Ehkäise jalkaongelmat vaelluksella

Vinkit jalkaterapeutilta

Lue koko artikkeli

EtusivuArtikkelitEhkäise jalkaongelmat vaelluksella

Ehkäise jalkaongelmat vaelluksella

Luonnossa vaeltaminen ja retkeily tulevat monelle ajankohtaiseksi syksyn tullen. Vaeltaessa ja retkeiltäessä on tärkeää muistaa kiinnittää huomiota jalkoihin ja niiden hyvinvointiin.

Erityinen huomio kiinnittyy hyviin jalkineisiin. Vaellukselle ei kannata valita uusia jalkineita, sillä uudet jalkineet voivat hiertää tai painaa jalkoja epämiellyttävästi. Uudet kengät tulisivat ”sisään ajaa” vähitellen lyhemmillä matkoilla. Hyvissä vaellusjalkineissa on säädettävä kiinnitys, matala korko sekä jalkaa tukeva rakenne, jotta jalkine tukee esimerkiksi nilkkaa haastavissakin maastoissa.

Kenkien lisäksi on tarpeellista valita laadukkaat, oikeankokoiset ja hyvin istuvat sukat. Oikeanlaiset sukat ehkäisevät hiertymien ja rakkojen syntymistä. Materiaaliltaan keinokuituinen sukka siirtää kosteutta iholta pois parhaiten.

Vaelluksesta väsyneet jalat on hyvä virkistää pienellä jalkajumpalla, kohoasennolla ja hieronnalla. Helpot ja sopivat jalkajumppaliikkeet ovat esimerkiksi varpaiden kipristely ja harittelu vuoron perään sekä nilkan ojennus ja koukistus makuuasennossa. Vältä nilkkojen pyörittelyä, koska se ei tue nilkan luonnollista liikerataa.

Jalkoja on myös hyvä muistaa rasvata, jotta iho pysyy kimmoisana ja joustavana, eikä esimerkiksi pääse syntymään halkeamia tai kovettumia. Vaellukselle oiva valinta on esimerkiksi nopeasti imeytyvä vaahtovoide. Vaahtovoide pehmittää ja kosteuttaa ihoa tehokkaasti, mutta ei jätä rasvaista tunnetta iholle.

Vaelluksilla kengät saattavat olla monia tunteja jalassa ja jalat hikoilla voimakkaasti. Tällöin hiertymien ja hautumien riski kasvaa. Hiertymät voivat olla ikävä vaiva vaeltajalla, koska askeltaminen muuttuu kivuliaaksi. Siksi hiertymiä on hyvä välttää etukäteen ja suojata riskialtis ihoalue pehmustavalla ja uudelleen käytettävällä materiaalilla kuten Comforsil Ihonsuojalla. Varvasvälien hautumista voidaan hoitaa ja ehkäistä pujottamalla lampaanvillaa varpaiden väleihin. Villa imee kosteutta sekä samalla suojaa ja pehmustaa varpaita, eikä vie tilaa repussa! Nappaa pakkauksesta sopiva määrä villaa ja laita pieneen suljettavaan pussiin, purista ilma pois.

Asiantuntijana artikkelissa, Millsin jalkaterapeutti, Anni Kääriäinen

Vaeltajan reppuun mukaan