Jalkojen hoito kesällä – jalkavaivojen ennaltaehkäisy ja hoito

Jalkojen hoitoon kannattaa kiinnittää huomiota ympäri vuoden, mutta erityistä huomiota jaloille annetaan usein kesäisin. Välty ikäviltä jalkaongelmilta ja lue lue asiantuntijoiden vinkit jalkojen hyvinvoinnin tukemiseen.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitJalkojen hoito kesällä – jalkavaivojen ennaltaehkäisy ja hoito

Jalkojen hoito kesällä – jalkavaivojen ennaltaehkäisy ja hoito

Moni liikkuu kesällä lisääntyneen valon ja lämpimien kelien ansiosta normaalia enemmän. Kesällä liikkuminen saattaa myös tapahtua monipuolisemmissa maastoissa tai erilaisissa ympäristöissä, toisinaan myös paljain jaloin.

Kesän voi aloittaa hoitamalla jalat kuntoon. Jalkojen hoidon ylläpito saattaa kuitenkin unohtua kesän aikana ja syksyllä jalkateriä katsoessa huomaat, että jalat tarvitsisivat erityishuomiota. Kannustamme hoitamaan jalkoja myös aktiviteettien lomassa!

Kesäloma kannattaa turvata ennaltaehkäisemällä jalkavaivat, sillä kipeät rakot, jalkojen hikoilu tai voimakas turvotus voivat pahimmillaan pilata lomamatkan. Älä anna jalkavaivojen tulla kesäloman tielle ja lue vinkit kesäjalkojen hoitoon ja ylläpitoon.

Valitse hyvät kengät jalalle – ennaltaehkäise hiertymät ja rakot

Kesällä kilometrejä syntyy huomaamatta. Kesäkelit innostavat liikkumaan ulkona ja kesälomamatkoilla kävellään usein enemmän, kuin tavallisessa arjessa.

Matkaan kannattaakin aina pakata mukaan hyvät kengät. Kengillä on valtava merkitys jalkojen hyvinvoinnille, joten oikean kokoisten ja omaan jalkaan sopivan mallin valintaan on syytä panostaa.

Parhaiten hiertymiä ja ihorikkoja voit ehkäistä käyttämällä hyvin jalkateriin istuvia, sisään ajettuja ja matalakorkoisia kenkiä. Uusia kenkiä matkalle ei kannata ottaa mukaan, sillä ne todennäköisemmin hiertävät ja aiheuttavat rakkoja.

Kenkien ostaminen ei aina ole helppoa, mutta muutaman vinkin avulla löydät omaan jalkaasi sopivan parin. Lue lisää siitä, miten ostat hyvät kengät.

Ehkäise hiertymiä talkilla ja hyvillä sukilla

Myös talkki ja hyvät sukat ehkäisevät tehokkaasti hiertymien ja rakkojen syntyä.

Sukiksi kannattaa valita keinokuitusukat, sillä niiden materiaali kuljettaa tehokkaasti hikeä iholta, pitäen ihon kuivana. Hikoilevaan, kosteaan ihoon tulee kuivaa ihoa helpommin rakkoja. Lisäksi keinokuitusukat toimivat kitkanpoistajina. Jos kärsit hikoilevista jaloista, kannattaa tutustua myös lampaanvillaan, joka on tehokas apu hikoileville jalkaterille.

Jalkojen rasvaus ehkäisee ihorikkoja

Ihon rikkoontumista, kuten rakkojen syntymistä ehkäiset pitämällä ihon kosteutettuna. Jalkojen säännöllinen rasvaus siis kannattaa!
Kosteutettu iho on joustavampi, jolloin se kestää kuivaa ihoa paremmin hankausta. Erityisesti kesällä jalkojen rasvaukseen on hyvä kiinnittää huomiota, sillä kesällä avojaloin kulkiessa ihoon kohdistuu erilaista rasitusta.

Ihon kosteutukseen sopii erinomaisesti Mills Käsi- ja jalkavoide, joka kosteuttaa ihoa tehokkaasti jättäen ihon kevyen ja miellyttävän tuntuiseksi.

Lisäksi voide hoitaa ihoärsytystä, rauhoittaa ihoa ja sopii erityisesti herkälle iholle. Hygieeniseen ja kätevään pumppupulloon pakattu voide sopii kaikenikäisten käyttöön – ja tarvittaessa kosteutat sillä koko vartalon.

Tutustu Mills Käsi- ja jalkavoiteeseen

Kantapään halkeamat – hoito ja ennaltaehkäisy

Kesällä iho kuivuu ja paksuuntuu luontaisesti, sillä ihoon kohdistuu enemmän kuormitusta. Kuiva iho on joustamattomampi ja halkeilee helpommin kuormittuessaan.

