Hiertymät, hautumat, kovettumat ja känsät - Miten vältyn ulkoilijan yleisiltä jalkaongelmilta?

Monille suomalaisille ulkoilu on elämäntapa. Tämä ei ole ihmekään sillä Suomessa on paljon upeita ulkoilualueita. Jokaisen ulkoilijan tulisi kiinnittää huomiota jalkojen hyvinvointiin, sillä ikävät jalkaongelmat vaikuttavat koko kehon terveyteen. Lue vinkit ulkoilijan jalkaongelmien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitHiertymät, hautumat, kovettumat ja känsät – Miten vältyn ulkoilijan yleisiltä jalkaongelmilta?

Hiertymät, hautumat, kovettumat ja känsät - Miten vältyn ulkoilijan yleisiltä jalkaongelmilta?

Syksy on otollista aikaa ulkoilulle sillä kelit ovat sopivan viileitä ja hyttyskausi on lopuillaan. On hyvä muistaa, että ulkoilu-, retkeily-, sekä vaellusreissut saattavat altistaa jalat kovallekin rasitukselle. Ulkoilijan tulisi pitää huolta jalkojen terveydestä, koska sillä on suora vaikutus yleisterveyteen. Lue Millsin vinkit ulkoilijan jalkaongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.

Ulkoilijan yleisimmät jalkaongelmat

Hiertymät

Ulkoillessa kengät ovat usein pitkiä aikoja jalassa ja jalat voivat hikoilla voimakkaasti. Tällöin hiertymien riski kasvaa. Hiertymät voivat tehdä ulkoilusta erittäin epämiellyttävää, koska askeltaminen muuttuu kivuliaaksi rajoittaen liikkumisen. Hiertymät voivat myös olla jopa infektioportteja erilaisille bakteereille.

Lue vinkit hyvin istuvien kenkien ostoon

Ihon säännöllinen rasvaus on paras tapa ehkäistä hiertymiä ja muita ihorikkoja, sillä hyvin kosteutettu iho on joustava ja kestää paremmin hankausta kuin kuiva iho. Jalkojen rasvaamiseen sopii erinomaisesti Mills Pihkavoide, joka suojaa ihoa halkeamilta ja vahvistaa ihon luonnollista suojakerrosta. Pihkavoide on helposti levittyvä ja riittoisa karitevoita ja suomalaista antibakteerista kuusenpihkaa (5%) sisältävä hoitovoide. Pihkavoide hoitaa ärsyyntynyttä, kuivaa ja halkeilevaa ihoa. Tuote on täsmävoide jalkojen iho-ongelmiin, ja se sopii erityisen hyvin karhealle, kosteusköyhälle ja hyvin kuivalle iholle, kuten halkeileville kantapäille.

Tutustu Mills Pihkavoiteeseen

Hiertymiä voidaan myös ennaltaehkäistä suojaamalla riskialtis ihoalue pehmustavalla materiaalilla, kuten Mills Fleece Ihonsuojalevyllä. Tuote on leikattava ja muotoiltava ihonsuoja, joka hengittää ja kiinnittyy pitävästi ihoon tarttuvan liimapinnan ansiosta.

Lue lisää Mills Fleece Ihonsuojalevystä

Varvasvälihautuma

Varvasvälihautuma on usein seurausta huonosta jalkahygieniasta, liian pienten tai huonosti hengittävien sukkien ja keinomateriaalista valmistettujen jalkineiden käytöstä tai jalkojen runsaasta hikoilusta. Myös tiiviit varvasvälit sekä varpaiden virheasennot altistavat ihohautumille.

Varvasvälien hautumista voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä pujottamalla Mills Lampaanvillaa varpaiden väleihin. Villa imee kosteutta sekä samalla suojaa ja pehmustaa varpaita. Lampaanvilla toimii myös pehmikkeenä tai lämmikkeenä kengissä.

Tutustu Mills Lampaanvillaan

Känsät ja kovettumat

Känsät ja kovettumat ovat maailmanlaajuisesti yleisimpiä jalkojen ihomuutoksia. Känsät ja kovettumat syntyvät ihon puolustautuessa hankaukselta, paineelta tai kitkalta. Iho puolustautuu kasvattamalla paksunnosta suojaamaan esimerkiksi luisia ulokkeita. Huono jalkahygienia, ylipaino, liian pienet kengät, kovat kävelyalustat, ohuet sukat ja jalkojen ihon rasvattomuus ovat yleisiä syitä känsien ja kovettumien syntyyn.

Kovettumien ja känsien itsehoidossa ihon kosteustasapainosta huolehtiminen on tärkeää. Rasvaamalla jalkojen ihoa iho pysyy joustavana ja kimmoisana. Säännöllinen jalkojen rasvaaminen pehmentää känsiä ja tekee ihosta joustavamman ja siten helpottaa ihomuutoksista aiheutunutta kipua. Känsien ja kovettumien rasvaamiseen kannattaa valita voide, joka sisältää ihoa pehmentäviä ja kosteuttavia ainesosia. Mills Pihkavoide sopii erinomaisesti känsien ja kovettumien rasvaamiseen.

Känsien aiheuttamaa painetta ja kipua voidaan akuutisti lievittää monenlaisilla itsehoitoon tarkoitetuilla suojilla ja pehmusteilla. Esimerkiksi joustavasta silikonigeelistä valmistettu Comforsil Känsäsuoja voidaan kiinnittää iholle vähentämään känsään kohdistuvaa painetta ja lievittämään kipua. Comforsil Känsäsuoja on joustava ja itsestään tarttuva. Tuote mukautuu ihon pintaan ja kestää noin 25 pesukertaa.

Pujotettava Mills Geelityyny toimii hyvin varpaiden alueen känsien keventämisessä. Geelityyny vähentää painetta, lievittää kipua, kosteuttaa ja pehmentää varpaiden ihoa. Varvasvälikänsään soveltuu myös Comforsil Varpaanerottaja. Tuote erottaa varpaat toisistaan ja suojaa varpaiden välistä ihoa rakoilta ja känsiltä.

Lue lisää Comforsil Varpaanerottajasta

​​Comforsil Ihonsuojapalat toimivat hyvin kantapään alueen kovettumien tai vaivaisenluun iskunvaimennukseen ja painaumien estoon. Ihonsuojapalat lievittävät hankauksesta johtuvaa kipua ja ehkäisevät rakkojen syntymistä. Ne ovat joustavaa ja tarttuvaa silikonigeeliä, joka mukautuu ihon pintaan ja pitää tuotteen hyvin paikoillaan ilman liima-aineita.

Tutustu Comforsil Ihonsuojapaloihin

Mills Villapohjalliset sisältävät 100 % lampaanvillaa, joka pitää jalat lämpiminä talvella ja mukavina ympäri vuoden. Villapohjalliset sopii kaikkiin jalkineisiin. Villakerroksen alla oleva lateksinen anti-slip pohja tuo pitoa ja pehmentää askellusta. Pehmeät ja mukavantuntuiset pohjalliset ovat noin 5 mm paksuiset.

Tutustu Mills Villapohjallisiin

Vinkki! Ulkoilusta väsyneet jalat on hyvä virkistää pienellä jalkajumpalla, kohoasennolla ja hieronnalla. Lue tästä Millsin pikavinkit jalkojen jumppaamiseen.

Lue myös – Pyöräilijöiden yleisimmät jalkaongelmat ja niiden ennaltaehkäisy