkojen rasvaaminen, ihonsuojaus sekä hyvästä jalkahygieniasta huolehtiminen.

Jalkojen hoitoon ja suojaamiseen