Jalkavaivat ja juhlakengät – 5 vinkkiä kuinka välttyä hiertymiltä

Korkeat korot ja kapeat kengät kuuluvat monen juhla-asuun, vaikka ne saattavatkin tuntua epämiellyttävältä jaloissa. Lue jalkaterapeutin vinkit, miten välttyä ikäviltä hiertymiltä ja rakoilta tulevalla juhlakaudella.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitJalkavaivat ja juhlakengät – 5 vinkkiä kuinka välttyä hiertymiltä

Jalkavaivat ja juhlakengät – 5 vinkkiä kuinka välttyä hiertymiltä

Juhlat ovat yksi niistä hetkistä, jolloin kengän ulkonäkö saatetaan asettaa kengän mukavuutta tärkeämmäksi. Juhlakengiksi saattavat päätyä korkeakorkoiset, kauniit ja kapeat kengät, jotka näyttävät hyvältä, mutta eivät välttämättä tunnu siltä. 

Jalkaterapeutti Anni Kääriäinen antaa viisi vinkkiä, joiden avulla voit parantaa jalkojen hyvinvointia juhlakaudella.

1. Totuta jalkasi kenkiin jo ennen juhlia.

Kun käytät juhlakenkiä jo ennen juhlia, ehtivät kengät mukautua jalkaasi. Jos kenkä yhä hankaa tai puristaa, osaat varautua oikeanlaisilla tuotteilla.

2. Hoida jalkasi ennen juhlia, tarkista jalkojen kynnet ja iho.

Liian pitkät kynnet saattavat painaa kengissä tai rikkoa sukkahousut. Rasvaa kuivunut tai kovettunut iho, mutta älä ota pitkiä ja kuumia jalkakylpyjä ennen juhlia. Pitkien jalkakylpyjen vuoksi kynsivallit voivat vettyä ja kova kynsi voi sen jälkeen pureutua pehmeään ihoon ja aiheuttaa kivuliaan kynsivallin tulehduksen.

3. Varaudu hankaaviin kenkiin.

Mikäli kengät alkavat hankaamaan kesken juhlinnan, varaudu esimerkiksi  valmiiksi muotoilluilla Comforsil Ihonsuojapaloilla, jotka on valmistettu ohuesta silikonigeelistä. Tuote ehkäisee tehokkaasti hankausta ja se on helppo asettaa iholle myös kesken juhlinnan.

4. Jumppaa jalkoja juhlien jälkeen.

Juhlista väsyneitä jalkoja kannattaa jumpata koukistamalla ja ojentamalla nilkkaa sekä harottamalla varpaita. Jos käytit korollisia kenkiä, kannattaa venyttää myös pohkeet. Kevyt rasvaushieronta on hyväksi väsyneille jaloille.

5. Säilytä juhlakenkiäsi hyvin ja huolla tarvittaessa.

Tällöin kenkien kunto pysyy hyvänä ja ne säilyttävät muotonsa mahdollisimman pitkään. Voit rutistaa sanomalehdestä tuet saapasmallisten kenkien varsiin, jolloin varsi pysyy pystyssä säilytyksessä eikä varteen jää painaumia. Siisti kenkien ulkopinta, hoida kengän materiaalia tarvittaessa ja tarkista korkolappujen kunto ennen säilytystä. 

Kengän hankaus – kuinka estää se?

Juhlakenkien mukavuuteen voit vaikuttaa ensisijaisesti valitsemalla oikean koon. Liian lyhyt kenkä aiheuttaa entistä enemmän epämukavuuden tunnetta jalassa. Epämukavien kenkien haittavaikutuksia voi onneksi helpottaa myös oikeanlaisilla tuotteilla, eikä kipeistä hiertymistä tai rakoista tarvitse kärsiä.

Apua hankaukseen voit saada esimerkiksi ohuista, iholle liimattavista suojista, kuten Comforsil Ihonsuojapaloista, jotka estävät kenkää hankaamasta ihoa rikki. Uudelleen käytettävästä ihonsuojapalasta on apua myös vaivaisenluun suojaamiseen, joka sekin voi helposti kipeytyä ja hiertyä juhlakengässä.

Itsekiinnittyvistä, ihoon mukautuvista ja väriltään huomaamattomista ihonsuojapaloista saat nopean avun jalkojen hiertymien ehkäisyyn ja hoitoon. Tuote ei sisällä liima-aineita, joten se sopii hyvin myös herkkäihoiselle. 

Tutustu uudelleen käytettävään ja pehmustavaan Comforsil Ihonsuojaan

Yleisesti ihoa suojaavien materiaalien valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota iskunvaimentavuuteen, kiinnittyvyyteen, joustavuuteen ja muokattavuuteen. Hyvä ihonsuoja on sellainen, jonka pystyy leikkaamaan ja muotoilemaan tarpeeksi isoksi, jotta se pysyy hyvin paikallaan ja suojaa laajaa aluetta, eikä rullaannu käytössä. 

