Ehkäise jalkaongelmat vaelluksella

Vaeltaminen on suosittu harrastus. Pitkillä vaellusretkillä on tärkeää muistaa kiinnittää huomiota jalkoihin ja niiden hyvinvointiin. Lue vinkit, miten vältät ikävät vaeltajan jalkaongelmat.

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitEhkäise jalkaongelmat vaelluksella

Ehkäise jalkaongelmat vaelluksella

Luonnossa vaeltaminen ja retkeily tulevat monelle ajankohtaiseksi syksyn tullen, mutta ne voivat aiheuttaa ikäviä vaivoja jaloissa. Metsä- ja vaellusretkillä on tärkeää muistaa kiinnittää huomiota jalkojen hyvinvointiin, jotta eri jalkaongelmilta voitaisiin välttyä. Lue vinkit jalkaongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn ennen metsään säntäämistä. Millsin valikoimista löydät jalkojenhoitotuotteet ehkäisemään erilaisia jalkaongelmia sekä helpottamaan jo olemassa olevia jalkavaivoja.

Yleiset vaeltajan jalkaongelmat

Vaeltajan yleisimmin kohtaamat jalkaongelmat ovat hiertymät ja varvasvälihautumat.

Hiertymä vaelluksella

Vaelluksilla kengät saattavat olla monia tunteja jalassa ja jalat hikoilla voimakkaasti. Tällöin hiertymien ja hautumien riski kasvaa. Hiertymät voivat olla ikävä vaiva vaeltajalla, koska askeltaminen muuttuu kivuliaaksi. Hiertymät voivat rajoittaa liikkumista ja pilata vaellusretken ja jopa olla infektioportteja erilaisille bakteereille.

Siksi hiertymiä on hyvä välttää etukäteen ja suojata riskialtis ihoalue pehmustavalla materiaalilla kuten Mills Fleece Ihonsuojalevyllä. Tuote on leikattava ja muotoiltava ihonsuoja, joka hengittää ja kiinnittyy pitävästi ihoon tarttuvan liimapinnan ansiosta.

Lue lisää Mills Fleece Ihonsuojalevystä

Varvasvälihautuma vaelluksella

Varvasvälihautuma on usein seurausta huonosta jalkahygieniasta, liian
pienten tai huonosti hengittävien sukkien ja keinomateriaalista valmistettujen jalkineiden käytöstä tai jalkojen runsaasta hikoilusta. Myös tiiviit varvasvälit sekä varpaiden virheasennot altistavat ihohautumille.

Varvasvälien hautumista voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä pujottamalla Mills Lampaanvillaa varpaiden väleihin. Villa imee kosteutta sekä samalla suojaa ja pehmustaa varpaita, eikä vie tilaa repussa! Lampaanvilla toimii myös pehmikkeenä tai lämmikkeenä kengissä. Nappaa pakkauksesta sopiva määrä villaa ja laita pieneen suljettavaan pussiin, purista ilma pois.

Tutustu Mills Lampaanvillaan

Kantapääkipu vaelluksella

Kantapääkipu voi yllättää kesken vaelluksen, koska kävelyjen aikana vietetään pitkiä aikoja jaloilla ja kuormitus on yhtäjaksoista. Huonot jalkineet, rasitus kovalla alustalla, hiertymät ja kantapään reunojen kovettumat voivat myös olla syitä kantapääkivuille. Kantakalvon kiputila eli plantaarifaskiopatia (käytetään myös nimitystä plantaarifaskioosi) ja sen aiheuttama luupiikki kantapäässä, ovat melko yleisiä, mutta erittäin ikäviä ja pitkäaikaisia vaivoja, jotka syntyvät liiallisesta rasituksesta.

Kantapääkipua voi ennaltaehkäistä jalkapohjan lihasten ja pohkeiden venyttelyllä. Myös akillesjänteen ja takareisien venytys, sekä jännekalvon vahvistaminen on suositeltavaa kantapääkipujen ennaltaehkäisyssä. Venyttely ja jalkapohjan jumppaaminen ovat myös hoitokeinoja jo alkaneeseen kantapääkipuun ja plantaarifaskiopatiaan.

Hoida kipeytyviä kantapäitä esimerkiksi silikonisella Comforsil Kantapääkupilla, joka soveltuu kaikkiin kantapään kiputiloihin. Kupin keskellä on erittäin pehmeä silikonityyny, joka vähentää kantaluuhun kohdistuvaa kuormitusta. Lisäksi kantapääkupin reunat suojaavat ihoa halkeamilta ja kovettumilta.

