Eroon päkiäkivusta – päkiäkivun hoito

Päkiäkivun oireet ovat ikäviä ja vaikuttavat pahimmillaan jokapäiväiseen elämään päkiäkivun rajoittaessa liikkumista. Päkiäkivusta kärsivä toivookin yleensä pääsevänsä eroon päkiäkivusta tai löytävänsä apuvälineitä, joilla kipua voi helpottaa.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitEroon päkiäkivusta – päkiäkivun hoito

Eroon päkiäkivusta – päkiäkivun hoito

Päkiäkivun hoito onnistuu myös kotioloissa. Apuna päkiäkivun itsehoidossa ovat esimerkiksi pohjalliset ja erilaiset keventäjät.

Myös ihon hoitaminen, kuten jalkaterien ihon kosteutus ja ihon kunnossa pitäminen ovat apuna päkiäkivun hoidossa. Parempaan lopputulokseen pääset, kun apuvälineiden hyödyntämisen lisäksi jumppaat säännöllisesti jalkateräsi lihaksia.

Päkiäkivun syyt ovat moninaisia. Jatka lukemista ja selvitä, miten päästä eroon päkiäkivusta.

Apuvälineet päkiäkivun hoitoon

Päkiäkivun hoidon tueksi on olemassa erilaisia apuvälineitä. Kun päkiäkipua lähdetään hoitamaan kotona, pyritään kipuilevan päkiän alueen kuormitusta keventämään samalla tasapainottaen jalkaterän toimintoja.

Kuormituksen vähentämisessä auttavat keventävät pohjalliset ja muut apuvälineet. Keventämisessä apuna voi käyttää joko väliaikaisesti ihoon liimattavia suojia tai pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitettuja apuvälineitä, kuten pohjallisia.

Yleisimpiä jalkaterän alueen kiputiloja ja virheasentoja, kuten levinnyttä päkiää, Mortonin neuroomaa, plantaarifaskioosia sekä lattajalkaa voidaan hoitaa pohjallisten avulla. Pohjallisten käytön tavoitteena on keventää kipeää jalkapohjan aluetta ja korjata jalkaterän asentoa.

Näillä tuotteilla helpotusta päkiäkipuun – parhaat tuotteet päkiäkivun hoitoon

Päkiäkivun helpottamiseksi ja kivusta eroon pääsemiseksi tarjolla on täsmätuotteita, kuten päkiäpehmusteita ja erilaisia keventäjiä sekä koko jalanpohjan alueelle tulevia pohjallisia. Tuotteiden avulla ennaltaehkäiset myös kovettumien syntymistä.

Kevennystä päkiälle ja kipualueille

Aina kevennystä ei tarvitse koko jalkapohjalle. Tällöin sopivin tuote voi olla päkiän alle tuleva pehmuste tai vieläkin täsmällisempi kevennystuote, jonka avulla vähennetään ihoon kohdistuvaa painetta.

Comforsil Saumaton päkiäpehmuste vaimentaa askeliskua silikonipehmusteella. Pehmustetta käytetään liikkuessa ja sen kompressoivan kangasmateriaalin ansiosta tuote istuu hyvin jalkaan tukien samalla päkiää oikeaan asentoon.

Comforsil Päkiäpehmuste varvaslenkillä lievittää päkiän alueen kipua vähentämällä päkiään kohdistuvaa painetta. Varvaslenkin avulla silikonipehmuste pysyy hyvin paikoillaan suojaten päkiän ihoa.

Mills Huopakevennys mukautuu helposti iholle keventäen askeliskua ja poistaen painetta kipualueelta. Huopakevennys leikataan sopivan kokoiseksi ja se tulee vaihtaa uuteen parin päivän välein.

Mills Huoparengas vähentää ihon painetta ja suojaa ihoa hankaukselta. Huoparenkaan avulla saat vähennettyä kipukohtaan kohdistuvaa painetta. Hengittävä materiaali on ihoystävällinen ja kertakäyttöinen.

Pohjallisesta iskunvaimennusta koko jalkapohjaan

Päkiäpehmusteen lailla, pohjalliset pehmittävät jalkapohjaan kohdistuvaa iskua.
Pohjallisen käytön etuna on, että ne ovat aina valmiina kengissä ja niitä voi käyttää iholle liimattaviin kevennyksiin verrattuna pidempään.