Kantapään halkeamat ovat monelle tuttu vaiva, joita voidaan hoitaa ja ehkäistä riittävällä ihon kosteuttamisella. Mills Pihkavoide sopii erinomaisesti halkeamien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. 

Pihkavoide suojaa ihoa halkeamilta ja vahvistaa ihon luonnollista suojakerrosta pidättämällä kosteutta ihossa. Mills Pihkavoide sopii erityisesti jalan iho-ongelmista, kuten halkeilevasta, sarveistuneesta ja infektioherkästä ihosta kärsiville. Voide sopii käytettäväksi koko vartalolle.

Kokeile myös Mills Jalkaseerumia, joka on tehokas tuote kuivien kohtien kosteutukseen.

Halkeamien ennaltaehkäisemiseksi suosittelemme säännöllistä ihon rasvausta, jota voi tehostaa rasvauksen yhteydessä tehtävällä hieronnalla.

Tutustu Mills Pihkavoiteeseen

Jalkojen turvotus – yleistä helteellä

Jalkojen turvotus on monelle tuttu vaiva. Kesähelteet voivat aiheuttaa alaraajoille sekä väsymystä, että turvotusta. Lämpimien kelien lisäksi turvotusta voivat aiheuttaa niin pitkät matkustusajat kuin lentäminenkin.

Miten ehkäistä jalkojen turvotusta?

Alaraajojen turvotusta voi poistaa tai vähentää jalkajumpalla, pitämällä jalkoja kohoasennossa sekä hieromalla jalkateriä ja alaraajoja. Myös viileällä vedellä huuhteleminen vähentää turvotusta ja virkistää jalkoja. Lentosukkien käyttä voi myös auttaa jalkojen turvotukseen.

Paljasjaloin kävely erilaisilla alustoilla, kuten rantahietikolla on tehokasta jalkavoimistelua. Suosittelemmekin kävelemään kesällä mahdollisuuksien mukaan ilman jalkineita.

Muista kuitenkin tarkistaa, että maasto sopii paljanjaloin kävelyyn, esimerkiksi auringon kuumentama hiekka tai asfaltti saattaa tuntua ikävältä jalanpohjissa.

Ehkäise jalkojen turvotusta lennoilla

Kesälomalla moni suuntaa ulkomaille, ja pitkät lennot kuormittavat koko kehoa. Jalkojen turvotus lennoilla on yleistä, ja parhaiten ehkäiset turvotusta lentosukkien ja liikkumisen avulla.

Tutkimusten mukaan lentosukat, joissa on 10-20 mmHg:n paine (paineluokka I), ehkäisevät alaraajojen turvotusta ja jalkojen väsymistä pitkien lentomatkojen aikana.

Kynsi- ja jalkasieni tarttuvat ja leviävät nopeasti

Kynsi- ja jalkasieni ovat yksi yleisimmistä ihossa ja kynsissä ilmenevistä ongelmista. Jos olet kärsinyt aiemmin jalkasienestä tai varvasväli-iho on rikki, kannattaa yleisissä pesu- ja pukuhuonetiloissa välttää paljasjaloin liikkumista.

Paras tapa suojautua jalkainfektioilta on käyttää sisä- tai uimatossuja. Mills Jalkakylpysuola on erinomainen apu ehkäisemään jalkojen sieni-infektioita ja niiden uusiutumista.

Jalka- ja kynsisienen tukihoitona voidaan käyttää myös antimikrobista Mills Teepuuöljyä suoraan kynnelle tai jalkakylpyyn sekoitettuna.

Lue lisää Mills Teepuuöljystä

Mitä pakata kesämatkalle mukaan?

Jalkoihin kohdistuviin ongelmiin kannattaa varautua etukäteen ja pakata mukaan muutama tuote, joiden avulla hoitaa ja ennaltaehkäistä ikäviä jalkavaivoja. Pahimmillaan rakko tai hiertymä vaikuttavat koko loman kulkuun ja kipeytyneet jalat estävät liikkumasta suunnitellusti.

Olemme keränneet sinulle listan tuotteita, joiden avulla hoidat ja ennaltaehkäiset jalkavaivoja. Jalkoihin muotoutuneiden kenkien lisäksi pakkaa kesälomamatkalle mukaan:

Haluatko saada helppoja vinkkejä jalkojen hoitoon? Lue, kuinka hoidat jalkaterien ihon kesäkuntoon.

Lomailijan jalkojenhoitotuotteet