Lisätietoa Comforsil Kantapääkupista

Ohut ja huomaamaton Comforsil Kantapääpehmuste on suositeltavin tuote kantapääkivun ja rasituksen ennaltaehkäisyyn. Pehmuste lievittää tärähdyksen aiheuttamaa kipua lisäämällä iskunvaimennusta kantapään alueella. Kantapääpehmuste sopii myös kantakalvon tulehdustilan ja ohentuneen tai siirtyneen rasvapatjan hoitoon.

Mikäli kantapääkipu on akuutisti päällä ja kantapään keskellä on pistävä kipukohta, tehokkain kipua lievittävä ja askellusta helpottava apuväline on Comforsil Kantapäätyny. Kantapäätyynystä irtoaa pisaranmallinen keskiosa, joka tekee kevennyksestä hyvin tehokkaan ohjaamalla paineen muualle kantapään alueelle.  

Lue lisää kantapään kivuista ja niiden hoitamisesta.

Vaeltajan jalkaongelmien ennaltaehkäisy 

Vaeltaja voi ennaltaehkäistä jalkaongelmien syntymistä. Tärkeässä roolissa ongelmien ennaltaehkäisyssä ovat hyvät kengät. Jalkajumpalla ja jalkojen rasvauksella on myös merkitystä.

Hyvin istuvat kengät

Erityinen huomio kiinnittyy hyviin jalkineisiin. Vaellukselle ei kannata valita uusia jalkineita, sillä uudet jalkineet voivat hiertää tai painaa jalkoja epämiellyttävästi. Uudet kengät tulisivat ”sisään ajaa” vähitellen lyhemmillä matkoilla. Hyvissä vaellusjalkineissa on säädettävä kiinnitys, matala korko sekä jalkaa tukeva rakenne, jotta jalkine tukee esimerkiksi nilkkaa haastavissakin maastoissa. Hyvissä kengissä on myös kunnollinen iskunvaimennus. Tarvittaessa vanhatkin kengät voidaan uudistaa korvaamalla vanha pohjallinen Mills Terveyspohjallisilla.

Kenkien lisäksi on tarpeellista valita laadukkaat, oikeankokoiset ja hyvin istuvat sukat. Oikeanlaiset sukat ehkäisevät hiertymien ja rakkojen syntymistä. Materiaaliltaan keinokuituinen sukka siirtää kosteutta iholta pois parhaiten.

Lue vinkit hyvin istuvien kenkien ostoon.

Jalkajumppa

Vaelluksesta väsyneet jalat on hyvä virkistää pienellä jalkajumpalla, kohoasennolla ja hieronnalla. Helpot ja sopivat jalkajumppaliikkeet ovat esimerkiksi varpaiden kipristely ja harittelu vuoron perään sekä nilkan ojennus ja koukistus makuuasennossa. Vältä nilkkojen pyörittelyä, koska se ei tue nilkan luonnollista liikerataa.

Lue tästä Millsin pikavinkit jalkojen jumppaamiseen.

Jalkojen rasvaus

Jalkoja on myös hyvä muistaa rasvata, jotta iho pysyy kimmoisana ja joustavana, eikä esimerkiksi pääse syntymään halkeamia tai kovettumia. Vaellukselle oiva valinta on esimerkiksi Mills Käsi- ja Jalkavoide. Tuote kosteuttaa tehokkaasti ja jättää ihon kevyen ja miellyttävän tuntuiseksi. Voide on hygieenisessä ja kätevässä pumppupullossa, joten sitä on helppo käyttää vaellusretkellä.

Tutustu Mills Käsi- ja Jalkavoiteeseen

Ihon säännöllinen rasvaus on paras tapa ehkäistä ihorikkoja, sillä hyvin kosteutettu iho on joustava ja kestää paremmin hankausta kuin kuiva iho. Jalkojen rasvaamiseen sopii erinomaisesti myös Mills Pihkavoide, joka suojaa ihoa halkeamilta ja vahvistaa ihon luonnollista suojakerrosta. Pihkavoide on helposti levittyvä ja riittoisa karitevoita ja suomalaista antibakteerista kuusenpihkaa (5%) sisältävä hoitovoide. Pihkavoide hoitaa ärsyyntynyttä, kuivaa ja halkeilevaa ihoa. Tuote on täsmävoide jalkojen iho-ongelmiin, ja se sopii erityisen hyvin karhealle, kosteusköyhälle ja hyvin kuivalle iholle, kuten halkeileville kantapäille.

Lisätietoa Mills Pihkavoiteesta

 

 

Vaeltajan reppuun mukaan