Herkät ja kuivat jalat - Miten hoidan jalkoja, jotka ovat alttiita ärsytykselle ja infektioille?

Herkät ja kuivat jalat ovat alttiita erilaisille iho- ja kynsiongelmille, kuten halkeileville kantapäille, jalkasienelle, sisäänkasvaneelle kynnelle ja varvasvälihautumille. Oikeanlainen jalkojenhoito voi ennaltaehkäistä kynsi- ja iho-ongelmia ja tukea jalkaongelmien hoidossa. Tutustu, miten hoidat herkkää ja kuivaa ihoa, joka on altis ärsytykselle ja infektioille.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitHerkät ja kuivat jalat – Miten hoidan jalkoja, jotka ovat alttiita ärsytykselle ja infektioille?

Herkät ja kuivat jalat - Miten hoidan jalkoja, jotka ovat alttiita ärsytykselle ja infektioille?

Herkkää ja kuivaa jalkojen ihoa tulisi hoitaa huolellisesti, jotta vältytään niin terveydellisesti kuin kosmeettisestikin ikäviltä jalka- ja kynsiongelmilta. Erityisesti jalkojen puhdistukseen ja kosteutukseen tulisi panostaa. Millsin jalkojenhoitotuotteet ovat kehitetty ja koostettu yhteistyössä jalkojenhoidon ammattilaisten kanssa. Monipuolinen tuotevalikoima perustuu ammattilaisten eniten käyttämiin ja suosittelemiin tuotteisiin sekä kattaa yleisimpien jalkaongelmien ennaltaehkäisyn ja hoidon. Millsin laadukkaat Hoito -kategorian tuotteet ovat terveyttä edistäviä, hyvin siedettyjä ja myös herkälle iholle sopivia. 

Herkkä jalkojen iho

Herkkä iho on erittäin yleinen vaiva suomalaisilla ja se voi tehdä olon todella epämukavaksi. Herkkä iho kutisee, kirvelee, polttelee ja punoittaa helposti. Sää, ikä, hormonitoiminta, stressi, liiallinen auringonotto, lääkitys, vääränlainen ihonhoito ja ruokavalio voivat herkistää ihoa, myös pitkäaikaisesti (esimerkiksi ihoon vaikuttava lääkitys). Herkän ihon taustalla voi myös olla ihosairaus, kuten atooppinen ihottuma. Herkkä iho reagoi voimakkaasti ääriolosuhteissa, kuten pakkasessa, saunassa ja auringossa sekä ärtyy helposti pesuaineista, voiteista, hajuvesistä ja jopa vaatteiden kosketuksesta.

Jalkojen ihon yliherkkyys on usein pysyvää, mutta sitä voidaan lieventää erilaisilla jalkojenhoitotuotteilla. Herkkäihoisten tulisi suosia hajusteettomia ja erityisesti herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita. Herkkää ihoa tulisi myös pestä usein, etteivät bakteerit pääse aiheuttamaan tulehduksia. Herkkää ihoa tulisi pestä haalealla vedellä ja miedoilla pesuaineilla. Ihon hankaaminen ja kuumassa vedessä peseminen eivät ole hyväksi iholle.

Herkkä jalkojen iho hilseilee ja kutisee helposti. Tällöin moni saattaa raapia ihoa, jolloin iho menee rikki ja voi tulehtua helposti. Tulehtunut iho kutisee ja hilseilee vielä enemmän ja siksi kuivaa ihoa tulisi rasvata ajoissa kosteuden haihtumista estävällä voiteella.

Herkän ihon hoito

Herkästä jalkojen ihosta kärsivien tulisi kiinnittää huomiota jalkojen puhdistukseen ja rasvaukseen. Mills Jalkakylpysuola sopii erinomaisesti infektio- ja tulehdusherkän ihon puhdistukseen. Mills Jalkakylpysuola on antiseptinen jalkakylpy, joka ehkäisee jalkojen sieni-infektioita sekä infektioiden leviämistä ja uusiutumista. Tuote sopii myös päivittäisen jalkahygienian tehostukseen ja jalkojen liikahikoilusta kärsiville. Tuote poikkeaa tavanomaisista jalkakylpysuoloista, koska sillä on jalkaterveyttä edistäviä vaikutuksia iholla ja se kuuluu CE-merkittyihin lääkinnällisiin laitteisiin.