Itsekiinnittyviä suojia on helppo käyttää ja ne kulkevat kätevästi mukana. Ihonsuojilla voidaan myös ennaltaehkäistä kivuliaiden känsien ja hiertymien syntymistä. Kipeät känsät vaativat usein jalkojenhoidon ammattilaisten avun, joten ennaltaehkäise tulevat vaivasi helposti ja lisää kenkien mukavuutta käyttämällä ihonsuojapaloja.

Päkiäkipu juhlijan riesana

Kapeakärkiset ja korkakorkoiset kengät aiheuttavat kuormitusta päkiälle. Päkiäkipu onkin yleinen vaiva naisilla. 

Päkiäkipua voi helpottaa erilaisilla apuvälineillä. Esimerkiksi Comforsil Saumaton Päkiäpehmustetta voi kokeilla myös korkeakantaisessa kengässä. Saumaton tuote on mukava jalassa ja pehmusteen sisällä oleva silikonityyny tekee askeltamisesta kevyempää, sillä se vaimentaa tehokkaasti askeliskua.

Jalkojen hoito juhlakauden jälkeen

Jalkoja kannattaa hoitaa jo juhlakauden aikana, esimerkiksi säännöllinen rasvaus ehkäisee kovettumien syntymistä ja pitää ihon pehmeänä. Juhlakauden jälkeen jalat ansaitsevat kuitenkin jalkakylvyn ja kunnon rasvauksen.

Hellit jalkoja liottamalla niitä lämpimässä vedessä, johon voit lisätä esimerkiksi tavanomaisia kylpysuolia tehokkaampaa Mills jalkakylpysuolaa. Jos et kaipaa erityisen tehokasta jalkakylpysuolaa, voit lisätä jalkojen kylpyveteen muutaman tipan Mills Teepuuöljyä jossa on voimakas teepuuöljyn ominaistuoksu.

Jalkojen kylvettämisen jälkeen suosittelemme rasvaamaan pehmentyneen ihon. Rasvaa jalkojen iho esimerkiksi kuivalle iholle tarkoitetulla Callusan Extra vaahtovoiteella. Hajusteeton, vaahtoisan koostumuksen omaava voide pehmittää ja suojaa ihoa. Jos kaipaat voidemaisempaa tuotetta, voit kokeilla esimerkiksi Suomessa valmistettua Mills Käsi- ja jalkavoidetta

Jos jaloissasi on kovettumia, jotka kaipaavat erityishuomiota, kannattaa niihin sipaista kovettumille suunniteltua Peclavus Hoitopuikkoa. Hoitopuikko sisältää muun muassa kosteuttavaa jojobaöljyä ja mehiläisvahaa. 

Tee jalkojen hoitamisesta rentouttava hetki sytyttämällä muutama tuoksukynttilä ja soittamalla rentouttavaa musiikkia. Koska vesi kuivattaa jalkojen ihoa, ei jalkakylvyn kannata kestää viittä minuuttia pidempään. 

Jos jaloissa on hankalia kovettumia tai kipeitä halkeamia, kannattaa jalat hoitaa ensin ammattitaitoisella jalkojenhoitajalla. Tämän jälkeen jalkojen kotihoitokin on helpompaa.

Onko epämukavista juhlakengistä haittaa jalalle?

Pääsääntöisesti kengiksi kannattaa valita sopivan kokoiset ja jalassa miellyttävältä tuntuvat kengät. Juhlakengät saattavat kuitenkin olla poikkeus, jolloin ulkonäkö menee mukavuuden edelle.

Liian pienet ja puristavat kengät voivat saada jalat hikoilemaan entistä enemmän. Hikoilu taas lisää hiertymäriskiä ja yhteenpuristuvat varpaat voivat vääntää jalkaterää virheasentoon ja aiheuttaa varvasvälihautumia. Lue lisää hiertymien ja varvasvälihautumien ehkäisystä.

Hikoilusta ja hankauksesta johtuvat ongelmat voivat ilmetä lyhyenkin käytön jälkeen, mutta esimerkiksi jalkaterän sisäänpäin kääntyminen vaatii, että liian pieniä ja epämukavia kenkiä käytetään yksittäisten juhlien sijaan pidempiä aikoja. Voit lukea lisää jalan asentovirheiden korjaamisesta.

Ahdas kengänkärki saattaa altistaa, tai aiheuttaa kipua jo syntyneeseen vaivaisenluuhun, mutta epäsäännöllisellä käytöllä olevat juhlakengät eivät vaivaisenluun syntymiseen merkittävästi vaikuta. Lue lisää vaivaisenluun hoidosta ja ennaltaehkäisystä aikaisemmin julkaistusta artikkelista.

Jalkojen hyvinvoinnin kannalta tärkeintä on se, millaisia jalkineita käytät juhlakauden ulkopuolella arkikäytössä. Valitse päivittäiseen käyttöön tarpeeksi tilavat kengät, joita käytettäessä jalkaan ei synny ylimääräistä kipua.

Lue lisää siitä, miten ostat jalalle hyvät kengät