Mills Terveyspohjalliset toimivat tehokkaina iskunvaimentimina erilaisissa jalkineissa. Terveyspohjallisia käyttämällä jalkapohjaan kohdistuu vähemmän painetta ja rasitusta. Laadukkaasta poron-materiaalista valmistetut pohjalliset sopivat jokapäiväiseen käyttöön.

Terveyspohjalliset pehmustavat ja tasaavat koko jalkapohjan alueen painetta. Mills Terveyspohjalliset ovat helposti muokattavissa ja tarvittaessa kipukohtaan voi leikata pienen aukon, joka keventää painetta.

Mills Tukipohjalliset vaimentavat kantaiskua ja keventävät samalla jalan etuosaan kohdistuvaa painetta. Anatomisesti muotoillut tukipohjalliset ovat miellyttävän tuntuiset. Kantapään ja päkiän alueelle tuleva pohjallinen jättää varvastilan vapaaksi. Pohjallisessa on pieni päkiätuki, joka kohottaa myös madaltunutta poikittaiskaarta.

Tukipohjalliset ovat erinomainen valinta kevyeen tuen tarpeeseen ja päkiän poikittaiskaaren kohotukseen.

Venytä akillesjännettä ja jumppaa jalkaterän lihaksia, helpota päkiäkipua

Joskus päkiäkipua voi aiheuttaa myös kireä akillesjänne. Kun venytät akillesjännettä säännöllisesti, voi se tuoda helpotusta myös päkiäkipuun.

Päkiäkipua voi helpottaa myös oikeanlaiset jalkaterän harjoitteet, jotka vahvistavat jalan lihaksia. Vaivaisenluun jumpalla voit helpottaa myös jalkaterän muita kiputiloja.

Valitse sopivat kengät ja sukat – tukea päkiäkivun hoitoon

Jos haluat eroon päkiäkivusta, on ensimmäisenä helpointa tarkistaa, millaiset kengät ja sukat ovat jalassa. Yksi helpoimmista tavoista lähteä hoitamaan päkiäkipua, on sopivien kenkien ja sukkien käyttäminen.

Arjessa ei välttämättä edes huomaa pysähtyä ajattelemaan, mikä merkitys sopivan kokoisilla kengillä ja sukilla on jalkojen, ja sitä myötä koko kehon, hyvinvointiin.

Päkiäkivun hoidon ensimmäiseksi askeleeksi suosittelemmekin tarkastelemaan kenkiäsi kriittisesti:

  1. Jättävätkö kengät riittävästi tilaa päkiän alueelle ja varpaille?
  2. Ovatko kengät riittävän pituiset koko jalkaterälle?
  3. Kenkien ja sukkien tulisi jättää riittävästi tilaa päkiän alueelle ja varpaille – kapeakärkiset sukat ja kengät voivat olla osasyy päkiäkipuun.

Kenkiä ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että päkiä mahtuu esimerkiksi kenkien pohjallisen ulkorajojen sisälle. Kenkiin kannattaa myös aina jättää käyntivara, joka on noin 1–1,5 senttimetriä. Osta siis kengät, joissa varpaille jaa sentistä puoleentoista senttiä vapaata tilaa kenkien ollessa jalassa.

Jos kärsit päkiäkivusta, emme suosittele käyttämään korkeakantaisia kenkiä. Jos kuitenkin käytät korkokenkiä, valitse niihin sopiva pohjallinen helpottamaan päkiän alueen kipua.

Kun itsehoito ei auta, hakeudu ammattilaisen pakeille

Jos itsehoito ei auta ja päkiäkipu on jatkunut jo muutaman viikon ajan, on apua päkiäkipuun syytä hakea jalkojenhoidon ammattilaiselta.

Vaikka päkiäkivun itsehoidolla saa usein aikaan hyviä tuloksia, vaatii pitkittynyt päkiäkipu käynnin ammattilaisen vastaanotolla. Alaraajoihin erikoistuneita ammattilaisia löytyy niin fysioterapeuteista kuin jalkaterapeuteista.

Asiantuntijat auttavat selvittämään päkiäkivun syyn ja suunnittelevat päkiäkivun hoidon toteutuksen apuvälineineen. Ammattilaiset osaavat myös antaa esimerkiksi sopivia harjoitteita alaraajojen ja jalkaterän vahvistamiseksi sekä kartoittaa lihaskireyksiä ja tarkastaa kävelyn.

Lue lisää päkiän alueen kivuista.

Päkiäkivun hoitoon