Tutustu Mills Jalkakylpysuolaan

Mills Pihkavoide hoitaa ärsyyntynyttä, kuivaa ja halkeilevaa ihoa. Voide sisältää suomalaista pihkaa, jolla tunnetaan antibakteerisia ominaisuuksia sekä dekspantenolia, joka rauhoittaa ihoärsytystä.

Lue lisää Mills Pihkavoiteesta

Herkän Ihon rasvaamiseen sopii erinomaisesti myös Mills Käsi- ja jalkavoide, joka kosteuttaa tehokkaasti ja jättää ihon kevyen ja miellyttävän tuntuiseksi. Voide hoitaa ihoärsytystä, rauhoittaa ihoa, ja sopii erityisesti herkälle iholle. Mills Käsi- ja jalkavoide on laajemmille ihoalueille tarkoitettu hoitovoide.

Tutustu Mills Käsi- ja jalkavoiteeseen

Kuivat ja halkeilevat kantapäät

Kantapäiden halkeilu on yleinen vaiva, joka johtuu erittäin kuivasta ja kovettuneesta ihosta. Halkeama syntyy, kun kuivaksi päässyt iho venyy ja halkeaa. Pahimmillaan halkeama voi yltää verinahkaan asti. Halkeamasta voi vuotaa verta ja se voi olla erittäin kipeä. Halkeaman kautta elimistöön pääsee bakteereja, jotka voivat aiheuttaa tulehduksen, jopa kivuliaan ja sairaalahoitoa vaativan ruusun. Halkeamia on siellä, missä iho paineen ja kuormituksen takia venyy, kuten kantapäässä, päkiässä ja isovarpaiden sivuissa. Ihon halkeamasta voi myös kehittyä jalkasieni-infektio.

Seisomatyö, kovat työskentelyalustat, ylipaino ja rasvapatjan rappeutuminen altistavat halkeamien syntymiselle. Halkeilua edistävät pöly, lika ja ilman kuivuus. Vääränkokoiset tai -malliset kengät voivat altistaa halkeamille. Myös jalkojen rakenne vaikuttaa halkeamien syntymiseen. Etenkin korkeakaarisissa jaloissa kantapäihin kohdistuu enemmän painetta, mikä lisää kantapään ihon kovettumista ja halkeamien syntymistä. Kantapäät halkeilevat yleensä kesällä, kun kävellään paljon paljain jaloin. Myös kovettuman voimakas raspaaminen ja repiminen voivat johtaa halkeaman syntymiseen.

Kantapään halkeamien hoito ja ennaltaehkäisy

Kuiva iho on joustamattomampi ja halkeilee helpommin kuormittuessaan. Halkeamia voidaan ennaltaehkäistä ihon rasvauksella ja rasvauksen yhteydessä tehtävällä hieronnalla. Mills Pihkavoide sopii erinomaisesti halkeamien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Pihkavoide suojaa ihoa halkeamilta ja vahvistaa ihon luonnollista suojakerrosta pidättämällä kosteutta ihossa. Pihkavoide sopii käytettäväksi koko vartalolle. Halkeamia ja kovettumia voidaan myös pehmentää jalkakylvyssä käyttämällä Mills Jalkakylpysuolaa.

Mills Pihkavoide sopii erityisesti jalan iho-ongelmista, kuten sarveistuneesta, halkeilevasta ja infektioherkästä ihosta kärsiville.

Tutustu Mills Pihkavoiteeseen

Varvasvälihautumat

Varvasvälihautumalla tarkoitetaan kosteuden hautovan vaikutuksen aiheuttamaa varvasvälien ihon rikkoontumista. Varvasvälihautumaan ei välttämättä liity hiivan tai bakteerin aiheuttama tulehdus. Hautunut varvasväli-iho on usein valkoinen, pehmeä ja kostea. Puhutaan ns. ihon maseroitumisesta.

Diabetes, lihavuus, kuumuus, hikoilu, hankaus ja puutteellinen hygienia altistavat hautumille. Varvasvälihautuma on usein seurausta huonosta jalkahygieniasta, liian pienten tai huonosti hengittävien sukkien ja keinomateriaalista valmistettujen jalkineiden käytöstä tai jalkojen runsaasta hikoilusta. Myös tiiviit varvasvälit sekä varpaiden virheasennot altistavat ihohautumille.

Varvasvälihautumien ennaltaehkäisy ja hoito

Varvasvälihautumaa voidaan ennaltaehkäistä kuivaamalla varvasvälit huolella ja käyttämällä omaa jalkapyyhettä. Kosteat varvasvälit altistavat jalkasienelle. Varvasvälejä ei saa rasvata ja niiden kuntoa tulee tarkkailla viikoittain. Varvasvälihautuman hoitoa voidaan tukea antiseptisella Mills Jalkakylpysuolalla, joka vähentää sienien ja bakteerien leviämistä*.

Kynsi- ja jalkasieni

Jos varvasvälihautuma leviää jalkapöytään tai kutiaa ja/tai vetistää, on todennäköistä, että kyseessä on akuutissa vaiheessa oleva jalkasieni. Laaja-alainen jalkapohjan sieni-infektio ilmenee myös monesti kutisevana hilseenä tai rakkuloina jalkaterän reunoilla ja sisäkaaren alueella. Jalan iho voi myös olla punoittava ja ärtynyt.

Kynsisienen infektoima kynsi on himmeä, kellertävä tai ruskea. Kynsi on kärjestä kulunut tai laho ja kynsilevy irtoaa kynsipatjasta. Kynsisienen voi saada liikkuessa paljain jaloin yleisissä tiloissa. Ihorikot ja kynsivauriot altistavat kynsisienelle. Myös liikasarveistuman hiominen, kynsien voimaperäinen hoito sekä yhteiset jalkojenhoitovälineet lisäävät tartuntariskiä. Kynsisienen tukihoitona voidaan käyttää antimikrobista Mills Teepuuöljyä suoraan kynnelle tai jalkakylvyssä. Kynsi- ja jalkasieni tarttuvat ja leviävät melko nopeasti ja ne ovat yleisimpiä ihossa ja kynsissä ilmenevistä ongelmista.

Mills Jalkakylpysuola sopii erityisesti toistuvista jalka- ja kynsisieni-infektioista kärsiville.

Tutustu Mills Teepuuöljyyn

Sisäänkasvanut kynsi

Sisäänkasvaneella kynnellä tarkoitetaan kynnen reunan painautumista kynsivalliin. Kynsi saattaa painaa kynsivallin ihon rikki aiheuttaen varpaan ihoon tulehduksen, turvotusta ja pistävää kipua. Vaiva on yleisin isovarpaassa.

Sisäänkasvaneen kynnen aiheuttajana on yleensä jalkojen virheellinen tai puutteellinen itsehoito, kuten huono jalkahygienia ja kynsien leikkaaminen liian lyhyiksi ja kynsien kulmien pyöristäminen. Lisäksi varpaiden asento ja toiminta kävellessä, liian pieni kenkä ja tiukka sukka altistavat vaivalle. Myös kynsilevyn ja kynsivallin koon epäsuhta, ohut kynsilevy, paksu kynsivalli tai kynsien kupertuminen sekä perinnöllinen rasite aiheuttavat sisäänkasvaneita kynsiä.

Mills Jalkakylpysuola sopii erinomaisesti sisäänkasvaneen kynnen hoidon tukemiseen. Antiseptisella jalkakylvyllä voidaan ennaltaehkäistä infektion kehittyminen. Tuote vähentää tehokkaasti sienien ja bakteerien leviämistä*.

Lue lisää Mills Jalkakylpysuolasta

 

Lue myös – Kovettuman ja känsän hoito

 

*) Boateng ym. 2001: Antimicrobial activities of hydrogen peroxide and its activation by a novel heterogeneous Fenton’s-like modified PAN catalyst, Journal of Applied Microbiology 111, 1533–1543 1533–1543 | Sandström ym. 2014: Successful Treatment of Trichophytonrubrum Onychomycosis and Warts (Verruca Plantae) with BioCool®; International Journal of Applied Science and Technology Vol. 4 No. 1; Jan | Thomas ym. 1994: Antibacterial Activity of Hydrogen Peroxide and the Lactoperoxidase- Hydrogen Peroxide-Thiocyanate System against Oral Streptococci; Infection and Immunity, Vol. 62, No. 2, Feb p. 529-535.

Ammattilaisten suosittelemat jalkojenhoitotuotteet